Χορεύοντας με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού

Χορεύοντας με το αυξανόμενο κόστος δανεισμού

Του Κώστα Μήλα*

Μετά και την έξοδο από τα Μνημόνια (sic), τα οποία πανηγυρίσαμε με το «Διάγγελμα-Λωτοφάγο» από την μαγευτική Ιθάκη, το 10-ετές κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου κινήθηκε στο ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο του 4,20%.

Βέβαια, ο κ. Τσακαλώτος δεν ανησυχεί για τις διεθνείς εξελίξεις (είτε σε Ιταλία είτε σε Τουρκία, είτε κάπου αλλού...) καθώς η ελληνική κυβέρνηση δημιουργεί το καλούμενο «μαξιλαράκι» (sic) ρευστότητας προκειμένου να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Οι καθησυχαστικές δηλώσεις Τσακαλώτου αγνοούν, όμως, το βασικό πρόβλημα της οικονομίας μας που έχει να κάνει με το υψηλότατο κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων (ήτοι 4,31% σε σχέση με το μέσο όρο του 1,85% στην Ευρωζώνη - βλέπε: http://sdw. ecb.europa.eu/reports.do?node= 1000004936) και την ανασταλτική του επίδραση στις επενδύσεις, και επομένως, στις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Πράγματι, και ανεξάρτητα από το «μαξιλαράκι» ρευστότητας του Υπουργείου Οικονομικών, το κόστος δανεισμού των ελληνικών επιχειρήσεων εξακολουθεί (όπως είναι φυσικό) να σχετίζεται σε μέγιστο βαθμό με το κόστος δανεισμού του ελληνικού κράτους.

Συνεπώς, χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, την αναγκαιότητα της οποίας έχω πολλές φορές αναφέρει, όσο οι διεθνείς εξελίξεις «ζορίζουν», άλλο τόσο το κόστος των ελληνικών ομολόγων, και κατά συνέπεια των ελληνικών επιχειρήσεων, θα παίρνει την ανηφόρα.

Εδώ λοιπόν βρίσκεται η ουσία του όλου προβλήματος. Το κόστος δανεισμού μας θα παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και επιπλέον θα αυξάνεται όταν οι διεθνείς εξελίξεις (βλέπε για παράδειγμα τον πόλεμο δασμών του Donald Trump) δημιουργούν οικονομική αβεβαιότητα ή, όταν η ελληνική κυβέρνηση, απελευθερωμένη πια (sic) από τα Μνημόνια του παρελθόντος (sic και πάλι), θα αρχίσει να «ξηλώνει» τις «επιβληθείσες» διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Το Δ.Ν.Τ. έχει ήδη προεξοφλήσει το «ξήλωμα» των μεταρρυθμίσεων. Κάτι που αποτυπώνεται στις εκτιμήσεις του για παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στην ελληνική οικονομία με αποτέλεσμα οι επενδύσεις μόλις και να αυξηθούν από το 12,6% του ΑΕΠ το 2018 στο 15,8% το 2023.

Με άλλα λόγια, το 2023 θα προσελκύουμε λιγότερες επενδύσεις (και) από το 17% του ΑΕΠ για το 2010 όταν, από το Καστελόριζο, διάπλατα ανοίγαμε την πόρτα στα Μνημόνια…

*Ο Κώστας Μήλας είναι Καθηγητής Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής στο Montpellier Business School και πρόεδρος του ερευνητικού τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool