Εκνευρισμός από Άγκυρα για συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: «Θα προστατέψουμε τα δικαιώματά μας» σε Αιγαίο, Μεσόγειο

Εκνευρισμός από Άγκυρα για συμφωνία Ελλάδας - Γαλλίας: «Θα προστατέψουμε τα δικαιώματά μας» σε Αιγαίο, Μεσόγειο

Για «μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις» της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στις θαλάσσιες ζώνες και τον εναέριο χώρο» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τέσσερις ημέρες μετά την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας - Γαλλίας, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι «αντί να συνεργαστεί, εξοπλίζεται και προσπαθεί να αποξενώσει την Τουρκία».

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει την αμυντική συμφωνία «μάταιες προσπάθειες» που «θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο» και σημειώνει πως είναι «μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Ελλάδας για τη θαλάσσια δικαιοδοσία και τον εναέριο χώρο είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο. Είναι κενό όνειρο ότι η Ελλάδα μπορεί να μας κάνει να αποδεχτούμε αυτές τις διεκδικήσεις, οι οποίες αμφισβητούνται και από τη διεθνή κοινότητα, διαμορφώνοντας διμερείς στρατιωτικές συμμαχίες εναντίον της Τουρκίας, με τρόπο που βλάπτει τη Συμμαχία του ΝΑΤΟ. 

Τέτοιες μάταιες προσπάθειες θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. 

Αντί για συνεργασία, η πολιτική εξοπλισμών και η προσπάθεια να απομονώσει και να αποξενώσει την Τουρκίας από την Ελλάδα είναι μια προβληματική πολιτική που θα βλάψει την ίδια και την ΕΕ, της οποίας είναι μέλος, και θα απειλήσει την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».