“Πόντιοι Πιλάτοι” οι Αμερικάνοι: Άλλο ρωσικές παραβιάσεις, άλλο οι τουρκικές…

“Πόντιοι Πιλάτοι” οι Αμερικάνοι: Άλλο ρωσικές παραβιάσεις, άλλο οι τουρκικές…

Η Ελλάδα φαίνεται ότι δεν έχει την ίδια αντιμετώπιση που έχει η Τουρκία σε θέματα παραβιάσεων της κυριαρχίας της, αφού ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department, Mark Toner, αρνήθηκε να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο θέμα, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσιγκτον, Μιχάλης Ιγνατίου. 

Αντίθετα, η στάση του προβλημάτισε καθώς δεν καταδίκασε την Τουρκία για τις 7 χιλιάδες και πλέον παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από το 2011 μέχρι και σήμερα.

Όπως σημειώνει ο Μ. Ιγνατίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες έσπευσαν να συμπαρασταθούν στην Τουρκία μετά τον βομβαρδισμό του ρωσικού αεροπλάνου πάνω από το έδαφος της Συρίας. Όμως, όταν τίθεται το θέμα για άλλες χώρες, όπως η Ελλάδα, των οποίων η τουρκική αεροπορία παραβιάζει τις κυριαρχίες τους, οι Αμερικανοί κωφεύουν και μετατρέπονται σε “Πόντιοι Πιλάτοι”.

Αναλυτικά ο διάλογος του M. Toner με τον Μ. Ιγνατίου, όπως τον παραθέτει ο ίδιος, λίγες ώρες πριν φτάσει ο υπουργός Εξωτερικών John Kerry στην Αθήνα, όπου θα κληθεί να τοποθετηθεί στο μείζον αυτό ζήτημα:

Ερώτηση: Ο Υπουργός μεταβαίνει (σήμερα) στην Αθήνα. Μπορείτε να μας ενημερώσετε για την ατζέντα. Θα θέσει θέματα τρομοκρατίας, την προσφυγική κρίση, θέματα ενέργειας; Τι θα περιλαμβάνει η ατζέντα;

Απάντηση: Βεβαίως, δεν έχω… εννοώ προφανώς η Ελλάδα είναι ένας ισχυρός εταίρος, σύμμαχος. Συνεργαζόμαστε με την Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα περιφερειακών και διεθνών θεμάτων. Δεν μπορώ να κάνω εικασίες για το ποια θα είναι ακριβώς η ατζέντα αλλά θα σε ενημερώσω μόλις ολοκληρωθεί η συνάντηση.

Ερώτηση: Την περασμένη εβδομάδα ο Πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την στήριξη του στην Τουρκία, στο δικαίωμα της Τουρκίας να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Και καθώς μεταβαίνει στην Ελλάδα ο Υπουργός, θέλω να σας πω ότι από το 2011 η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει πάνω από 7.000 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της, περιλαμβανομένων πάνω από 800 ένοπλων σχηματισμών. Θα εκφράσει ο Υπουργός την στήριξη του στο δικαίωμα της Ελλάδος να υπερασπίζεται τον εαυτό της. Και τι θα συμβεί αν Έλληνες πιλότοι καταρρίψουν ένα Τουρκικό αεροσκάφος;

Απάντηση: Στο πρώτο μέρος της ερώτησης σου, δεν θα κάνω εικασίες για το περιεχόμενο της συνάντησης πριν αυτή γίνει. Όπως ανέφερα έχουμε μεγάλη ατζέντα με την Ελλάδα και είμαι βέβαιος ότι θα συζητήσουμε όλες τις πτυχές των διμερών σχέσεων. Σε σχέση με την δεύτερη ερώτηση που ήταν.

Ερώτηση: Αν η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Απάντηση: Αυτό είναι υποθετικό, γνωρίζεις την θέση μας.

Ερώτηση: Δεν είναι υποθετικό.

Απάντηση: Αντιλαμβάνεσαι, γνωρίζεις την πολιτική μας σε αυτό το θέμα και αυτή δεν έχει αλλάξει.

Ερώτηση: Συνεπώς η πολιτική σας είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, σωστά;

Απάντηση: Δεν είπα αυτό.

Ερώτηση: Τότε ποια είναι η πολιτική σας.

Απάντηση: Η πολιτική μας είναι ότι επί μακρόν έχουμε καλέσει την Ελλάδα και την Τουρκία ως σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Οι ΗΠΑ δεν απαντούν πως πλούτισε η οικογένεια Ερντογάν

Με προκλητικό τρόπο, όπως σημειώνει ο Μ. Ιγνατίου, οι Αμερικανοί απορρίπτουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν -σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας- ότι η Τουρκία και η οικογένεια του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο πετρελαίου, που διεξάγεται στα τουρκικά σύνορα από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Επίσης θέσαμε και το γεγονός ότι ο γιός του κ. Ερντογάν, Μπιλάλ, είναι δισεκατομμυριούχος ενώ δεν έχει εργαστεί ποτέ στη ζωή του.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του State Department, χθες και προχθές, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαθέτουν οι ΗΠΑ, το Ισλαμικό Κράτος πουλάει το πετρέλαιο σε μεσάζοντες οι οποίοι με τη σειρά τους συμμετέχουν σε λαθρεμπόριο πετρελαίου διαμέσου των τουρκικών συνόρων. «Αλλά δεν υπάρχει κανέναν αποδεικτικό στοιχείο περί εμπλοκής της Άγκυρας στο λαθρεμπόριο πετρελαίου», πρόσθεσε ο κ. Τόνερ.

Χθες, και αφού επανέλαβε τους ίδιους ισχυρισμούς, ο Μ. Ιγνατίου υπέβαλε στον M. Toner την εξής ερώτηση:

Έχετε αποδείξεις για να τεκμηριώσετε αυτό που λέτε; Διότι ο γιος του (κ. Ερντογάν) είναι δισεκατομμυριούχος και δεν έχει εργαστεί ποτέ στην ζωή του.

Ο εκπρόσωπος απάντησε ως εξής:

Απάντηση: Η απόδειξη που έχω είναι η εξής. Διαθέτει κανείς αποδείξεις ότι είναι αλήθεια? Υπάρχουν πολλές εικασίες που έχουν γίνει και ασχολήθηκα λίγο με αυτό εχθές, κατηγορίες εμπλοκής σε υψηλό επίπεδο, περιλαμβανομένου του Ερντογάν και της οικογένειας του για παράνομες πετρελαικές συναλλαγές με τον ISIS. Δεν έχουμε αποδείξεις επ' αυτού, αυτό είναι το θέμα. Το απορρίπτουμε και ειλικρινά αμφισβητούμε κάποιες από αυτές τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί εναντίον αυτής της οικογένειας.

Ερώτηση: Φαίνεται σε εμάς ότι επιχειρείτε να τους καλύψετε, απλώς διότι τους κατηγορούν οι Ρώσοι.

Ο κ. Μαρκ Τόνερ απάντησε:

Απάντηση: Κοίτα Μιχάλη, οι Ρώσοι μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους τους την περασμένη εβδομάδα έχουν κάνει κάποιες σοβαρές κατηγορίες σχετικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με τον ΙSIS στην Συρία. Συνεργαζόμαστε εποικοδομητικά και αποτελεσματικά με την Τουρκία. Μας έχουν παραχωρήσει την χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ. Εργάζονται μαζί μας για το κλείσιμο των μήκους 98 χιλιομέτρων συνόρων που παραμένουν ανοιχτά. Δεν υποστηρίζω ότι δεν υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ότι δεν χρειάζεται όλοι να κάνουμε περισσότερα για να αντιμετωπίσουμε τον ISIL και να σφραγίσουμε τα σύνορα και να βοηθήσουμε αυτές τις δυνάμεις στην Βόρεια Συρία που πολεμούν τον ISIS. Αλλά κατηγορίες ότι με κάποιον τρόπο η Τουρκική κυβέρνηση βοηθάει ή συνεργάζεται παρανόμως με τον ISIS πιστεύουμε ότι είναι αβάσιμες.