Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Προσφυγικό και ΦΠΑ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στα νησιά

Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου: Προσφυγικό και ΦΠΑ χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης στα νησιά

Μείζονος σημασίας θέματα για τα νησιά του βορείου Αιγαίου αποτελεί η αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος αλλά και αυτό της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, σύμφωνα με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, κα Χριστιάνα Καλογήρου.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο liberal.gr, λίγες ώρες πριν την άφιξη του Πρωθυπουργού στη Λέσβο προκειμένου να μιλήσει στο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης, η κ. Καλογήρου κρούει για μια ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για «κόπωση» των κατοίκων των νησιών εξ αιτίας της βεβαρημένης κατάσταση στις δομές ενώ σημειώνει πως «τίθεται θέμα ασφάλειας».

Αποκαλύπτει μάλιστα ότι επιβλήθηκε πρόστιμο 50000 ευρώ για τα λύματα της Μόριας που καταλήγουν σε παρακείμενο χείμαρρο.

Ως προς το θέμα του ΦΠΑ, το οποίο έθεσε και η ίδια μιλώντας χθες στο συνέδριο στη Λέσβο, επισημαίνει πως αποτελεί κορυφαίο ζήτημα για τους νησιώτες να μην αυξηθεί διότι όπως αναφέρει «σχετίζεται με το οικονομικό μας γίγνεσθαι».

Συνέντευξη στον Γιάννη Μαντζίκο

- Κυρία Καλογήρου, έχετε μιλήσει για συσσωρευμένη κόπωση των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου σε πρόσφατες δηλώσεις σας. Τι εννοείτε με αυτό;

Το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα είναι ένα θέμα ακραίας συνθετότητας το οποίο έχει επιβαρύνει τους κατοίκους εδώ και τρία χρόνια και πλέον έχει δημιουργηθεί μια συσσωρευμένη κόπωση τόσο στις δομές όσο και στους ανθρώπους. Στα νησιά υπάρχουν αυτή τη στιγμή 13.500 μετανάστες ενώ οι δομές φιλοξενίας είναι μόλις για 5.500.

Ως φυσιολογικό επακόλουθο η υπερσυγκέντρωση δημιουργεί εντάσεις, οι οποίες οδηγούν σε βία. Τίθεται λοιπόν θέμα ασφάλειας για τα νησιά μας.

- Θεωρείτε πως υλοποιεί η κυβέρνηση τις δεσμεύσεις της στο προσφυγικό;

Όπως σας είπα το προσφυγικό είναι θέμα ακραίας συνθετότητας. Όπως προφανώς δεν μπορεί το Βόρειο Αιγαίο να αντιμετωπίσει μόνο του την κρίση, έτσι προφανώς δεν μπορεί και η κυβέρνηση μόνη της. Θα πρέπει να συνδράμει η Ευρωπαϊκή Ένωση όχι μόνο με πόρους αλλά και στο θέμα ασύλου, όπως φυσικά και στο θέμα στελέχωσης του προσωπικού υποδοχής.

Την απόλυτη ευθύνη πάντως για την διαχείριση του προσφυγικού την έχει η κυβέρνηση με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Η αυτοδιοίκηση έχει μόνο ελεγκτικό ρόλο σε θέματα περιβάλλοντος. Υποχρεωθήκαμε μάλιστα να βάλουμε πρόστιμο 50,000 στο Υπουργείο Περιβάλλοντος λόγω των λυμάτων από την Μόρια που καταλήγουν σε παρακείμενο χείμαρρο.

- Επίκειται επίσκεψη του πρωθυπουργού σήμερα στην Λέσβο για το Συνέδριο που αφορά την παραγωγική ανασυγκρότηση που πραγματοποιείται στη Μυτιλήνη. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση από την αστυνομία;

Όντως ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σήμερα στην Λέσβο αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αστυνομική κινητοποίηση. Εμείς σκοπεύουμε να του θέσουμε το κορυφαίο για εμάς ζήτημα που δεν είναι άλλο από τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Γιατί δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση στα ακριτικά μας νησιά αν ο μειωμένος ΦΠΑ καταργηθεί.

- Αν ζητούσατε δηλαδή κάτι από τον Πρωθυπουργό θα ήταν αυτό;

Όχι αν, αυτό θα του ζητήσουμε, όχι αν. Να διατηρηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά διότι σχετίζεται με το οικονομικό μας γίγνεσθαι.