Ανεβάζει στροφές η αγορά κατοικίας - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Ανεβάζει στροφές η αγορά κατοικίας - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Μόνο για λίγο η πανδημία πέτυχε να περιορίσει τη ζήτηση για την αγορά κατοικίας, καθώς ούτε η κατάρρευση του Airbnb έχει καταφέρει να πλήξει σημαντικά το ελληνικό real estate. Δεν πρόκειται για αυθαίρετο συμπέρασμα ούτε για διαπίστωση μεσιτών που έχουν όφελος να βλέπουν τα πράγματα...ρόδινα. Αλλά για παραδοχή στην οποία καταλήγουν όσοι έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία, έστω ένα μικρό διαμέρισμα, σε χαμηλό όροφο.

Όσο και να ψάχνουν- ακόμη και για μήνες - οι προσπάθειες τους βαίνουν άκαρπες. Μια χαρακτηριστική περίπτωση που βρέθηκε σε γνώση του liberalmarkets περιλαμβάνει διαμέρισμα 70 τ.μ. στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας στο Χολαργό που είχε βγει στην αγορά για 100.000 ευρώ. Έστω κι αν το ακίνητο είχε πολύ μικρό μπαλκόνι - που θεωρείται σημαντικό μειονέκτημα - και χρειαζόταν, σχεδόν, ολική ανακαίνιση, υπήρξε σχεδόν πλειοδοσία για το διαμέρισμα του οποίου όμως, ισχυρό πλεονέκτημα ήταν η κοντινή απόσταση από δύο σταθμούς του μετρό (Χολαργός και Νομισματοκοπείο).

Η περίπτωση αυτή - μία από τις δεκάδες - που έχουν να αφηγηθούν όσοι δραστηριοποιούνται στο real estate φανερώνει ότι η αγορά ακινήτων μάλλον κινείται... άναρχα και αυτόνομα. Γιατί πώς να εξηγηθεί σε κάποιον, για παράδειγμα, ξένο επενδυτή ότι το Airbnb κατέρρευσε, τα περισσότερα νοικοκυριά εξαρτώνται από κρατική στήριξη, οι θάνατοι έχουν παγιώσει το προβάδισμά τους έναντι των γεννήσεων, αλλά η ζήτηση για αγορά σπιτιού παραμένει ιδιαίτερα ισχυρή;

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, η αγορά ακινήτων παραμένει φθηνή. Σε σχέση, δηλαδή, με το ευρωπαϊκό real estate, τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο προς 1.500 ή 2.000 ευρώ δεν υπάρχουν επί ευρωπαϊκού εδάφους, αν και ακόμη και αυτά τα νούμερα είναι απλησίαστα για πολλούς Έλληνες, καθώς λίγοι διαθέτουν ρευστότητα ή είναι σε θέση να δανειστούν περίπου 100.000 ευρώ για να αγοράσουν ένα μικρό σπίτι 70 τ.μ.

Παρόλ’ αυτά, όπως αναφέρουν μεσίτες, η ζήτηση για κατοικία παραμένει πολύ μικρότερη της προσφοράς, καθώς πολλοί ιδιοκτήτες δεν βγάζουν ακόμη στην αγορά τα ακίνητά τους. Ο λόγος; Είτε έχουν καταφέρει να τα ενοικιάσουν μακροχρόνια είτε είναι σε θέση να περιμένουν να έρθουν καλύτερες ημέρες. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το “πάγωμα” των πλειστηριασμών, οδηγεί, κατά βάση, σε πωλητήρια που αφορούν κακής κατάστασης σπίτια, που χρειάζονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, ανακαίνιση.

Στα δεδομένα αυτά και τη ζήτηση για κατοικίες,  στηρίχθηκε η πρόσφατη απόφαση της βρετανικής Aretha Capital Partners να δημιουργήσει ένα νέο real estate fund στην Αθήνα. Πρόκειται για το Greece Vision Fund RAIF VCIC (AGVF) το οποίο θα τοποθετείται αποκλειστικά σε ακίνητα της χώρας μας, ποντάροντας και στην ανάκαμψη των αγοραπωλησιών μέσω του καθεστώς της Χρυσής Βίζας. Το εν λόγω fund στηρίζεται και στο γεγονός ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν βρεθεί στο κατώτατο σημείο τους.

Όσον αφορά τις τιμές, τα ακίνητα που διατίθενται προς την προσιτή τιμή των 1.000 ευρώ ανά τ.μ. τείνουν να αποτελέσουν είδος υπό εξαφάνιση. Στα Νότια προάστια οι τιμές των νεόδμητων τοποθετούνται σε 4.000 ευρώ, ενώ στις δυτικές περιοχές, η έλευση Μετρό ενισχύει τις τιμές. Το μόνο παρήγορο για όσους αναζητούν στέγη είναι ότι η αγορά διαθέτει ακόμη προσιτά σπίτια προς 1.800 έως 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, τιμές που επιδέχονται διαπραγμάτευσης.

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές για διαμερίσματα 90-110 τ.μ.