Αλώβητα τα ελληνικά ομόλογα από τις διεθνείς εξελίξεις

Αλώβητα τα ελληνικά ομόλογα από τις διεθνείς εξελίξεις

Του Κώστα Μήλα*

30 Μαΐου 2019: Ο Trump, τον οποίον ακολουθούν περίπου 60,7 εκατ. followers στο Twiter, ανακοινώνει μέσω tweet  την αύξηση των δασμών σε εισαγωγές από Μεξικό.

Ακολουθούν 34,000 (!!!) re-tweets του συγκεκριμένου άσχημου οικονομικού νέου και το Μεξικανικό νόμισμα υφίσταται έντονες πτωτικές πιέσεις.

Η στρατηγική του Trump έχει προϊστορία. Στις 10 Αυγούστου του 2018, ο Trump έγραψε ανάλογο tweet με το οποίο ανακοίνωσε την αύξηση δασμών σε εισαγωγές από Τουρκία. Σαν αποτέλεσμα , η τουρκική λίρα είχε πάθει καθίζηση.

Τα tweets του Trump επηρέζουν σαφέστατα τις χρηματοοικονομικές αγορές κάτι το οποίο έχει συμβεί και με τα Grexit tweets στην περίοδο της ελληνικής κρίσης όπως έχω εξηγήσει σε πρόσφατη μελέτη μου, με τους συναδέλφους Θεολόγο Δεργιαδέ και Θεόδωρο Παναγιωτίδη από το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας.

Εκείνο όμως που θα πρέπει να σημειώσω σήμερα είναι ότι τα δύο tweets του Trump επηρέασαν με διαφορετικό τρόπο το κόστος δανεισμού στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια και δη της Ιταλίας και της Ελλάδας.

Ενώ το κόστος δανεισμού των Ιταλικών και Ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε μετά το tweet του Trump τον Αύγουστο του 2018, κάτι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό συνέβη για την Ελλάδα με το tweet του Trump στα τέλη Μαΐου 2019.

Σε αντίθεση λοιπόν με το κόστος δανεισμού των Ιταλικών ομολόγων, το οποίο πήρε την ανιούσα (επειδή ενδεχομένως οι επενδυτές φοβούνται και το τι μέλλει γενέσθαι με την Ιταλική οικονομία μετά και την μεγάλη νίκη Salvini στις Ιταλικές Ευρωεκλογές), το κόστος δανεσμού των 10-ετών ελληνικών ομολόγων συνέχισε να μειώνεται, και μάλιστα κάτω από το 3% για πρώτη φορά από το 2005!

Πρόκειται περί εξαιρετικού οιωνού για την ελληνική οικονομία. Οι επενδυτές μάλλον πείθονται ότι η επερχόμενη πολιτική αλλαγή στις 7 Ιουλίου θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε πολύ καλύτερες ημέρες και δεν φοβήθηκαν (επί του παρόντος) την όποια αρνητική επίδραση-ντόμινο που ενδεχομένως να προκαλέσει το νέο tweet του Trump.

*Κώστας Μήλας, Καθηγητής και πρόεδρος του ερευνητικού τομέα στο Τμήμα Οικονομικών, Χρηματοοικονομικών και Λογιστικής, University of Liverpool