Δεν απειλεί ο Αλέξης. Παραπονιέται

Δεν απειλεί ο Αλέξης. Παραπονιέται

Του Σάκη Μουμτζή

Όταν διάβασα στον τύπο πως ο πρωθυπουργός μας απειλεί τους εταίρους μας με προσφυγή στις κάλπες, νόμισα πως ήταν οι γνωστές ανοησίες των κυβερνητικών «παπαγάλων.» Όταν όμως διάβασα την απάντηση τους που τον καλούσαν «να μην παίζει το χαρτί των εκλογών», αυτό επιβεβαίωσε την υποψία μου  πως κάτι δεν πάει καλά με την πολιτική σκέψη και γενικότερα, με το IQ των κυβερνώντων.

Γιατί δεν μπορώ να καταλάβω τι ζημία θα υποστούν οι εταίροι μας, αν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα; Τις 40 ημέρες προεκλογική περίοδο τις αντέχουν. Εδώ οι περίφημες «διαπραγματεύσεις» του ΣΥΡΙΖΑ διαρκούσαν μήνες. Τρέμουν και φοβούνται μήπως τον αποχωριστούν; Δεν νομίζω. Η νέα κυβέρνηση αναμφίβολα και πιο αποτελεσματική θα είναι –δηλαδή θα εφαρμόσει αυτά που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ—και πιο φιλοευρωπαϊκή θα είναι.

Μήπως θα φοβηθούν πως με την προκήρυξη των Ελληνικών εκλογών θα καταρρεύσουν τα διεθνή χρηματιστήρια και θα πανικοβληθούν οι αγορές; Δεν το νομίζω. Άντεξαν το Brexit και το αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος και δεν θα αντέξουν τις εκλογές της Ελλάδας των 10 εκατομμυρίων;

Άρα τι είδους απειλή είναι αυτή που εκτοξεύεται από τα πρωθυπουργικά χείλη;

Το μόνο που μπορώ να καταλάβω είναι πως λέει στους εταίρους μας ότι με αυτά που κάνουν θα χάσουν έναν πειθήνιο συνεργάτη. Ένα παιδί που δεν τους χαλά χατήρι. Τόσο αχάριστοι είναι;

Πού θα βρουν Έλληνα πολιτικό να τους προσφέρει «κοψοχρονιά» το τραπεζικό σύστημα;  ποιος θα προσημείωνε όλη την περιουσία της πατρίδας του χωρίς αντιρρήσεις και αναστολές; Ποιος άλλος εκτός από αυτόν θα χαράτσωνε ανενδοίαστα τα παππούδια και τους ελεύθερους επαγγελματίες;  Ποιος άλλος θα μετέτρεπε την χώρα του σε ένα απέραντο στρατόπεδο προσφύγων, που ήθελαν να μεταναστεύσουν στις βόρειες πλούσιες χώρες;

Τόση αχαριστία; Ο Αλέξης δεν απειλεί. Παραπονιέται. Είναι ψυχοπαραπονιάρης. «Σας τα έδωσα όλα κι εσείς δεν μου επιτρέπεται να δώσω κάτι ψιχουλάκια στα γεροντάκια και στους νησιώτες που ματώνουν καθημερινά για να κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά από τα δικά σας σπίτια.» Η ζωή όμως είναι σκληρή για τον Αλέξη. Οι εταίροι μας δεν συγκινούνται από τέτοιες εκδουλεύσεις.

Συνεπώς, όταν ο πρωθυπουργός ρίχνει στο τραπέζι των συζητήσεων το χαρτί των πρόωρων εκλογών, δεν απειλεί κανέναν. Γιατί η απειλή έχει νόημα μόνον εάν επιφέρει ζημία και στον απειλούμενο. Στην περίπτωση μας, ο μόνος που θα υποστεί ζημία θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που, μετά βεβαιότητος, θα χάσει την εξουσία. Οι παλαιότεροι είχαν μια παροιμία για να περιγράψουν παρόμοιες καταστάσεις. « Θύμωσε ο αγάς κι έκοψε την ...»

Άλλωστε οι εταίροι μας το  γνωρίζουν αυτό και γι΄αυτό του είπαν πως, « αν δεν αντέχεις, να κάνεις εκλογές.» Ψυχροί και αχάριστοι, αφόπλισαν αμέσως αυτό που ο Αλέξης νόμιζε πως ήταν το όπλο του. Ανεπίδεκτος μαθήσεως, δεν κατάλαβε τίποτα από το καλοκαίρι του 2015.