Το νέο αφήγημα της Άγκυρας

Το νέο αφήγημα της Άγκυρας

Του Βασίλη Κοψαχείλη*

Η Άγκυρα έχει αποδείξει ότι κινείται βάσει στρατηγικής, και στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία έχει επενδύσει πολλά!

Σκοπός της Τουρκίας δεν είναι μόνο η ακύρωση στην πράξη της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά η ίδια η ακύρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας!

Με την προκλητική ανοχή της διεθνούς κοινότητας, οι Τούρκοι ευελπιστούν ότι το συνεχές bullying προς τη Λευκωσία θα σύρει την Κύπρο στη σύναψη μιας πράξης υποτέλειας προς την Άγκυρα, επισημοποιώντας την εισβολή και κατοχή του '74, το ψευδοκράτος του '83, και τέλος την πληθυσμιακή αλλοίωση που συντελείται στη χώρα με τους τουρκικούς εποικισμούς, βάζοντας από πάνω τον κυπριακό λαό να πληρώσει τις τουρκικές παρανομίες από τα τελικά όχι τόσο πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου που αρχικά του υποσχέθηκαν…

Το τουρκικό bullying ωστόσο χρειάζεται νομιμοποιητική βάση!

Και εδώ είναι που η Τουρκία συστηματικά καλλιεργεί αυτή τη νομιμοποιητική βάση της στρατηγικής της, μέσα από επαναλαμβανόμενες δηλώσεις τούρκων αξιωματούχων που εμφανίζουν τους τουρκοκύπριους ως ριγμένους, αδύναμους και εξαπατημένους από τις αποφάσεις της Λευκωσίας στην έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α και στις συμβάσεις με τις ξένες εταιρείες.

Η Άγκυρα αφού πρώτα αγόρασε τα μέσα (σύγχρονο ερευνητικό σκάφος και γεωτρύπανα) για να αμφισβητήσει εμπράκτως την κυριαρχία της Λευκωσίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, τώρα μέσω επαναλαμβανόμενων δηλώσεων τονίζει δημόσια το νέο της αφήγημα ότι δήθεν οι συμφωνίες που υπογράφει η Λευκωσία με τις ξένες εταιρείες για έρευνα και εκμετάλλευση Υ/Α παραβιάζουν τα δικαιώματα και καταστρατηγούν τα συμφέροντα της τουρκοκυπριακής πλευράς, με την Άγκυρα να απειλεί ως αυτόκλητος προστάτης.

Προσέξτε! Η Άγκυρα δεν αναφέρεται στα δικαιώματά της που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι εγγυήτρια δύναμη και τη νομιμοποιητική βάση που της παρέχει το διεθνές δίκαιο για να ασκεί εποπτικό ρόλο, και που στον σύγχρονο και πολιτισμένο κόσμο οι διαφορές λύνονται καλόπιστα στα διεθνή δικαστήρια ή μέσω της διπλωματίας.

Αντίθετα, η Άγκυρα εκτοξεύει ευθέως απειλές ότι θα επαναλάβει αυτό που έκανε και το '74, αν κρίνει ότι παραβιάζονται τα συμφέροντα των τουρκοκυπρίων!

Η Τουρκία προφανώς προετοιμάζει κλίμα και νέο αφήγημα ως περιτύλιγμα νέων παρανομιών που σχεδιάζει στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όσο η Άγκυρα θα βλέπει την Λευκωσία να συνάπτει συμβάσεις με ξένες εταιρείες και να καθυστερεί την πράξη υποτέλειας που περιμένει (και υπάρχει πολύ παρασκήνιο σε αυτό το θέμα…) τόσο θα κλιμακώνει σε επίπεδο ρητορικής και bullying.

Για την Κύπρο, αποδείχθηκε πως δεν χρειαζόταν το σχέδιο Ανάν για να την παγιδέψουν! Υπήρχαν προφανώς και άλλοι τρόποι. Άλλωστε ο δρόμος προς την Κόλαση είναι συνήθως στρωμένος με ροδοπέταλα. Η καλλιέργεια ευφάνταστων σεναρίων και υποσχέσεων ενεργειακού πλούτου ήταν το καλύτερο όπιο για τον Κυπριακό λαό να πατήσει την μπανανόφλουδα που του έστησαν. Αλλά καλύτερα να μιλήσει ο ιστορικός του μέλλοντος για αυτή την παγίδα…

Για εμάς εδώ στην Ελλάδα, η πορεία του Κυπριακού να μας συνετίσει και να δούμε επιτέλους την μεγάλη εικόνα πίσω από τις αμφισβητήσεις κυριαρχίας της Άγκυρας.

Η Άγκυρα κεφαλαιοποιεί πάνω στις ασάφειες του διεθνούς δικαίου, εκμεταλλεύεται τα ανταγωνιστικά συμφέροντα της διεθνούς κοινότητας προς το συμφέρον της, ταΐζει με ζεστό χρήμα και συμβόλαια ξένα κρατικά ταμεία, ΜΜΕ και πολιτικούς και κυρίως κεφαλαιοποιεί πάνω στην δική μας διπλωματική αρτηριοσκλήρυνση και πολιτική ατολμία απέναντι στα αφηγήματα και τις παρανομίες της!

*Ο Βασίλης Κοψαχείλης είναι Διεθνολόγος.