Κλιμακώνει η Άγκυρα , έντονη αντίδραση της Αθήνας: «Ανακαλέστε άμεσα τη NAVTEX»

Κλιμακώνει η Άγκυρα , έντονη αντίδραση της Αθήνας: «Ανακαλέστε άμεσα τη NAVTEX»

Έντονη είναι η αντίδραση της ελληνικής πλευράς μετά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα για έρευνες του Oruc Reis, ακόμα και μια ανάσα από τις ακτές του Καστελόριζου. Για μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή κάνει λόγο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του σχολιάζοντας τη νέα παράνομη τουρκική Navtex.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την κίνηση της η Τουρκία καταδεικνύει ότι «δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο». Τέλος το ελληνικό ΥΠΕΞ καλεί την Άγκυρα να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

H παράνομη τουρκική Navtex έρχεται μόλις λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί στο Νίκο Δένδια ότι η Άγκυρα θα προτείνει ημερομηνία διερευνητικών. Σύμφωνα με τη navtex η περιοχή που δεσμεύεται αρχίζει σε αρκετή απόσταση από τα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της δεσμευμένης περιοχή; φτάνει σχεδόν νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Παράλληλα, η ενέργεια της Άγκυρας πραγματοποιείται μόλις δύο ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στη γείτονα χώρα, με σκοπό την επιτάχυνση των διερευνητικών επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή.

Μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την οποία η τουρκική πλευρά δεσμεύτηκε να προτείνει ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές, καταδεικνύεται και πάλι η αναξιοπιστία της όπως και το γεγονός ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί ειλικρινά το διάλογο. Εμμένει σε επιθετικές και έκνομες τακτικές παρελθόντων αιώνων, επιβεβαιώνοντας περίτρανα το ρόλο της ως του κατεξοχήν παράγοντα αστάθειας και παραβατικότητας στην περιοχή. Από τη Λιβύη ως το Αιγαίο και την Κύπρο, τη Συρία, το Ιράκ και πλέον και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Αγνοεί συστηματικά το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τους κανόνες καλής γειτονίας. Δυναμιτίζει κάθε προσπάθεια διαλόγου, περιφρονώντας τις προτροπές της Διεθνούς Κοινότητας. Αδιαφορεί προκλητικά στις παροτρύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για συμμόρφωση προς τη διεθνή νομιμότητα, ως αυτονόητη προϋπόθεση κάθε βήματος προόδου στις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Καλούμε την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της.

Να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της δια των οποίων υπονομεύει συστηματικά την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Ελλάδα, ως σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, δεν εκβιάζεται. Θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, συμβάλλοντας παράλληλα στην εδραίωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας
».