Θα συνεχιστεί το ράλι των μετοχών στη Wall Street;
AP / Seth Wenig
AP / Seth Wenig

Θα συνεχιστεί το ράλι των μετοχών στη Wall Street;

Καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2023, κάνουν την εμφάνιση τους εντελώς αντίθετες εκτιμήσεις για την πορεία των μετοχών της Wall Street μέχρι το τέλος του 2023.

Το +20% που έχει καταγράψει ήδη ο S&P500 από τα χαμηλά του, για πολλούς έχει συμβολίσει την έναρξη ενός νέου bull market, όπως σημειώνεται και στα χρηματιστηριακά εγχειρίδια. Στην άποψη αυτή συμβάλει και το γεγονός πως το bear market που προηγήθηκε και που είχε οδηγήσει σε πτώση της τάξης του -25,4% είχε χρονική διάρκεια 282 ημερών, με τον ιστορικό μέσο όρο διάρκειας των bear markets να βρίσκεται στις 286 ημέρες.

Συμπληρωματικά η μέση διάρκεια των bull markets βρίσκεται σύμφωνα με τη στατιστική στις 1.011 συνεδριάσεις. Και μάλιστα μετά την «επίσημη» είσοδο στο bull markets, οι μέσες αποδόσεις βρίσκονται στο +2,3% στο πρώτο τρίμηνο, +10% στο πρώτο εξάμηνο και +17% μέσα σε στο δωδεκάμηνο. Επομένως, σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, επιβεβαιώνεται το ανοδικό σενάριο.

Στη συνέχιση της ανοδικής κίνησης συνηγορεί και το γεγονός πως το πρόβλημα του κινδύνου πτώχευσης των περιφερειακών τραπεζών στις ΗΠΑ, έχει απομακρυνθεί. Με τον δείκτη KBW Nasdaq Bank Index να έχει καταγράψει άνοδο της τάξης του 15% μέσα στις τελευταίες 4 εβδομάδες, από τις 71,96 μονάδες στις 82,52 χθες.

Επιπλέον, η Wall Street, εξακολουθεί να κινείται θετικά, τη στιγμή που τα μεγάλα επενδυτικά ιδιωτικά «πορτοφόλια», παραμένουν πωλητές. Οι πωλητές επιλέγουν μάλιστα τα money markets ή ακόμα και προθεσμιακές καταθέσεις, αποφεύγοντας την έκθεσή τους ακόμα και σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου. Οι ρυθμοί των πωλήσεων από τα ισχυρά ιδιωτικά «πορτοφόλια» βρίσκονται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσαετίας και σε αυτό το γεγονός συνηγορούν και οι αποδόσεις των τραπεζικών καταθετικών προϊόντων που προσεγγίζουν ακόμα και το 5%.

Τέλος, το συναίσθημα των επενδυτών τείνει κατά 44,5% προς ένα bull market, διασπώντας ανοδικά τον μέσο όρο που είναι 37,5%. Αντιθέτως, οι επενδυτές που εκτιμούν πως οδεύουμε προς ένα bear market βρίσκονται στα 24,3%. Να σημειώσουμε πως το αμέσως προηγούμενο χαμηλό των εκτιμήσεων για bear market βρισκόταν στο 24% το Νοέμβριο του 2021.

Οι πωλητές από την άλλη πλευρά εκτιμούν ότι η επαναφορά του S&P500 στα επίπεδα του Αυγούστου του 2022 και τις 4300 μονάδες θα ενεργοποιήσει ένα νέο κύμα πωλήσεων, όσο ο δείκτης αυτός κινείται περαιτέρω ανοδικά.

Εκτιμούν πως η άνοδος οφείλεται στην κίνηση του κλάδου της Τεχνολογίας και των Επικοινωνιών και συγκεκριμένα από 2-3 εταιρείες κάθε κλάδου. Και πως το ανοδικό κύμα δεν έχει διαχυθεί στο σύνολο των μετοχών του S&P. Κάτι που είναι αρνητικό.

Πέρα όμως από τις εκτιμήσεις των αναλυτών και των επενδυτών το κλίμα που καταγράφεται από τον σημαντικό δείκτη CNN Fear & Greed, είναι αυτό της υπερβολικής απληστίας στο 81. Με μια διαρκή επιτάχυνση κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, όπως βλέπουμε και στο ακόλουθο γράφημα του CNN Business. 

Οι αγοραστές εκλαμβάνουν τη στιγμή, σαν μια ακόμα ευκαιρία περαιτέρω ανόδου ακολουθώντας το κλίμα, ενώ οι πωλητές εκμεταλλεύονται την υπερβολική μέθη της ευφορίας που διευκολύνει τις πωλήσεις τους, αφού οι μετοχές που ρευστοποιούνται απορροφώνται με ευκολία.