Bρετανία: Αρκούν τα στατιστικά για το εμβόλιο της AstraZeneca

Bρετανία: Αρκούν τα στατιστικά για το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο γράφων δεν είναι «φίλος» των εμβολίων. Όχι επειδή δεν πιστεύει στην χρησιμότητα τους, αλλά επειδή τον αγχώνει η όλη διαδικασία του εμβολιασμού.

Και όμως, προτού διδάξει στο Πανεπιστήμιο του Liverpool το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, αποφάσισε να κάνει τόσο το εμβόλιο της γρίπης όσο και το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου, την ίδια ημέρα μάλιστα.

Καμιά παρενέργεια, εκτός από σωματική κούραση για δύο ημέρες αλλά και ελαφρύ πυρετό ( ήτοι 37,5). Και επειδή η ηλικία του γράφοντος πλησιάζει τα 52 έτη, έλαβε πρόσκληση, έξι μήνες μετά (τον Μάρτιο του 2021) να κάνει και το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού.

Πήγα, λοιπόν, στο τοπικό κέντρο υγείας και με πολύ επαγγελματικό τρόπο, χωρίς κανένα συνωστισμό, εμβολιάσθηκα με το εμβόλιο Oxford-AstraZeneca.

Ενδιαφέρον έχει ότι μόλις κάθισα στην καρέκλα, ο υγειονομικός υπάλληλος με ενημέρωσε ότι «κάνεις το AstraZeneca».

Προτού λοιπόν να τελειώσει την πρόταση του, η βελόνα του εμβολίου ήταν ήδη στο μπράτσο μου και σε λιγότερο από ένα λεπτό είχαμε τελειώσει. Κάθισα μόνο 15 λεπτά στο αυτοκίνητο μου (με εντολή του υγειονομικού υπαλλήλου) προτού «ανάψω την μηχανή» και επιστρέψω σπίτι μου. Το ίδιο βράδυ, εμφάνισα πυρετό (μέχρι 38) και ελαφρά ρίγη η οποία κράτησε για μία και μισή ημέρα.

Καμία ανησυχία αφού αυτό αποτελεί πιθανή παρενέργεια του εμβολίου. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, ανάλογη παρενέργεια εμφάνισαν και δύο μέλη της οικογενείας μου τα οποία (στην ηλικία άνω των 70 ετών) είχαν κάνει το εμβόλιο Moderna στην Ελλάδα.

Γιατί αναφέρω τα παραπάνω; To εμβόλιο, όπως και πλείστες άλλες φαρμακευτικές αγωγές έχουν παρενέργειες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο πιθανές.

Τα ύποπτα συμπτώματα θρόμβωσης από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι μηδαμινά, από στατιστική άποψη.

Στην Μεγάλη Βρετανία, περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Από αυτούς, 30 άνθρωποι έχουν εμφανίσει συμπτώματα θρόμβωσης.

Ήτοι, εξαιρετικά μηδαμινό ποσοστό. To BBC μεταδίδει ότι 7 (από τους 30) δυστυχώς πέθαναν λόγω της θρόμβωσης.

Κάθε θάνατος και μία απίστευτη τραγωδία, βέβαια.

Αλλά, όπως δήλωσε σήμερα η φαρμακοποιός Alison Astles, αδερφή ενός από τους 7 που δυστυχώς έφυγαν, ο κόσμος θα πρέπει να συνεχίσει να εμπιστεύεται τα εμβόλια, ακόμα και αυτό της AstraZeneca.

Καλύτερα, νομίζω, δεν θα μπορούσε να το θέσει κανείς.

* Ο Κώστας Μήλας είναι καθηγητής και πρόεδρος του ερευνητικού τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool