100 μέρες κανονικότητας

100 μέρες κανονικότητας

Του Κυριάκου Μπερμπερίδη*

Στον απόηχο των πρόσφατων καταιγιστικών εξελίξεων με την εισβολή των Τούρκων στη Συρία αλλά και των τεράστιων προκλήσεων του προσφυγικού/μεταναστευτικού, πέρασε ίσως σε δεύτερη μοίρα ότι η νέα κυβέρνηση συμπλήρωσε κιόλας 100 μέρες στην εξουσία.

Τα πρώτα εν τούτοις δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης είναι εξαιρετικά και επιτρέπουν αισιοδοξία παρά το γεγονός ότι η χώρα βρίσκεται σ 'ένα ρευστό γεωπολιτικά περιβάλλον, ούσα καταδικασμένη από τη γεωγραφία να συμβιώνει με ένα δύστροπο γείτονα.

Το κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει γοργά προς το καλύτερο , το κύρος της αποκαθίσταται, έφυγε το πέπλο μιζέριας, αδράνειας και απραξίας και έδωσε τη θέση του σε μια κυβέρνηση νέων ανθρώπων που δρουν συνετά και με χαμηλούς μεν τόνους, γρήγορα όμως και αποτελεσματικά, ακούγοντας την κοινωνία , τηρώντας όμως παράλληλα και τις δεσμεύσεις προς το εκλογικό σώμα.

Μέσα σε μόλις τρεις μήνες, η δημόσια διοίκηση στελεχώθηκε με εξαιρετικά ικανούς ανθρώπους ανεξάρτητα από πολιτική προέλευση, μειώθηκε τρομακτικά το κόστος δανεισμού της χώρας με το τρέχον επιτόκιο του δεκαετούς να βρίσκεται μόλις στο 1,43%, μειώθηκε σημαντικά ο Ενφια, ανακοινώθηκε η μείωση φορολογίας φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, δρομολογείται η πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, επέστρεψαν  2 δις καταθέσεων στις τράπεζες, το θέμα των κόκκινων δανείων βαίνει προς ρύθμιση, δημιουργείται περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις, υπογράφηκαν οι συμβάσεις για τα υδατοδρόμια, υπογράφηκαν όλες οι ΚΥΑ και σύντομα ξεκινούν επιτέλους τα έργα στο Ελληνικό, καταργήθηκε το άσυλο και επιστρέφει η κανονικότητα στα Πανεπιστήμια, εμπεδώνεται όλο και περισσότερο καθημερινά το αίσθημα τάξης και ασφάλειας, συμμαζεύεται το χάος στο χώρο της Υγείας, βρέθηκε λύση στο να χορηγούνται φάρμακα στους καρκινοπαθείς χωρίς να εξευτελίζονται καθημερινά, αλλάζει ο ποινικός κώδικας, ψηφίστηκε ο αντικαπνιστικός νόμος, ενώ εξασφαλίζεται συναίνεση και σύντομα θα βρεθεί λύση-έστω συμβιβαστική- και στο θέμα της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων.      

Είναι βεβαίως εξαιρετικά λυπηρό που η αντιπολίτευση -ιδιαίτερα η μείζων- είναι καταφανώς κατώτερη των περιστάσεων και δεν στηρίζει την πορεία της χώρας προς τα μπροστά αν και αυτό δεν θα'πρεπε μάλλον να προκαλεί έκπληξη. Ο Σύριζα υπήρξε μια κάκιστη κυβέρνηση, θα ήταν παράξενο να γίνει τώρα μια υπεύθυνη αντιπολίτευση.

Η χώρα παρ'όλα αυτά ατενίζει πια το μέλλον με αισιοδοξία και εάν δεν συμβούν απρόβλεπτα γεγονότα, θα γιορτάσει τα 200 χρόνια της ιστορίας της έχοντας γίνει ξανά ισχυρή, τόσο ώστε να τη σέβονται εχθροί και φίλοι.

*Ο κ. Κυριάκος Μπερμπεριδης είναι μέλος του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών , του Τομέα Πολιτικής Υποστήριξης και του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.