Διαδηλώσεις με περιορισμούς

Διαδηλώσεις με περιορισμούς

Της Ήρας Φελουκατζή

Σε μια εβδομάδα που ξεκίνησε μέσα σε γκρίζα ατμόσφαιρα με μαύρο βαρύ τον ουρανό και συνεχείς βροχοπτώσεις, σκυθρωπή είναι και η επικαιρότητα. Το ψυχόδραμα του μπρα ντε φερ των συνδικάτων με την κυβέρνηση συνεχίζεται. Η υποτιθέμενη «κρίσιμη» συνάντηση της υπουργού εργασίας Εl Khomri με τον επικεφαλής του συνδικάτου CGT Bernard Martinez,  την περασμένη Παρασκευή, οδήγησε σε αδιέξοδο. Μετά από τρίμηνες κινητοποιήσεις και απεργίες, η έναρξη διαλόγου των συνδικάτων με την κυβέρνηση αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον. Αλλά η υπουργός Εργασίας και ο γενικός γραμματέας της CGT επιβεβαίωσαν κυρίως τις διαφωνίες τους σχετικά με τη μεταρρύθμιση της εργασιακής νομοθεσίας.

Η υπουργός Muriel El Khomri διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση και ο γενικός γραμματέας της CGT «δεν επέτυχαν συναίνεση». «Υπάρχουν σημεία διαφωνίας με την κυβέρνηση για ουσιαστικά μέτρα και οι διαφωνίες αυτές επιβεβαιώθηκαν σήμερα», προσδιόρισε ο Philippe Martinez. Κρατώντας ευγενικό τόνο και οι δύο, επεσήμαναν ότι ήταν «χρήσιμη» η συνομιλία, γιατί έγινε αμοιβαία ενημέρωση και αποσαφήνιση των εκατέρωθεν απόψεων. Δηλαδή... όλα καλά αλλά αποτέλεσμα μηδέν.

Τώρα τι γίνεται; Τα εφτά Συνδικάτα CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL et FIDL έχουν προγραμματίσει την οργάνωση διαδηλώσεων στις 23 και τις 28 Ιουνίου. Οι τόνοι ανεβαίνουν πάλι. Μετά τα βίαια επεισόδια της μεγάλης διαδήλωσης που οργανώθηκε στις 14 Ιουνίου, η κυβέρνηση απειλεί να απαγορεύσει τη διαδήλωση, για να αποφευχθούν νέες συγκρούσεις και βανδαλισμοί. Ο Πρόεδρος Ολάντ είχε ανακοινώσει ότι «νέες διαδηλώσεις ενδέχεται να απαγορευθούν, αν οι όροι της προστασίας αγαθών των προσώπων και των δημόσιων αγαθών δεν έχουν διασφαλισθεί». Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών που κατήγγειλαν την κυβέρνηση της αριστεράς ότι «καταφέρει πλήγμα κατά του συνταγματικού δικαιώματος της διαδήλωσης».

Ο πρωθυπουργός Manuel Valls, δήλωσε ότι «οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα έπρεπε να ακυρώσουν τις διαδηλώσεις, λαμβάνοντας υπόψιν τις βιαιότητες που σημειώθηκαν στις προηγούμενες συγκεντρώσεις και τους κινδύνους της τρομοκρατίας που έχουν θέσει σε κόκκινο συναγερμό τη Γαλλία με τις απειλές για επιθέσεις στη διάρκεια του Εuro 2016. Προσδιόρισε ότι δεν θα γίνουν αλλαγές στον νόμο και ζητά να επιταχυνθεί η διαδικασία ψήφισης του επίμαχου εργασιακού νομοσχεδίου.

Τα Συνδικάτα CGT και Force Ouvriere (FO) αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την διαδήλωση της 23ης Ιουνίου και κατάθεσαν στις αστυνομικές αρχές τη σχετική αίτηση. Η αντιπρόταση της αστυνομίας ήταν να οργανώσουν τα συνδικάτα στο Παρίσι μια «στατική συγκέντρωση» αντί για διαδήλωση ανάμεσα στην Place de la Bastille και στην πλατεία Nation. Ο υπουργός εσωτερικών Bernard Cazeneuve, απηύθυνε επιστολή στον Philippe Martinez, στην οποία επεσήμανε ότι η διαδήλωση «δεν φαίνεται εφικτή» και ζήτησε από το Συνδικάτο CGT να «λάβει υπόψιν» την αντιπρόταση των αστυνομικών αρχών.

Τα συνδικάτα απέρριψαν κατηγορηματικά την πρόταση για «στατική συγκέντρωση». Πρότειναν ως εναλλακτική λύση, διαδρομή σε δρόμους όπου δεν υπάρχουν πολλά καταστήματα, για να αποφευχθούν ζημιές και βανδαλισμοί από ταραχοποιούς. Σε μαραθώνια σύσκεψη στο αρχηγείο της αστυνομίας, οι γαλλικές αρχές εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και τις συνέπειες, πριν πάρουν απόφαση για αποδοχή της πρότασης των συνδικάτων ή την απαγόρευση της διαδήλωσης.

Το απεργιακό κίνημα στα διυλιστήρια, στις σιδηροδρομικές και εναέριες συγκοινωνίες, έχει λήξει. Οι διαδηλώσεις  φαίνεται να είναι το έσχατο μέσο πίεσης που διαθέτουν τα Συνδικάτα για να διεκδικήσουν παραχωρήσεις με τροποποιήσεις της μεταρρύθμισης όταν επανέλθει ο νόμος τον Ιούλιο στην Εθνοσυνέλευση για οριστική εξέταση και ψήφιση.

www.ira-feloukatzi.com