Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός

Όταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κ. Σακελλαροπούλου έκανε λόγο για ένα νέο πατριωτισμό, αρκετοί προέβαλαν ενστάσεις γι΄ αυτό τον όρο, θεωρώντας πώς πρόκειται για έναν αδόκιμο νεολογισμό, με σκοτεινά συνδηλούμενα.

Για να είμαι ειλικρινής, αρχικά, κι εγώ είχα τις επιφυλάξεις μου.

Όμως σήμερα οι απαιτήσεις της εποχής ορίζουν με ακρίβεια την έννοια του νέου πατριωτισμού.

Σήμερα πατριωτισμός είναι να τηρούμε τις υποδείξεις των επιστημόνων για το πώς θα συμπεριφερθούμε από εδώ και μπρος.

Πατριωτισμός είναι φροντίζουμε με την συμπεριφορά μας να μην επιβαρύνουμε και άλλο όλους αυτούς που μάχονται νύχτα και ημέρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία.

Πατριωτισμός είναι να προφυλασσόμαστε, ώστε να προφυλάσσουμε και τον συνάνθρωπο μας. Η αγάπη για τον πλησίον συγκεκριμενοποιείται σε οριακές καταστάσεις.

Πατριωτισμός είναι να συνειδητοποιήσουμε πως επακολουθεί μια περίοδος πρωτόγνωρη για όλον τον πλανήτη και να είμαστε κι εμείς διατεθειμένοι, στο μέτρο των δυνάμεων του ο καθένας, να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση της.

Θα μπορούσα να γράφω και άλλες συμπεριφορές που να συνθέτουν τον νέο πατριωτισμό. Δεν έχει νόημα.

Το ζητούμενο είναι να αντιληφθούμε όλοι πως η έννοια του πατριωτισμού δεν είναι μια στατική έννοια. Εχει δυναμικό περιεχόμενο και προσαρμόζεται στις ιστορικές συνθήκες που ορίζουν κάθε φορά τι είναι η αγάπη για την πατρίδα. Ετσι, πλάι στον παραδοσιακό πατριωτισμό, οι αξίες του οποίου παραμένουν αναλλοίωτες, γεννιέται και αναπτύσσεται και ο νέος πατριωτισμός που εκφράζει το πνεύμα της εποχής. Με άλλα λόγια, ο νέος πατριωτισμός δεν αναιρεί και ούτε αντιστρατεύεται τον παραδοσιακό πατριωτισμό.

Τον ανασυνθέτει, τον εμπλουτίζει, τον κοινωνικοποιεί.

Αλλά ο νέος πατριωτισμός δεν αφορά μόνον τους πολίτες. Αφορά κυρίως τις πολιτικές, οικονομικές και πνευματικές ελίτ της πατρίδος μας. Αφορά αυτούς που ασκούν εξουσία και λαμβάνουν αποφάσεις.

Ετσι στις δύσκολες εποχές που έρχονται, η χρηστή διοίκηση, η ορθολογική και κοινωνικά δίκαιη παροχή οικονομικής βοήθειας, η διαφάνεια και η λογοδοσία, αποτελούν κι αυτές στοιχεία του νέου πατριωτισμού.

Βέβαια, απαραίτητη προϋπόθεση όλων των παραπάνω είναι να αγαπάμε την πατρίδα μας. Να αναγνωρίζουμε την ιστορική διάσταση της φιλοπατρίας, απαλλαγμένης από ταξικές ιδεοληψίες που διχάζουν.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδεικνύεται πως έκανε μια σοφή επισήμανση μιλώντας για τον νέο πατριωτισμό. Ισως, συνηθισμένοι στις πομπώδεις και κενές περιεχομένου εκφράσεις του πρόσφατου παρελθόντος, δεν συνειδητοποιήσαμε αμέσως την έννοια του νέου πατριωτισμού.

Ενα τυχαίο γεγονός την όρισε με σαφήνεια. Η επιδημία του κορονοϊού, κοντά σε όλα τα άλλα, μας έφερε μπροστά στις ατομικές μας ευθύνες για το καλό της πατρίδος μας. Ο πατριωτισμός προσέλαβε εξατομικευμένα χαρακτηριστικά. Δείχνει στον καθένα μας τι πρέπει να κάνει.

Από εδώ και εμπρός όλοι κρινόμαστε στην πράξη. Στα λόγια όλοι είναι πατριώτες.