field_kentriki_fotografia
Από τη ΔΕΗ ως την Cosco και τις τράπεζες: Καλώς ήλθατε στο… 2014!

Της Σοφίας Βούλτεψη*

Σα να μην πέρασε μια μέρα! Ο Τσίπρας ξαναφόρεσε τα φυσεκλίκια του και επισκέφθηκε την ΔΕΗ, όπως τον Ιούλιο του 2014 ανέβαινε στο Αμύνταιο και ζητούσε δημοψήφισμα για τη «Μικρή ΔΕΗ», έτοιμος να συναθροίσει τις ψήφους του με αυτές της «Χρυσής Αυγής». Ο Δρίτσας ξαναέβγαλε ανακοίνωση κατά της Cosco, διαμαρτυρόμενος για την προσαγωγή πέντε Πειραιωτών που ήθελαν να αναρτήσουν πανό διαμαρτυρίας για την επέκταση προβλήτας κρουαζιέρας στο λιμάνι του Πειραιά. Ο Χαρίτσης μας καλεί να προβάλουμε τις εικόνες των Συριζαίων που κατέβηκαν στον Πειραιά για να υποδεχθούν τους μετανάστες. Και ο Τσίπρας εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ του δικτάτορα Μοράλες και κατέθεσε ερώτηση κατά των τραπεζών!

Διάλειμμα (εξουσίας) ήταν και πέρασε.

Έστω κι' αν σ' εκείνο το «διάλειμμα» με ΦΕΚ (25 Μαΐου 2016) αποφάσισαν την αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, εξανέμισαν την χρηματιστηριακή αξία της επιχείρησης και τελικά ξεπούλησαν τη μισή ΔΕΗ έναντι 0 ευρώ.

Έστω κι' αν σ' εκείνο το «διάλειμμα» ο Τσίπρας πήγαινε κι' ερχόταν στην Κίνα και πανηγυρικά υποδεχόταν τους Κινέζους αξιωματούχους και υπέγραφε τις συμφωνίες για την επέκταση της σύμβασης με την Cosco. Με το ΤΑΙΠΕΔ να μας ενημερώνει (στις 10 Αυγούστου 2016) πώς «μια συμφωνία - ορόσημο για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας και συνολικά για την ελληνική οικονομία ολοκληρώθηκε σήμερα με τη χρηματιστηριακή μεταβίβαση του πλειοψηφικού ποσοστού 51% των μετοχών του ΟΛΠ ΑΕ στην Cosco (Hong Kong) Group Limited».

Πού είχαν κρυφτεί τότε οι «διαμαρτυρόμενοι Πειραιώτες» κύριε Δρίτσα να σηκώσουν το πανό τους; Πού το είχαν βάλει το πανό τους;

Και πού ήταν κύριε Χαρίτση οι φιλεύσπλαχνοι Συριζαίοι να υποδεχθούν τους μετανάστες στον Πειραιά; Όποτε είναι η Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση τους πιάνει ο πόνος; Γιατί όλοι θυμόμαστε τις «υποδοχές» που επεφύλασσαν στους μετανάστες οι Συριζαίοι επί κυβέρνησης Σαμαρά, στο πλαίσιο του γενικού προσκλητηρίου που απηύθυναν προς όλους τους αλλοδαπούς.

Και πού ήταν οι δήθεν φοιτητές να προκαλέσουν επεισόδια επί ΣΥΡΙΖΑ; Προφανώς ανενόχλητοι στα υπόγεια των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων να κατασκευάζουν μολότοφ και να συγκεντρώνουν πολεμικό υλικό.

Θυμήθηκαν και τον πόλεμο στα «λευκά κολλάρα»!

Μέσα στη γενική σύγχυση, θυμήθηκαν και τον πόλεμο κατά των τραπεζιτών. Στη Βουλή με αφορμή τον Ποινικό Κώδικα και με τον Τσίπρα να καταθέτει Επίκαιρη Ερώτηση στον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας «επιεική» στάση για τα «εγκλήματα του λευκού κολλάρου», επειδή πλέον τα αδικήματα αυτά θα διώκονται κατ' έγκληση – και όχι όποτε γουστάρει στον κάθε δημαγωγό να στηρίξει την προπαγάνδα του σε καταγγελίες για σκάνδαλα περί τριγώνου διαφθοράς μεταξύ τραπεζών, ΜΜΕ και κομμάτων, μόνο και μόνο για να πουν ότι «πολεμούν το παλιό».

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που διακήρυσσε (στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο του 2014) για «νέα σεισάχθεια», που διαβεβαίωνε και κορόιδευε πως θα θέσει τις τράπεζες υπό δημόσιο έλεγχο και θα πραγματοποιούσε εξ εφόδου κατάληψη στο ΤΧΣ για να του αρπάξει τα 3 δις και να τα μοιράσει στον λαό, που θα δημιουργούσε δημόσιο ενδιάμεσο φορέα διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους που θα έσβηνε όλα τα χρέη των Ελλήνων.

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που με την ίδια σημαία πήγε και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, μιλώντας για τα περίφημα «ανοιχτά ζητήματα», μεταξύ των οποίων και η διαχείριση των κόκκινων δανείων και η αποτροπή της έλευσης των ξένων funds, αυτών που ο Τσίπρας αποκαλούσε «αδηφάγα κοράκια της καταστροφής που θα ασελγούσαν επί των δανειοληπτών».

Και μετά από όλα αυτά – και αφού πήρε αλά μπρατσέτα τον Λαφαζάνη τον Ιούνιο του 2015, την ώρα που καιγόμασταν, για να πάνε μαζί στη Ρωσία αναζητώντας… νέα λιμάνια – κατέληξε να κάνουν φτερά 40 δις από τις καταθέσεις, να κλείσει τις τράπεζες, να επιβάλει capital control, να φέρει άλλη μια αχρείαστη ανακεφαλαιοποίησή τους με το τρίτο μνημόνιο, να εξανεμίσει την χρηματιστηριακή τους αξία και να παραδώσει το σύνολο της δημόσιας περιουσίας στο υπερταμείο και το σύνολο των δανείων των Ελλήνων (και των εξυπηρετούμενων) στα ξένα funds.

Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε δάνειο

 

Την ίδια ώρα, τον Απρίλιο του 2016, έστηναν εξεταστική για τα δάνεια των τραπεζών προς τα κόμματα και τα μέσα ενημέρωσης, για να μας πουν με το πόρισμά τους του Ιανουαρίου 2017 ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία για πολιτικούς και να στείλουν πίσω στη Δικαιοσύνη την υπόθεση. Το μόνο που προέκυψε ήταν πως το μόνο κόμμα που έλαβε δάνειο μετά το 2012 με εγγύηση την κρατική χρηματοδότησή του ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Έλαβε το 2014 δάνειο με εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης ως το… 2020!

Φυσικά, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταψηφίσει το άρθρο 5 του νόμου (των Σαμαροβενιζέλων) 4304/2014 που απαγόρευε την εκχώρηση της κρατικής χρηματοδότησης για πάνω από έναν χρόνο.

Μιλάμε για τον Τσίπρα που στις 14/12/2010 είχε στείλει επιστολή σε τράπεζα ζητώντας να δοθεί στον ΣΥΡΙΖΑ δάνειο «κατά παρέκκλιση πιστοληπτικών κριτηρίων»!

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που στις 16/3/2016 με επιστολή του προς την Εθνική Τράπεζα, ζητούσε μετάθεση πληρωμής χρεολυτικών δόσεων επί τη βάσει της υπόσχεσης για την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης που θα αύξανε την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων.

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που κατάφερε να διαγράψει οφειλή για το ακίνητο της Κουμουνδούρου και μέρους των χρεών της «Αυγής», στο μετοχολόγιο της οποίας υπάρχει μια offshore!

Μιλάμε για τον διάδοχο της ΕΑΡ που το 1998 κατάφερε να κουρευτεί το 65% του δανείου της!

Ασυλία στα ξένα funds και στο υπερταμείο

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που τώρα καταγγέλλει κάποια δήθεν ασυλία προς τα τραπεζικά στελέχη που διαχειρίζονται, θα διαχειριστούν ή διαχειρίστηκαν δάνεια προς επιχειρήσεις, ενώ επί των ημερών του είχε τις ασυλίες για ψωμοτύρι.

Γι' αυτούς που όχι μόνο ήδη από το 2017 έφεραν στην Ελλάδα τα ξένα funds, όχι μόνο τους ανέθεσαν (με νόμο) και την διαχείριση ακινήτων, αλλά με τον ίδιο νόμο (4472/2017) θεσμοθέτησαν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και παρείχαν στα στελέχη τους ασυλία.

Ιδού και η σχετική παράγραφος εκείνου του συριζαϊκού νόμου:

«Όσοι από το νόμο ή από δικαιοπραξία έχουν την επιμέλεια ή με τη οποιονδήποτε τρόπο διαχείριση περιουσίας πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος (ολική ή μερική ή μόνο για ορισμένη πράξη) δεν υπέχουν ποινική και αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τις οποίες τελούν για την εξυπηρέτηση της αναδιάρθρωσης ή διαγραφής δανείων, οφειλών ή χρεών, κατά τα οριζόμενα στον Πτωχευτικό Κώδικα ή στο ν. 4469/2017 (Α΄ 62) ή στο ν. 3869/2010 (Α΄ 130) ή στο πλαίσιο της ειδικής εκκαθάρισης των άρθρων 145 επ. του ν. 4261/2014 (Α΄ 107) ή στα άρθρα 2 και 3 του ν. 4354/2015 (Α΄ 176), εφόσον αυτές είναι σύμφωνες με τους προβλεπόμενους στους ανωτέρω νόμους και τις σχετικές εγκυκλίους, κανόνες και διαδικασίες, τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά των νομικών προσώπων που εκπροσωπούν και τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία τους» και τα λοιπά και τα λοιπά.

Μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ που με νόμο (4389/2016) έδωσε ασυλία στα στελέχη του υπερταμείου. Ιδού τι έλεγε και εκείνη η διάταξη:

«Οι εμπειρογνώμονες, τα μέλη Συμβουλίων Εμπειρογνωμόνων ή τα μέλη άλλων γνωμοδοτικών οργάνων της Εταιρείας και των άμεσων θυγατρικών της δεν υπέχουν αστική ή ποινική ευθύνη για γνωμοδοτήσεις τους, εφόσον οι τελευταίες έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες ή τα οριζόμενα στους εσωτερικούς κανονισμούς και τα καταστατικά τους, γεγονός που τεκμαίρεται αν έχει ακολουθήσει θετικός έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου».

Οι όμηροι του ΣΥΡΙΖΑ

Τι έκαναν δηλαδή; Έδωσαν ασυλία σε όλους τους καινούργιους που οι ίδιοι έφεραν στην Ελλάδα και επιμένουν να κρατούν σε ομηρία τους παλιούς (συνταξιούχους που αιμορραγούν οικονομικά), εκείνους που δανειοδοτούσαν επιχειρήσεις – κυρίως αγροτικές – τον καιρό που οι τράπεζες μπορούσαν να ανταποκρίνονται στον βασικό ρόλο τους, που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Για ποιον λόγο; Απλά για να συντηρούν την προπαγάνδα τους ότι πολεμούν το «παλιό σύστημα».

Από το 2015 που έστησαν και αυτή τη σκευωρία, ψάχνουν ψάχνουν και δεν βρίσκουν τίποτε. Μέχρι στιγμής, καμιά υπόθεση δεν έχει πάει στο ακροατήριο. Το περίφημο «Πόρισμα Καλούδη» έχει πάει στο αρχείο. Τα τρία τελευταία χρόνια, οι «όμηροι» του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτονται τα ανακριτικά γραφεία τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα! Έχουν δεχθεί 20 κλήσεις μέσα στα τελευταία δύο χρόνια! Τον Απρίλιο του 2019 ανταποκρίθηκαν σε έξι κλήσεις και κατέθεσαν τρία υπομνήματα. Μόνο τη Μεγάλη Δευτέρα του 2019 επισκέφθηκαν τρία ανακριτικά γραφεία και κατέθεσαν υπομνήματα σε άλλα δύο!

Και μέσα στην γενική σύγχυση, μόλις τώρα, στις 5 Νοεμβρίου 2019, απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με την τύχη των υποθέσεων που είχαν επιστρέψει στη Δικαιοσύνη μετά την εξεταστική, ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος απάντησε ότι 13 από τις 25 υποθέσεις είχαν πάει ήδη στο αρχείο και άλλες 3 κατά ένα μέρος στο αρχείο!

Μέσα στην ίδια γενική σύγχυση η Επιτροπή Πόθεν Έσχες, αποτελούμενη από ανώτατους δικαστές, ορκωτούς λογιστές και μειοψηφία πολιτικών προσώπων) έστειλε στο αρχείο και την περίφημη «Υπόθεση Παπασταύρου» (πόσες φορές τον είχε αναφέρει ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής;), διότι είχε ορθώς υποβάλει την αρχική δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Κατόπιν όλων αυτών, καλώς ήλθατε στο… 2014!

*Η Σοφία Βούλτεψη είναι βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών Ν.Δ., πρώην υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητική εκπρόσωπος, δημοσιογράφος