2017 ή 1981;

Του Θανάση Χειμωνά

Έχει λοιπόν αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Αύριο (Παρασκευή) λήγει η προθεσμία για τις υποβολές υποψηφιοτήτων. Οι επίδοξοι κεντροαριστεροί ηγέτες θα «ακουμπήσουν» 2000 ευρώ ως παράβολο έχοντας στη διάθεσή τους περίπου δύο εβδομάδες ακόμα για να συγκεντρώσουν τις χίλιες υπογραφές που τους χρειάζονται.

Ωστόσο, λίγες μόνο ώρες πριν την ολοκλήρωση αυτής της άτυπης πρώτης φάσης της διαδικασίας έχει προκύψει ένα τεράστιο πρόβλημα: Ουδείς γνωρίζει με ποιο τρόπο θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία!

Ως γνωστόν από την αρχή έχει κατατεθεί η πρόταση να παρέχεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να ψηφίζουν ηλεκτρονικά. Μια τέτοια εξέλιξη αφενός θα συνέβαλε στην θεαματική αύξηση της συμμετοχής, αφετέρου θα περνούσε παραέξω την εικόνα πως η ΔΗΣΥ (το ΠΑΣΟΚ) είναι πλέον ένα μοντέρνο πολιτικό κόμμα. Αμ δε… Την Τρίτη που μας πέρασε, στην τελική (μέχρι την επόμενη όπως αποδείχτηκε) συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής δεν βγήκε άκρη καθώς το «προεδρικό» ΠΑΣΟΚ  ουσιαστικά έθεσε βέτο προτείνοντας μια παντελώς σουρεαλιστική εναλλακτική: Όποιος θέλει θα μπορεί να ψηφίζει ηλεκτρονικά αλλά θα πρέπει προηγουμένως να μεταβεί αυτοπροσώπως άγνωστο ακόμα που για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του! Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε δηλαδή. Το νόημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας έγκειται στο να ψηφίζει κανείς από το σπίτι του. Με ένα κλικ, που λέμε. Αν είναι να μετακινηθεί για να επιβεβαιώσει τα στοιχεία του γιατί να μην πάει να ψηφίσει κατευθείαν από κοντά τη μέρα των εκλογών;

Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει πως η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν διασφαλίζει την ταυτοπροσωπία των ψηφισάντων. Σύντροφοι, ζούμε στο 2017. Υπάρχουν χώρες όπου ο κόσμος ψηφίζει στις βουλευτικές εκλογές μέσω ίντερνετ. Και υπάρχουν άπειροι τρόποι να επιβεβαιώνεται η ταυτότητα εκείνου που ψηφίζει ηλεκτρονικά. Μέσω π.χ. του παρόχου κινητής τηλεφωνίας όπου οι πολίτες είναι ήδη ταυτοποιημένοι με ταυτότητα και ΑΦΜ. Αρκεί επίσης ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας μέσω της οποία θα καταβληθεί το κόστος της ψήφου. Στην χειρότερη θα μπορούσε να σκαναριστεί η ταυτότητα ή το διαβατήριο του ψηφοφόρου.

Ας μη γελιόμαστε. Το «επίσημο», «προεδρικό» ΠΑΣΟΚ δεν θέλει την ηλεκτρονική ψήφο. Οι άνθρωποι στο περιβάλλον της Φώφης γνωρίζουν πως οι ψηφοφόροι της είναι κυρίως άτομα μεγάλης ηλικίας που δεν έχουν πολλά πολλά με τα «ίντερνετς». Αυτοί οι άνθρωποι θα πάνε ενθουσιασμένοι να ψηφίσουν την 5η του Νοέμβρη για το Νέο Παλαιό ΠΑΣΟΚ το Ορθόδοξο το οποίο, με μπροστάρη των Ανδρέα και τη Μελίνα, θα χτυπήσει δεύτερη θέση στις επόμενες εκλογές. Αντίθετα εκείνοι που θα ψηφίσουν (αν ψηφίσουν…) ηλεκτρονικά είναι κυρίως νέοι που μάλλον θα επιλέξουν πιο «εναλλακτικές» υποψηφιότητες. Άσε που οι νέοι είναι συνήθως ανεξέλεγκτοι και δεν σκαμπάζουν από «μηχανισμούς» και «γραμμές».

Η βραδιά της Τρίτης έκλεισε με τον επικεφαλής της επιτροπής Νίκο Αλιβιζάτο να προσπαθεί να επικοινωνήσει με τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για να βρεθεί μια λύση. Το θέμα είναι πως, όπως ανέφερα και στην αρχή του άρθρου, σε λίγες ώρες οι υποψήφιοι υποχρεούνται να καταθέσουν συμμετοχή αλλά και δυο χιλιάρικα για να συμμετάσχουν σε μια διαδικασία η οποία δεν γνωρίζουμε υπό ποιους όρους θα διεξαχθεί. Ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική. Πριν λίγο καιρό έγραψα πως η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης αποτελεί μια τεράστια ευκαιρία για την αναγέννηση του Μεσαίο Χώρου. Με τον ίδιο τρόπο όμως ένα φιάσκο πιθανότατα θα του βάλει ταφόπλακα για πολλά χρόνια.