Επίθεση πατρός Μπους στους Τσέινι και Ράμσφελντ!

Επίθεση πατρός Μπους στους Τσέινι και Ράμσφελντ!

Του Ζαχαρία Μίχα

Πώς άραγε είναι δυνατόν, ο Τζορτζ Μπους ο γηραιός, 91 ετών σήμερα,  πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το διάστημα 1989-1993, πατέρας του Τζορτζ Μπους του νεότερου, η προεδρία του οποίου βρέθηκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο σε μια βιογραφία του που θα εκδοθεί προσεχώς, η οποία έχει την έγκρισή του.

Τίτλος «Destiny and Power: The American Odyssey of George Herbert Walker Bush» (Πεπρωμένο και Ισχύς: Η Αμερικανική Οδύσσεια του Τζορτζ Χέρμπερτ Γουόκερ Μπους), του Γιον Μίκαμ. Προδημοσίευση τμημάτων του βιβλίου δημοσιεύτηκαν στους New York Times και στο Fox News και αποτυπώνονται σε ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας «Telegraph».

Ο γηραιότερος και κατά τεκμήριο σοφότερος της οικογενείας πολιτικών Μπους, εξαπολύει σφοδρή επίθεση εναντίον του αντιπροέδρου της προεδρίας του γιου του, τον Ντικ Τσέινι και την επιλογή του για το πόστο του υπουργού Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ. Κατηγορούνται για υπεροψία και υπέρ του δέοντος σκληρή στάση...

«Δεν ξέρω, απλά έγινε εξαιρετικά ακραίος και πολύ διαφορετικός από τον Ντικ Τσέινι με τον οποίο εγώ είχα συνεργαστεί», αφηγείται ο Τζορτζ Μπους και συνέχισε: «Η αντίδραση ( στην 11η Σεπτεμβρίου), τι να κάνουν για τη Μέση Ανατολή, απλά σιδηρά... πυγμή», αν και «iron-ass» είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί και μεταφράζεται λίγο διαφορετικά.

Κατηγόρησε τον Ντικ Τσέινι ότι «οικοδομούσε τη δικιά του αυτοκρατορία», δημιουργώντας ομάδα εθνικής ασφάλειας στο γραφείο του, η οποία υπάκουγε στα δικά του κελεύσματα. Πρόκειται για έναν σαφή υπαινιγμό για παράκεντρο εξουσίας που είχε δημιουργηθεί, ένα άτυπο «συμβούλιο εθνικής ασφαλείας» που υπαγόταν απευθείας στον αντιπρόεδρο.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και η εκτίμηση του πατρός Μπους, ότι η συμπεριφορά γερακιού που επεδείκνυε, ενθαρρυνόταν από τη σύζυγο του Τσέινι Λιν και την κόρη του Λιζ (αργότερα προκλήθηκε σάλος εξαιτίας αποκαλύψεων για τον σεξουαλικό της προσανατολισμό).

Η κριτική που ασκεί στον υπουργό Άμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ήταν ακόμα πιο σκληρή: «Δεν μου αρέσει ό,τι έκανε και πιστεύω ότι έβλαψε τον πρόεδρο (τον γιο του). Σε κάθε περίπτωση, ποτέ δεν ήμουν πολύ κοτά του, υφίσταται απουσία ταπεινότητας, απουσία τι σκέφτεται ο άλλος». Τέλος, τον αποκάλεσε υπερόπτη και ότι πλήρωσε κόστος για τη στάση του.

Ωστόσο, ο πατήρ Μπους υπερασπίζεται τον γιο του και αρνείται να κριτικάρει την εισβολή στο Ιράκ το 2003, λέγοντας πως έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε και πως στέκεται δίπλα του. Πάντως, εντύπωση προκαλεί το ότι για την περίφημη ρήση του περί «Άξονα του Κακού» (Axis of Evil) σε ομιλία το 2002, ίσως αποδειχτεί ιστορικά, ότι ωφέλησε σε τίποτα.

Ο υιός Μπους κράτησε αποστάσεις από τις αναφορές του πατέρα του, δηλώνοντας ότι την ευθύνη για τις αποφάσεις την είχε ο ίδιος, καθώς αυτή είναι η φιλοσοφία του. Ο δε Ντικ Τσέινι, δήλωσε στους The New York Times, ότι εκλαμβάνει τους χαρακτηρισμούς του πατρός Μπους ως περιγραφή υπερήφανης στάσης, τονίζοντας ότι ήταν απλώς «επιθετικός στην προάσπιση και την εφαρμογή πολιτικών» τις οποίες θεωρούσε ορθές, όπως είπε στο Fox News.

Διαφώνησε επίσης με τα περί επηρεασμού του από το στενό οικογενειακό περιβάλλον. Δεν κλήθηκε όμως να σχολιάσει το ότι σύμφωνα με τη βιογραφία, ζήτησε το 1991 μελέτη για το πόσα τακτικά πυρηνικά όπλα θα απαιτούνταν για να καταστραφεί μια μεραρχία της επίλεκτης Προεδρικής Φρουράς του Σαντάμ Χουσεΐν.

Άλλες ενδιαφέρουσες αναφορές στη βιογραφία, ήταν το ότι ο πατήρ Μπους εξέτασε το ενδεχόμενο να μην κατεβεί στις εκλογές διεκδικώντας δεύτερη θητεία, αλλά και ο χαρακτηρισμός «midget nerd» (νάνος και σπασίκλας) για τον Ελληνοαμερικανό ανθυποψήφιό του στις εκλογές του 1988, Μάικλ Δουκάκη...