Αφρικανός με εγγλέζικο διαβατήριο και 3 πακιστανικά τηλέφωνα

Η είδηση της σύλληψης του παρ' ολίγον εμπρηστή είναι γνωστή. Αφρικανός, με βρετανικό διαβατήριο, κάτοχος τριών πακιστανικών τηλεφώνων, αποπειράθηκε να βάλει φωτιά. Να υποθέσω πως η υπόθεση έχει φύγει από το ανακριτικό της Πυροσβεστικής και την έχει αναλάβει η ΕΥΠ. Εν πάση περιπτώσει αυτό θα συνέβαινε σε μια σοβαρή χώρα και ελπίζω πως μετά τις περσινές φωτιές να έχουμε σοβαρευτεί. Να έχουν αντιληφθεί οι αρμόδιοι πως οι εμπρησμοί αφορούν και την εθνική ασφάλεια.

Είναι γεγονός πως οι πυρκαγιές πολιτικοποιήθηκαν. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε όλα τα επίπεδα επιδιώκουν να πάρουν τη ρεβάνς για το Μάτι. Λες και η Νέα Δημοκρατία υποχρέωσε τον Τσίπρα να συμμετάσχει στη συνέντευξη - φιάσκο ή αυτή υπέδειξε στον Ν. Παππά να επιδείξει fake δορυφορικές φωτογραφίες.

Πέρσι, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ευβοίας ήταν ο εμπνευστής του γνωστού υβριστικού συνθήματος κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και νεολαίοι του κόμματος, υποδυόμενοι τους κατοίκους, περνούσαν «τυχαία» μπροστά από τις τηλεοπτικές κάμερες βρίζοντας τον πρωθυπουργό.

Αυτά είναι γνωστά και να είμαστε σίγουροι πως θα επαναληφθούν, αρκεί να βοηθήσουν οι «συνθήκες». Ήταν σαν μια πρόβα τζενεράλε. Είχα γράψει παλιότερα πως το καλοκαίρι του 2022 είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους θέλουν, με όπλο τις πυρκαγιές, να αποσταθεροποιήσουν το πολίτευμά μας και την κυβέρνηση. Είναι λογικό να παίξουν αυτό το χαρτί.

Υποθέτω πως η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου να έχουν αντιληφθεί πως αυτό το καλοκαίρι θα έχει πολλές, επικίνδυνες ιδιαιτερότητες και να έχουν λάβει τα μέτρα τους. 

Θα μου πει ο αναγνώστης πως αν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο να καεί η Ελλάδα αυτό δεν αντιμετωπίζεται. Ακόμα και ο πιο οργανωμένος και αποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε εκατοντάδες πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει συγχρόνως. Σωστό αυτό, αλλά αφορά την κατάσβεση, την καταστολή. Σε αυτές τις ακραίες περιπτώσεις το παιχνίδι κερδίζεται στην πρόληψη. Στην κινητοποίηση ολόκληρης της κρατικής μηχανής και στην επαγρύπνηση όλων ανεξαιρέτως των κρατικών υπηρεσιών.

Αν προλάβεις και εξουδετερώσεις την οργανωμένη προσπάθεια, το τυχαίο αντιμετωπίζεται πιο εύκολα. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει και η αυτενέργεια των πολιτών. Προχθές πολίτες εντόπισαν τον Αφρικανό με τα πακιστανικά τηλέφωνα και αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Η κυβέρνηση έχει ή τουλάχιστον θα έπρεπε να έχει υπ' όψη της όλα τα δεδομένα και κυρίως ποια είναι η διακύβευση από την επιτυχημένη ή όχι αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Είχε έναν ολόκληρο χρόνο να προετοιμαστεί και πλέον κάθε αβελτηρία θα είναι ασυγχώρητη και πολιτικά ζημιογόνα.

Εννοείται πως δεν θα γίνουν δεκτές δικαιολογίες ούτε για τα ενισχυμένα μποφόρ ούτε για τα ξερά χόρτα ούτε για τα καλώδια της ΔΕΗ. Από τη στιγμή που η πυρκαγιά έγινε πολιτικό όπλο πολύ δύσκολα αντιμετωπίζεται. Το ίδιο και οι δικαιολογίες.