Energean Oil & Gas. Ο νικητής της Αν. Μεσογείου

Energean Oil & Gas. Ο νικητής της Αν. Μεσογείου

Του Κωνσταντίνου Χαροκόπου *

Όταν το Νοέμβριο του 2018, είχαμε παρουσιάσει στο οικονομικό ένθετο του Φιλελεύθερου, ένα στοίχημα ελληνικού αρώματος, στο χώρο της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ελάχιστοι γνώριζαν την Energean Oil & Gas PLC. Το ελληνικό άρωμα της εταιρείας που διαπραγματεύεται τόσο, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου όσο και του Τελ Αβίβ, είναι διπλό.

Γιατί διπλό; Διότι αφ' ενός το βασικό μετοχικό σχήμα είναι ελληνικών συμφερόντων και αφ' ετέρου το ξεκίνημα της εταιρείας πραγματοποιήθηκε στην ελληνική επικράτεια και συγκεκριμένα στις εξορυκτικές δραστηριότητες στον Πρίνο. Μέσα από αυτό το πρίσμα λοιπόν, η Energean Oil & Gas PLC (ENOG:LN), θα μπορούσε να αποτελέσει μια επενδυτική πρόταση, για όσους επενδυτές ήθελαν να «πάρουν το στοίχημα» των ενεργειακών εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο, συνυπολογίζοντας βέβαια και το συστημικό ρίσκο που εμπεριέχουν οι γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές παράμετροι της περιοχής.

Από το 2007, όταν η Energean Oil & Gas είχε εξαγοράσει την Kavala Oil S.A., που είχε ανακαλύψει και εκμεταλλευόταν τα κοιτάσματα του Πρίνου από το 1974 μέχρι σήμερα, έχει κυλίσει πολύ πετρέλαιο στις εγκαταστάσεις της. Από το 2008 προχωρά στην εκμετάλλευση του Prinos North και του Epsilon Field, σε έρευνες στο West Kom Ombo της Αιγύπτου, στο Κατάκολο και στην Ήπειρο. Το 2013 εισέρχεται ως στρατηγικός επενδυτής το Third Point Fund και ακολούθως η Energean δανειοδοτείται από τη European Βank for Reconstruction & Development (ΕBRD).

To 2016 η Energean Oil & Gas, εισέρχεται επιχειρηματικά στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου. Εξαγοράζει το 100% της εκμετάλλευσης των offshore κοιτασμάτων Karish και Tanin στο Ισραήλ από την Delek Drilling και την Avner και κλείνει εμπορικές συμφωνίες με τους κολοσσούς ICL, Bazan, OPC, Dalia, Edeltech και Rapac. Στο τέλος του 2018 ξεκίνησε στην Κίνα η κατασκευή μιας Πλωτής Μονάδας Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης (FPSO) της Energean, η οποία θα είναι η πρώτης FPSO στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την MRC Alon Tavor Ltd, για την πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα Karish του Ισραήλ. Είναι μια 15ετής συμφωνία, προμήθειας φυσικού αερίου προς αυτήν την ιδιωτική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού, που θα αποφέρει στην Energean Oil & Gas, έσοδα πάνω από $1 δισ. Μαζί με τις υπόλοιπες συμφωνίες που έχει ή πρόκειται να υπογράψει με τις ισραηλινές εταιρείες OPC Rotem, IPM Beer Tuvia και Or Power Energies, η εταιρεία θα διοχετεύει πάνω από 6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο Ισραήλ.

Η φιλόδοξη εταιρεία ανακοίνωσε τα σχέδιά της για την τροφοδοσία μέσω αγωγού από το οικόπεδο Karish στα ανοιχτά του Ισραήλ, στο Βασιλικό της Κύπρου. Ο αγωγός μήκους 215 χιλιομέτρων θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα του βόρειου Karish. Υπολογίζεται πως ο όγκος του μεταφερομένου φυσικού αερίου θα ανέρχεται στα 25 δισ. κυβικά μέτρα. Η συνολική επένδυση θα είναι της τάξης των 350 εκατ. δολαρίων και θα χρηματοδοτηθεί από την ίδια την εταιρεία. Η εταιρεία έχει ήδη υπογράψει επιστολές προθέσεων συνεργασίας για την προμήθεια φυσικού αερίου, με τις τρεις ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο, την Power Energy Cyprus, την Lysarea Energia και την Paramount Energy Corporation.

Φυσικά όλα αυτά τα εταιρικά νέα και οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί και εκτελούνται, έχουν ισχυρό αντίκτυπο στη πορεία της μετοχής της Energean Oil & Gas PLC (ENOG:LN), στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στο τέλος Οκτωβρίου του 2018 ήταν στις 6,13 GBP και τη περασμένη Παρασκευή ήταν στις 9,27 GBP, καταγράφοντας μια απόδοση της τάξης του 50%. To γεγονός αυτό, αποτελεί μια ακόμα απόδειξη, πως οι αποδόσεις στις χρηματιστηριακές αγορές έρχονται, μετά από βαθιά ανάλυση και μελέτη, πάνω σε καλές εταιρείες που κινούνται σε ενδιαφέροντες κλάδους και έχουν προοπτικές.

* Ο αρθρογράφος είναι οικονομικός αναλυτής, με ειδίκευση στο σχεδιασμό σύνθετων επενδυτικών στρατηγικών.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο της στήλης, είναι καθαρά ενημερωτικό και πληροφοριακό και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση επενδυτική συμβουλή, ούτε υποκίνηση για συμμετοχή σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Ο αρθρογράφος δεν ευθύνεται για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.