Βουλευτή ψηφίζεις, όχι πρωθυπουργό

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2019, 00:02
-A +A

Του Αλέξανδρου Σκούρα

«Τι θα ψηφίσεις; Μητσοτάκη, εσύ; Τσίπρα δαγκωτό!» Κάπως έτσι εξελίσσονται οι συζητήσεις για τις εκλογές. Όμως ισχύει η εντύπωση ότι οι ψηφοφόροι επιλέγουν πρωθυπουργό επί της ουσίας;

Θεωρώ πως με τις τελευταίες κοινοβουλευτικές εξελίξεις, με τις μεταγραφές, τις ανεξαρτητοποιήσεις και όλα τα ευτράπελα που βιώνουμε αυτές τις μέρες, αναδεικνύεται η πραγματική φύση των εθνικών εκλογών: Πρώτα απ’όλα ψηφίζουμε βουλευτές. Αυτοί είναι οι πιο άμεσοι και σημαντικοί μας εκπρόσωποι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αυτοί μπορούν να αποσύρουν την ψήφο εμπιστοσύνης σε μία κυβέρνηση, να ελέγξουν την εκτελεστική εξουσία γι σκάνδαλα και περιπτώσεις διαφθοράς, να κυρώσουν ή να ακυρώσουν διεθνείς συμβάσεις που θα κρίνουν το μέλλον της χώρας μας.

Οι αντιπρόσωποι μας στο κοινοβούλιο έχουν συνταγματικό δικαίωμα να ψηφίζουν κατά συνείδηση. Δεν χρωστούν σε κανέναν κομματική πειθαρχία και ουσιαστικά είναι υπόλογοι μόνο σε εμάς. Αυτό σημαίνει πως έχουν το δικαίωμα να πηγαίνουν κόντρα στον αρχηγό τους, την πλειοψηφία ή την μειοψηφία του ελληνικού λαού και να συμμαχούν με οποιοδήποτε κόμμα θεωρούν ότι τους εκφράζει. Με αλλά λόγια έχουν μεγάλη ελευθερία κινήσεων κατά τη διάρκεια της θητείας τους και όπως συμβαίνει πάντα όπου υπάρχει πολύ ελευθερία υπάρχει και μεγάλη ευθύνη.

Το ήθος, η ακεραιότητα και η ποιότητα του χαρακτήρα ενός υποψηφίου βουλευτή μπορεί να μην κριθεί ή να δοκιμαστεί κατά τη διάρκεια μιας θητείας. Υπό κανονικές συνθήκες, η ζωή και η δουλειά των βουλευτών δεν απαιτεί μεγάλες θυσίες και συμβιβασμούς. Όμως, όταν οι καταστάσεις είναι κρίσιμες, το ήθος ακόμα και ενός βουλευτή αρκεί για να αλλάξει τον ρού της ιστορίας. Ειδικά στη μετά μνημονιακή Ελλάδα, η σημασία μέχρι και της τελευταίας βουλευτικής ψήφου πρέπει να έχει γίνει σαφές ακόμα και στους πιο άσχετους με την πολιτική συμπολίτες.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Διότι κλοπές έρχονται και θα κληθούμε να πάμε στις κάλπες. Αν πάμε νομίζοντας ότι ψηφίζουμε για πρωθυπουργό και παρεμπιπτόντως για βουλευτές, μπορεί να ξαναγεμίσει η Βουλή με πολιτικούς σαν αυτούς που ταλαιπωρούν τη χώρα και δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Αν όμως συνειδητοποιήσει ο καθένας μας ότι ψηφίζουμε κυρίως βουλευτές και παρεμπιπτόντως πρωθυπουργό, υπάρχει ακόμα ελπίδα.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Δευτέρα 20/05/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα