Α. Σαμαράς, Ευ. Βενιζέλος, Γ. Στουρνάρας: Αυτοί κράτησαν την Ελλάδα όρθια

Χθες η κυβέρνηση πρότεινε την ανανέωση της θητείας του Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Μοιραία μού ήρθαν στον νου εκείνες οι δύσκολες, οι εφιαλτικές ημέρες, του 2012.

Τότε που η Ελλάδα βρισκόταν στην εντατική, διασωληνωμένη, και κρατιόταν στην ζωή με τις παλέτες με τα ευρώ που έστελνε αεροπορικώς η ΕΚΤ από την Φρανκφούρτη. Κι όμως η πατρίδα μας σώθηκε στην συνέχεια, χάρη σε αυτούς τους τρεις ανθρώπους.

Δεν ήταν μόνον το πολιτικό κενό που προέκυψε από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. Ήταν και η πλήρης κατάρρευση του υπάρχοντος πολιτικού στερεώματος.

Δεύτερο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου πρωτοστατούσαν στους προπηλακισμούς και στις λοιδωρίες κατά των υπουργών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, ο Α. Τσίπρας είχε αποκαλέσει τότε τον Γ.Α.Παπανδρέου, «Πινοσέτ της Μεσογείου».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, και μετά τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου, σχηματίσθηκε η τρικομματική κυβέρνηση, υπό τον Α.Σαμαρά. Αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε χάος και παρέδωσε κράτος.

Σε αυτήν την προσπάθεια σημαντικός ήταν ο ρόλος του Γ. Στουρνάρα που, ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σταμάτησε αυτήν την καθοδική πορεία. Πήρε μέτρα δύσκολα, πολιτικά κοστοβόρα. Ακολούθησε όμως αταλάντευτα μια σταθερή πολιτική, που τελικά δικαιώθηκε.

Η Ελλάδα μπήκε σε ρυθμούς ανάπτυξης, έστω οριακούς, ενώ από το καλοκαίρι του 2015, με την πιστοληπτική γραμμή στήριξης θα τερματιζόταν η περίοδος των μνημονίων. Έτσι ο Γ. Στουρνάρας τοποθετήθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε από αυτήν την θέση να είναι ο εγγυητής της πορείας της πατρίδος μας εντός της Ευρωζώνης. Το τι έγινε στην συνέχεια είναι γνωστό και δικαίωσε τον Α.Σαμαρά και τον Β.Βενιζέλο γι΄αυτή την επιλογή τους.

Ένα σημαντικό τμήμα των πολιτών πείστηκε πως υπάρχει η εύκολη λύση του σκισίματος των μνημονίων και ψήφισε αυτούς που το επαγγέλλονταν.Στο πρώτο εξάμηνο του 2015 ο ρόλος του Γ. Στουρνάρα ήταν σημαντικός. Όταν επικρατούσε ο άκρατος τυχοδιωκτισμός, αυτός εξαντλώντας όλες τις αρμοδιότητες του προσπάθησε να αποτρέψει το μοιραίο. Υπερασπίσθηκε σθεναρά τον θεσμικό του ρόλο.

Στην συνέχεια, μετά το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο, στάθηκε εμπόδιο στην προσπάθεια κορυφαίων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να μετατρέψουν την Τράπεζα Αττικής σε κομματικό παραμάγαζο. Το αριστερό παρακράτος προσπάθησε, απειλώντας και εκβιάζοντας, να τον εξωθήσει σε παραίτηση. Μέχρι και την σύζυγο του ενέπλεξαν στο βρώμικο παιχνίδι τους.

Ήθελαν πάση θυσία τον έλεγχο της ΤτΕ.

Όμως όλες τους οι προσπάθειες απέτυχαν. Χθες έγινε η πρόταση για ανανέωση της θητείας του για άλλα έξι χρόνια. Φαίνεται πως δεν θα ξανασυναντηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έβγαλε μιαν επιθετική ανακοίνωση σε βάρος του, λησμονώντας πως δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ε. Τσακαλώτος ζήτησε την βοήθεια του για να επιλυθούν προβλήματα με την ΕΚΤ. Και ο Γ. Στουρνάρας την προσέφερε, ως όφειλε. Όμως παραμένει το κόκκινο πανί για κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλούν για υπονόμευση της κυβέρνησης τους από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος. Ας μας πουν τι εννοούν. Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουν και οι πολίτες τι σχεδίαζαν και πώς στάθηκε εμπόδιο στους σχεδιασμούς τους ο Γ. Στουρνάρας.

Πάντως η ανανέωση της θητείας του, εκτός από επιβράβευση για τα όσα έκανε, φανερώνει και την θεσμικότητα της κυβέρνησης, καθώς στέλνει μηνύματα σιγουριάς και βεβαιότητας στις αγορές και στην ΕΚΤ.