7η Ιουλίου: Η μεγάλη γιορτή των παραγωγικών Ελλήνων

7η Ιουλίου: Η μεγάλη γιορτή των παραγωγικών Ελλήνων

Του Αλέξανδρου Σκούρα

Θυμάστε τι κάνατε από την αλλαγή του χρόνου μέχρι και τα μεσάνυκτα της 6ης Ιουλίου και ότι μεσολάβησε στο εν λόγω διάστημα; Έκανε κρύο, έβρεξε, χιόνισε. Μετά ήρθε η άνοιξη, το Πάσχα, η πρωτομαγιά. Ήρθαν οι ζέστες, οι παραλίες και τα μπάνια. Όσοι δουλεύουν πληρώθηκαν έξι μηνιάτικα. Εργάστηκαν σκληρά για περίπου χίλιες ώρες. Κι όμως, όλα αυτά είναι μια αυταπάτη. Τίποτα από αυτά δεν έγινε ακόμα. Πώς είναι δυνατόν ρωτάτε;

Το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, υπολόγισε την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας και βρήκε ότι ο μέσος Έλληνας εργάζεται από την πρωτοχρονιά μέχρι και την 6η Ιουλίου για να πληρώσει το κράτος. Για τους πρώτους έξι μήνες και έξι μέρες του χρόνου, όλα τα χρήματα που κερδίσατε με το μόχθο σας, πέρασαν από τα χέρια σας, ξοδέψατε ή λάβατε, είναι μια αυταπάτη. Στην πραγματικότητα κάνατε μόνο ένα πράγμα. Πληρώσατε όλους τους φόρους σας. Τίποτε άλλο. Μόνο φόρους. Τα υπόλοιπα θα τα βγάλετε από την 7η Ιουλίου μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Για αυτό η 7η Ιουλίου ονομάζεται για φέτος Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας (ΗΦΕ).

Κάθε δαπάνη του κράτους, κάθε πρόγραμμα, κάθε εισφορά, κάθε δάνειο, παρατείνει τον χρόνο που αντί να δουλεύουμε για τον εαυτό μας και τις οικογένειές μας, δουλεύουμε για το κράτος. Και όλο αυτό γιατί; Μήπως είμαστε ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που μας παρέχει; Οι έρευνες δείχνουν το αντίθετο.

Μήπως πρέπει επιτέλους να παραδεχτούμε σε αυτή τη χώρα ότι φορολογηθήκαμε αρκετά; Αν δεν το πούμε τώρα που το κράτος μας παίρνει έξι μήνες από την παραγωγική ζωή μας, πότε θα το πούμε; Δεν κουραστήκαμε ακόμα να ψάχνουμε τις λύσεις για όλα τα προβλήματα στο μεγάλο κράτος; Που θα πρέπει να φτάσει η Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας για να απαιτήσουμε χαμηλότερη φορολογία, στις 30 Δεκέμβρη;

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΗΦΕ φέτος ήρθε δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά από την αντίστοιχη του 2015. Δηλαδή, φέτος δουλέψαμε δεκατέσσερις μέρες παραπάνω για να πληρώσουμε το κράτος σε σχέση με πέρυσι.

Μέχρι να απαντήσουμε ως εκλογικό σώμα το παραπάνω ερώτημα, μπορούμε να απολαύσουμε την έστω αργοπορημένη χαρά της φορολογικής ελευθερίας.

*Ο Αλέξανδρος Σκούρας είναι Αναπ. Δ/ντης Διεθνών Σχέσεων στη δεξαμενή σκέψης Atlas Network των ΗΠΑ και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών – Μάρκος Δραγούμης.