Αντώνης Τζωρτζακάκης: «Ψηφιακός Επιταχυντής» οι Τηλεπικοινωνίες για την Ελλάδα

Αντώνης Τζωρτζακάκης: «Ψηφιακός Επιταχυντής» οι Τηλεπικοινωνίες για την Ελλάδα

Διακεκριμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα, την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο παρευρέθηκαν το διήμερο 28-29 Ιουνίου 2017 στο ετήσιο συνέδριο του Economist, στην «21η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση». Στο πλαίσιο του συνεδρίου, ο Αντώνης Τζωρτζακάκης, Γενικός Διευθυντής Σταθερής Τηλεφωνίας και Εταιρικών Πελατών της WIND Ελλάς, μας μίλησε για τη διαμόρφωση του «Ψηφιακού Μέλλοντος» που αξίζει στην χώρα μας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στον Κωνσταντίνο Μαριόλη, ο κ. Τζωρτζακάκης αναφέρθηκε σε πρόσφατη έρευνα της Accenture, τονίζοντας ότι o κλάδος των τηλεπικοινωνιών αποτελεί «Ψηφιακό Επιταχυντή» για τη χώρα μας με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας. Πρόκειται για έναν παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ από 2,6% έως 4% το 2021, αλλά και σε ανάσχεση της διαρροής του ελληνικού επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, με δυνατότητα να δημιουργήσει πάνω από 50.000 νέες θέσεις εργασίας.

- Κ. Τζωρτζακάκη, πως επηρεάζει η δεδομένη κατάσταση της χώρας μας την διαμόρφωση του «Ψηφιακού Μέλλοντος» στην Ελλάδα;

Η τρέχουσα συγκυρία είναι εξαιρετικά σημαντική ευκαιρία ώστε να δοθεί ένα σαφές μήνυμα από την ελληνική πολιτεία, ότι τα επενδυτικά σχέδια υλοποιούνται σε ένα νομοθετικά σαφές, φορολογικά ορθολογικό και λιγότερο γραφειοκρατικό περιβάλλον. Η μοναδική συνθήκη που όμως «πρέπει υποχρεωτικά» να πληρείται ώστε να υφίσταται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, δεν είναι άλλη από την ύπαρξη δικτύων υψηλών ταχυτήτων, είτε πρόκειται για υποδομές σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης, όπως οι οπτικές ίνες, είτε για δίκτυα κινητής ευρυζωνικότητας, όπως το 4G και το επερχόμενο 5G.

- Που βρίσκεται ψηφιακά η Ευρώπη αυτή τη στιγμή και σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με τις υπόλοιπες κράτη-μέλη της ΕΕ;

H ψηφιακοποίηση των ευρωπαϊκών οικονομιών αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση και θεωρείται καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη των κρατών μελών της. Τα δεδομένα της Ε.Ε. σε σχέση με τη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών επιβεβαιώνουν τον υψηλό βαθμό διείσδυσης και χρήσης αυτών στο σύνολο των μελών της.

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, κατατάσσεται 26η μεταξύ των 28 χωρών στον Δείκτη της Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (Digital Economy and Society Index - DESI) και βρίσκεται στο κατώτατο άκρο της ομάδας των «ψηφιακά ουραγών». Σήμερα, η συνολική συνεισφορά των ψηφιακών τεχνολογιών, στην ελληνική οικονομία δεν ξεπερνά το 16,3% του ΑΕΠ τη στιγμή που ο μέσος για την Ευρώπη είναι 25%.

Ωστόσο, κοιτώντας την επόμενη ημέρα διαπιστώνουμε πως η πολιτεία πραγματοποιεί και βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση όπως: η θεσμοθέτηση Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής, η εκπόνηση Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής με ορίζοντα το 2021, η εκπόνηση και έγκριση από Ε.Ε. του Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014-2020, η προώθηση Δράσεων για Δίκτυα Νέας Γενιάς καθώς και η έγκριση του πλάνου εφαρμογής της τεχνολογίας Vectoring για ταχύτητες σταθερού internet 100Mbps.

- Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται έντονη κινητικότητα σε επίπεδο επενδύσεων, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια. Ποια είναι τα επόμενα βήματα του επενδυτικού προγράμματος της WIND;

Έχει ιδιαίτερη αξία για τον κλάδο και τη χώρα μας η υλοποίηση επενδύσεων της τάξης του μισού δισ. ευρώ ετησίως που συνεχίζει να πραγματοποιούν οι εταιρίες του κλάδου ανελλιπώς από το 2008, αν και μέσα σε 9 χρόνια χάθηκε πάνω από το 50% των εσόδων του.

Όσον αφορά τη Wind Ελλάς, στη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης έχει επενδύσει στη χώρα πάνω από 600 εκατ. ευρώ με το 100% της λειτουργικής μας κερδοφορίας να μετατρέπεται σε επενδύσεις για νέα δίκτυα και υποδομές. Την προηγούμενη χρονιά, οι επενδύσεις μας σε 4G καθώς και για την προετοιμασία του νέου δικτύου οπτικών ινών ξεπέρασαν τα 90 εκατ. ευρώ. Φέτος και για την επόμενη 5ετία το επενδυτικό μας πρόγραμμα θα κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό, σε όμοια επίπεδα.

- Τι ακριβώς περιλαμβάνει το επενδυτικό πρόγραμμα της WIND για τις οπτικές ίνες;

Σύμφωνα με το 3ετές επενδυτικό πλάνο της Wind που ενέκρινε πρόσφατα η ΕΕΤΤ, στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάθεσης περιοχών για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, η συνολική επένδυσή μας θα καλύψει ως και 500.000 γραμμές σε επιλεγμένες γεωγραφικές περιοχές ανά την Ελλάδα, συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές όπου η οπτική ίνα θα φτάνει ως το σπίτι του χρήστη.

Οι περιοχές στις οποίες η Wind ξεκινάει την κατασκευή ιδιόκτητου δικτύου οπτικών ινών, είναι επιλεγμένες περιοχές Αττικής & Θεσσαλονίκης, Καλαμάτα, Λάρισα και το Ηράκλειο Κρήτης.

Οι υποδομές νέας γενιάς που θα δημιουργηθούν στις περιοχές αυτές θα αξιοποιήσουν όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες οπτικών ινών (vectoring, super vectoring, G.fast & FttH) και είναι μέρος του 5ετούς επενδυτικού πλάνου που έχουμε ήδη ανακοινώσει για NGA σε κινητή και σταθερή τηλεφωνία, ύψους 500 εκατ. ευρώ.