Ακόμη μια σοσιαλιστική ουτοπία

Ακόμη μια σοσιαλιστική ουτοπία

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν εγκαινίασε πρόσφατα την καινούργια πόλη Σαμτζιγιον, την «επιτομή του μοντέρνου πολιτισμού» σύμφωνα με τα κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης της χώρας.

Πρόκειται για μια μικρή πόλη που θα μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 4.000 οικογένειες οι οποίες θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν ανέσεις όπως «μια πίστα του σκι και ένα αθλητικό γήπεδο». Α, επίσης για την κατασκευή της πόλης αξιοποιήθηκε από το βορειοκορεατικό κράτος καταναγκαστική εργασία.

Σίγουρα θα είναι τυχεροί όσοι θα επιλεγούν από το καθεστώς να κατοικήσουν στη νέα αυτή πόλη, η οποία για να προβάλλεται ως επιτομή του μοντέρνου πολιτισμού μπορεί και να μην πλήττεται με την ίδια σφοδρότητα από τις ελλείψεις στο φαγητό, στα καύσιμα, τον ηλεκτρισμό ή το πόσιμο νερό που βασανίζουν τη μεγάλη πλειονότητα των Βορειοκορεατών. Οι κάτοικοι της νέας αυτής πόλης θα είναι τυχεροί - για τα δεδομένα της Βόρειας Κορέας.

Ακόμη κι αυτοί βεβαίως θα ήταν τυχερότεροι αν είχαν τη δυνατότητα να δραπετεύσουν από το καθεστώς και να εγκατασταθούν λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα, σε κάποια πόλη της ελεύθερης και καπιταλιστικής Νότιας Κορέας. Με τη μεγάλη σοφία της όμως η οικογένεια Κιμ προστατεύει τους υπηκόους της από τέτοιους πειρασμούς.

Η μεγάλη σοσιαλιστική ουτοπία δεν είναι η μικρή πόλη-βιτρίνα που εγκαινίασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν - είναι η φτώχεια, η δυστυχία και η καταπίεση των Βορειοκορεατών σε κάθε γωνιά της πολύπαθης αυτής χώρας, είναι τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των αντιφρονούντων και οι δολοφονίες όσων συλλαμβάνονται στην προσπάθειά τους να δραπετεύσουν.

Ψάχνετε για ουτοπίες; Θα τις βρείτε αν δείτε σε ποιες πόλεις και χώρες, σε ποιους προορισμούς ελευθερίας και προκοπής ονειρεύονται να μεταναστεύσουν οι άνθρωποι. Οι βιτρίνες του ολοκληρωτισμού το μόνο που καταφέρνουν είναι να αποκαλύψουν τις δυστοπίες των καθεστώτων που επαίρονται γι' αυτές.