Αν ήμουν πρωθυπουργός...

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016, 00:06
-A +A
Αν ήμουν πρωθυπουργός...

Του Γρηγόρη Βαλιανάτου

Αν ήμουν πρωθυπουργός, θα έκλεινα αύριο την αξιολόγηση με τους βαρύτατους όρους που επέτρεψε η κυβέρνηση να διαμορφωθούν, επειδή οι εναλλακτικές που πρότεινε ή ίδια δεν έγιναν δεκτές αλλά κυρίως επειδή οι εναλλακτικές που προτείνει έχουν ως άξονα μια αριστερή οικονομική λογική που δεν έχει καμμία κατανόηση από τις κυβερνήσεις των κρατών της Ευρωζώνης.

Τα κράτη της Ευρωζώνης διέπονται απ' τη λογική της ανάπτυξης βασισμένης σε δημόσιες, όπου υπάρχουν, αλλά κυρίως σε ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται όπου οι επενδυτές αναγνωρίζουν περιθώρια καλής συνεργασίας στην επένδυση αλλά και κέρδη. Κάτι τέτοιο είναι απόλυτα ξένο με τη λογική μιας αριστερής οικονομίας, που βασίζεται σε βαρείς φόρους αλλά και στην αποθάρρυνση ιδιωτών επενδυτών λόγω ιδεολογίας και λόγω ανύπαρκτων περιθωρίων κέρδους, γραφειοκρατίας, αποφάσεων που ανακαλούνται κτλ.

Αμέσως μετά θα οργάνωνα με τη βοήθεια σοβαρών οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών ελληνικών και ξένων αλλά και με τη βοήθεια της Ε.Ε. και του ΟΗΕ την αντιμετώπιση της πραγματικής ανθρωπιστικής κρίσης που θ' αντιμετωπίσει η χώρα, τόσο λόγω των ανόητων μέτρων, όσο και λόγω ενός αυξανόμενου προσφυγικού προβλήματος που υποεκτιμάται.
Η κρίση αυτή έχει να κάνει κυρίως με θέματα φαγητού, στέγασης, ιατρικών υπηρεσιών, φαρμάκων, φροντιστηρίων μαθημάτων, ψυχαγωγίας, ατομικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών των πολιτών Ελλήνων και αλλοδαπών για τον πληθυσμό που πεινάει πλέον άνεργος.

Την επόμενη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου θα διαλαλούσα προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες αλλά και προς τον κόσμο όλο πως τα ψέμματα και οι ανοησίες τέλειωσαν και πως η χώρα αλλάζει εντελώς πολιτική. Αλλάζει τελείως οικονομική πολιτική, αλλάζει εντελώς μοντέλο ανάπτυξης, γίνεται ελκυστική για επιχειρήσεις κι επενδύσεις από παντού με όρους διεθνούς αγοράς και πως για τον λόγο αυτό στο άμεσο διάστημα αποκτά ένα ολιγοσέλιδο φορολογικό σύστημα με ένα σταθερό κι οριζόντιο φόρο 10 – 15%, που επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στην περιοχή της ανταγωνιστικά. Οι δουλειές ανοίγουν για όλους, λεφτά βγαίνουν, επιχειρήσεις απασχολούν Έλληνες και μετανάστες, το ΑΕΠ αυξάνει κι έτσι αυξάνουν κι οι συντάξεις και στηρίζεται το ασφαλιστικό, που πρέπει να γίνει κεφαλαιοποιητικό και κυρίως ιδιωτικό. Όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε υγεία και παιδεία, είτε δημόσια είτε ιδιωτική με κουπόνια, κι όλοι οι πολίτες έχουν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που αυξάνει όσο η οικονομία βελτιώνεται. Όλοι οι πολίτες όταν φτάσουν στα 67 έχουν βασική σύνταξη με την οποία μπορούν να ζήσουν. Κι όλ' αυτά από μια χαμηλή φορολογία που επιτρέπει στους φορολογούμενους να την πληρώνουν.

Ανάλογες αλλαγές γίνονται άμεσα για ένα ελαστικό εργασιακό για το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, ψηφιοποίηση των πάντων με εσωτερικές διασυνδέσεις όλων των υπηρεσιών, κλείσιμο εκατοντάδων ΝΠΔΔ αλλά κυρίως ΝΠΙΔ που στην πραγματικότητα είναι κρυψώνες ενός σπάταλου κράτους.

Εμείς οι φιλελεύθεροι κάνουμε απολύσεις, όταν έχουμε αποκαταστήσει ένα οικονομικό περιβάλλον όπου ιδιώτες μπορούν εύκολα να στήσουν επιχειρήσεις και ν' αναλάβουν μετά από διαφανείς διαγωνισμούς τομείς που τώρα απασχολούνται δημόσιοι υπάλληλοι. Ένα μικρό, μορφωμένο, αποτελεσματικό και καλοπληρωμένο προσωπικό του δημοσίου απασχολείται με όσα δεν μπορούν να κάνουν ιδιώτες, ιδίως στους τομείς της ασφάλειας, της τήρησης του νόμου και της τάξης.

Η επόμενη μέρα θ' αφορούσε στην αποκατάσταση όλων των ατομικών δικαιωμάτων κι ελευθεριών των πολιτών στη ζωή, την ελευθερία και την ιδιοκτησία, που σημαίνει πως ο κάθε πολίτης μπορεί στη χώρα μας ν' αναπτύσσει την προσωπικότητά του και τις αξίες του ανεξάρτητα από φύλο, φυλή, γλώσσα, θρησκεία, αναπηρία, ιδεολογία, ηλικία, ερωτικό προσανατολισμό ή ταυτότητα κι έκφραση φύλου.

Η Ελλάδα είναι ένα μαγαζί γωνία.

Είναι καθήκον κάθε Έλληνα πρωθυπουργού να έχει επίγνωση και συναίσθηση της βαρύτητας του brand name της χώρας μας στην παγκόσμια εκπαίδευση και στην παγκόσμια αγορά. Η Ελλάδα θα μπορούσε μεθαύριο να γίνει φάρος επιχειρηματικότητας, πολιτισμού, παιδείας, εμπορίου, επιστημών, τεχνολογίας, τέχνης, γραμμάτων, τεχνών, αθλητισμού και τουρισμού, καθόσον υπάρχουν στον κόσμο ολόκληρο επενδυτές που αναγνωρίζουν στη χώρα μας δυνατότητες ανάπτυξης και πλουτισμού, αλλά εμποδίζονται απ τη διαπλοκή, τη διαφθορά, τη γραφειοκρατία και την ανικανότητα των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και των συνδυασμών τους.

Η κυρίαρχη δημοσιογραφική και πολιτική ελίτ της χώρας μας έχει διαστρέψει και διαβάλει συστηματικά το φιλελεύθερο τρόπο σκέψης και πολιτικής που έχει επιτρέψει σε κάποιες χώρες που ο καθένας μπορεί πλέον να τις μάθει με νούμερα κι απτά αποτελέσματα, να ευημερούν σε σχέση με άλλες. Η ανοιχτή κοινωνία και η ελεύθερη αγορά έχουν διαβληθεί και ποινικοποιηθεί από ανίκανους ρήτορες και πολιτικούς που το μόνο απτό αποτέλεσμα που έχουν πετύχει είναι τα χτεσινά και τα σημερινά χάλια μας. Και δυστυχώς 6 χρόνια μετά την έκρηξη της κρίσης στην Ελλάδα, οι ίδιοι και οι ίδιοι πολιτικοί αλλά και οι ίδιοι πολιτικοί σχηματισμοί μας ταλαιπωρούν με τις ανοησίες και τη μετρήσιμη ανικανότητά τους.

Μια φιλελεύθερη χώρα εξασφαλίζει την ελευθερία των πολιτών τους να ζουν και ν' αναπτύσσουν την προσωπικότητά τους ελεύθερα. Η πραγματικά ελεύθερη αγορά εξασφαλίζει ευκαιρίες για όλους, δεν επιτρέπει αποκλεισμούς ικανών ανθρώπων. Μια ανοιχτή κοινωνία εξασφαλίζει κυρίως με την εθελοντική προσφορά και τη φιλανθρωπία την προστασία των αδύναμων και αποκλεισμένων, όπως φαίνεται απ τα στοιχεία ανεπτυγμένων χωρών σήμερα.

Δεν είμαι πρωθυπουργός.

Γι' αυτό θεωρώ καθήκον μου, θεωρώ συνεπή συνέχεια της μέχρι τώρα πολιτείας μου, να μιλώ, να γράφω και να δρω στη λογική που αναγράφω εδώ.

Η ανθρωπιστική κρίση είναι εδώ για να μείνει, εφόσον ασκούνται πολιτικές άλλες απ' αυτές που περιγράφω και ο φιλελεύθερος χώρος, οι φιλελεύθερες φωνές πρέπει ν' ακούγονται γιατί έχουν αποδεδειγμένα δίκιο.

Όσο νωρίτερα τα καταλάβουμε αυτά τόσο νωρίτερα θ αποκτήσουμε ένα φιλελεύθερο πρωθυπουργό.

Σκέψεις στην επέτειο της έναρξης του πολέμου της ανεξαρτησίας.

-A +A

Ροή Ειδήσεων

Σάββατο 23/11/2019
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα