Αλλάζει ραγδαία, ο τρόπος που εργαζόμαστε

Αλλάζει ραγδαία, ο τρόπος που εργαζόμαστε

Ένα από τα πράγματα που αλλάζουν ραγδαία στις ημέρες μας, είναι ο τρόπος που ο σύγχρονος πολίτης εργάζεται και απασχολείται. Οι εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, τα ψηφιακά εργαλεία που έχει πλέον στη διάθεση του ο εργαζόμενος και η υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών, έχει ανατρέψει όλα όσα γνωρίζαμε για την εργασία μέχρι τώρα.

Στο εσωτερικό της χώρας οι επίσημοι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των εργαζομένων, παραμένουν σε ημιβυθισμένη κατάσταση στον βάλτο της στασιμότητας, αρνούμενοι να ανταποκριθούν στις αλλαγές που επέρχονται. Εκτιμούν ακόμα πως οι συμβατικές συνδικαλιστικές παρελάσεις, οι κλασσικές
αντιπαραθέσεις με τις δυνάμεις της δημόσιας τάξεως και η αντικοινωνική ομηρία της ζωής της πρωτεύουσας, θα δώσουν λύσεις στα αναχρονιστικά αιτήματα τους. Δυστυχώς για αυτούς, η πραγματικότητα διαμορφώνεται με εντελώς διαφορετικό τρόπο και η αυριανή ημέρα κτίζεται πάνω στην πλήρη ανατροπή των προηγούμενων δεδομένων.

Προ ημερών, κυκλοφόρησε από το Wonderful Engineering μια γραφική αναπαράσταση δεδομένων με τίτλο : “The Future of Work”, δηλαδή, το μέλλον της εργασίας. Στο infographic αυτό, παρουσιάζονται οι αλλαγές και οι εξελίξεις στους εργασιακούς χώρους, στην φιλοσοφία της απασχόλησης και στον τρόπο που δρα πλέον, ο εργαζόμενος ή ο αυτοαπασχολούμενος:

- Μέχρι πριν από λίγο καιρό τα ωράρια εργασίας ήταν δομημένα γύρω από το οκτάωρο. Σήμερα οι εργαζόμενοι μπορούν να εργασθούν οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, με τους δικούς τους ρυθμούς και με μεγαλύτερη ευλυγισία.

- Οι εργαζόμενοι ήταν συνηθισμένοι να εργάζονται στους χώρους των επιχειρήσεων. Σήμερα οι απασχολούμενοι μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε χρειαστεί, από το σπίτι τους, από τον χώρο ενός project που εκτελούν, από τα γραφεία ενός πελάτη κ.ο.κ.

- Παλαιότερα οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούσαν μόνο συγκεκριμένες συσκευές και μηχανήματα, που ήταν εγκαταστημένα στον χώρο των επιχειρήσεων. Σήμερα οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν μια ποικιλία από συσκευές, κυρίως ψηφιακής μορφής που έχουν πρόσβαση σε ακόμα μεγαλύτερη γκάμα συνδεδεμένων συσκευών. Ας σκεφτούμε μόνο, πόσοι εργάζονται μέσω κινητών ή tablets συνδεδεμένοι με βάσεις δεδομένων που βρίσκονται στο περιβάλλον του διαδικτύου.

- Η φιλοσοφία της εργασίας ήταν προσανατολισμένη στην συγκέντρωση δεδομένων και στοιχείων και στον τρόπο της αρχειοθέτησης τους. Σήμερα τα δεδομένα συγκεντρώνονται από τρίτους και οι εργαζόμενοι επικεντρώνονται στην εξαγωγή των αποτελεσμάτων και των συμπερασμάτων.

- Σήμερα ο ίδιος ο εργαζόμενος καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα εξελίξει την καριέρα του και θα ανελιχθεί επαγγελματικά. Μέχρι χθες, η εξέλιξη στην καριέρα ενός στελέχους, γινόταν μέσα από συγκεκριμένες ιεραρχικές δομές.

- Η περιγραφή εργασίας που συνόδευε κάθε εργαζόμενο, ήταν προκαθορισμένη και στατική, σε αντίθεση με αυτό που βιώνουμε σήμερα, αφού τα καθήκοντα, οι ευθύνες και γενικότερα οι εργασία κτίζονται πάνω στον εργαζόμενο και στο ταλέντο του.

- Είναι πολλά τα παραδείγματα που όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει, όπου η βάση μιας θέσης εργασίας στηριζόταν στην απόκρυψη στοιχείων, καθώς αυτά έδιναν δύναμη σε όσους τα είχαν. Σήμερα η διάχυση και ο διαμοιρασμός της γνώσης, των πληροφοριών και των δεδομένων αποτελούν το Α και το Ω της επαγγελματικής επιτυχίας.

- Το μοτίβο του “κάνε τη δουλειά σου μόνος σου και σιωπηλά”, έχει ξεπεραστεί εντελώς. Σήμερα οι εταιρίες αναζητούν εργαζόμενους που θα ηγηθούν, που θα παρακινήσουν και που θα είναι ανοικτοί στις προκλήσεις και στις αλλαγές.

- Η επικοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους, στηριζόταν μέχρι πρότινος στην ανταλλαγή emails. Σήμερα χρησιμοποιούνται διευρυμένες ψηφιακές εφαρμογές επικοινωνίας και συνεργασίας που προσφέρουν μεγάλες δυνατότητες, ουσιαστικής και αποτελεσματικής επαφής.

- Η εργασία και η καριέρα ήταν βασισμένες στις υπάρχουσες γνώσεις των εργαζομένων. Πλέον, η ανάγκη δεν εστιάζεται στην στατική γνώση, αλλά στην δυνατότητα διαρκούς εκπαίδευσης και διαρκούς προσαρμογής στα νέα δεδομένα και στις νέες μεθόδους που γεννιούνται καθημερινά.

- Η εκπαίδευση και η επιμόρφωση που γινόταν παραδοσιακά μέσα στις υπάρχουσες δομές των επιχειρήσεων, έχουν δώσει τη θέση τους σε ένα διεθνές και αχανές περιβάλλον επιμόρφωσης που ξεκινάει από τα διαδικτυακά πανεπιστημιακά μαθήματα, μέχρι τις επαγγελματικές πιστοποιήσεις και από τα βιωματικά σεμινάρια, μέχρι τις μεθόδους εκμάθησης μέσω παιχνιδιών.

Σε αυτήν την ενδιαφέρουσα εποχή ζούμε, που αλλάζουν όλα ραγδαία. Όσοι αντί να κινηθούν με θάρρος και με αποφασιστικότητα προς στο αύριο που έφτασε, προτιμούν να παραμένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν, είτε από αδυναμία κατανόησης της πραγματικότητας, είτε από φόβο, είτε από συμφέρον, είναι σίγουρο πως θα έχουν την τύχη των δεινοσαύρων.


*Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.