Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα να μάθει από την ιστορία - Μην μπαίνετε σε καυγάδες

Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα να μάθει από την ιστορία - Μην μπαίνετε σε καυγάδες

Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις προχώρησε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στη διάρκεια επίσκεψής του στη Διοίκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα προέτρεψε την Ελλάδα «να μάθει από την ιστορία» και «να μην μπαίνει σε νέες περιπέτειες», υπενθυμίζοντας τα γεγονότα της περιόδου 1919 - 1922.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «δεν θα δεχτούμε τίποτα άλλο πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια στην Κρήτη».

Επικρίνοντας τις δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων ότι «η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα», ισχυρίστηκε ότι «εμείς, ως Τουρκία, δεν έχουμε απειλήσει κανέναν. Ποτέ δεν απειλήσαμε την Ελλάδα. Η Τουρκία είναι ένας ισχυρός, αξιόπιστος και αποτελεσματικός σύμμαχος. Ισχυρή Τουρκία και ισχυρή Πολεμική Αεροπορία σημαίνουν ισχυρό ΝΑΤΟ και ισχυρή συμμαχία. Θέλουμε να το γνωρίζουν όλοι αυτό».

Δεν θα κάνουμε πίσω

Απευθυνόμενος αρχικά στους διοικητές της μονάδας υποβρυχίων, ο Ακάρ είπε: «Σας περιμένουν σημαντικά καθήκοντα το επόμενο διάστημα. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Δεν έχουμε τα δικαιώματα κανενός και δεν θα το κάνουμε».

Ο Ακάρ αναφέρθηκε στη συνέχεια και στα προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, τονίζοντας τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων και την αποφόρτιση της έντασης. Μάλιστα υποστηρίζοντας ότι η ευθύνη της μη πραγματοποίησης διαλόγων είναι της Ελλάδας, ανέφερε χαρακτηριστικά «εμείς περιμένουμε, αυτοί δεν έρχονται».

Σχολιάζοντας τη χρήση εννοιών όπως «νέο-οθωμανισμός», «αναθεωρητισμός» και «επεκτατισμός» σε βάρος της χώρας του, ο Ακάρ είπε: «Προσπαθούν να εμπλέξουν την Τουρκία χρησιμοποιώντας αυτές τις έννοιες με τρόπο που προκαλεί σύγχυση στους υπεύθυνους λήψης πολιτικών αποφάσεων, ιδιαίτερα στη Δύση. Εμείς λέμε ότι μπορούν να γίνουν διαβουλεύσεις, διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των μέτρων εμπιστοσύνης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, καθώς και διαπραγματεύσεις για τις διαδικασίες διαχωρισμού. Ορίστε, περιμένουμε. Δεν έρχονται. Ωστόσο, μας συκοφαντούν με ψευδείς και ανυπόστατους ισχυρισμούς».

Αναφέροντας, τέλος, ότι η Τουρκία είναι μεταξύ των εγγυητριών χωρών στην Κύπρο, ο Ακάρ είπε: «Η 'τδβκ' ιδρύθηκε, το θέμα είναι η αναγνώρισή της. Εργαζόμαστε πάνω σε αυτό το θέμα. Λέμε στην Ελλάδα, μην κάνετε λάθος υπολογισμούς, μην παίρνετε λάθος δρόμους και μάθετε από την ιστορία. Ο λάθος λογαριασμός θα σας επιστραφεί από την Άγκυρα».