Τα καμπανάκια στις αγορές παρά το χριστουγεννιάτικο ράλι
Shutterstock
Shutterstock

Τα καμπανάκια στις αγορές παρά το χριστουγεννιάτικο ράλι

Οι αγορές κλείνουν τον Νοέμβρη με δυνατά κέρδη, ενώ η προσέγγιση και η ανοδική διάσπαση κρίσιμων τεχνικών σημείων-περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε «εδώ»- έχει δημιουργήσει εξίσου δυνατές προσδοκίες και για τον Δεκέμβριο. 

Μέσα στο γενικότερο «εορταστικό» κλίμα που κυριαρχεί στις αγορές, είναι λογικό οι πιο «μίζερες» ειδήσεις να περνάνε στα ψιλά γράμματα. 

Tα «ψιλά» γράμματα του σήμερα όμως ενδεχομένως να δώσουν τους τίτλους ειδήσεων του αύριο. Πλησιάζουμε το σημείο καμπής των τραπεζικών κερδών

Το πρώτο από αυτά τα «ψιλά γράμματα» είναι η συνέντευξη του επικεφαλή του SSM, Αν. Ενρία. Αν και δόθηκε έκταση στις δηλώσεις του περί της σκιώδους τραπεζικής, δε συνέβη το ίδιο με την εκτίμηση του ότι πλησιάζουμε το σημείο καμπής που οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα αρχίσουν σταδιακά να αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων. Εξέλιξη που θα επηρεάσει το επιτοκιακό περιθώριο και άρα και τα κέρδη, ειδικά αν τα υψηλά επιτόκια και μια πιθανή ύφεση επηρεάσουν και τις χορηγήσεις.

Πιο αναλυτικά, η περίοδος προσαρμογής πριν οι αυξήσεις των βασικών επιτοκίων φανούν και στους λογαριασμούς των καταθετών πλησιάζει νομοτελειακά στο τέλος της και είναι θέμα χρόνου οι τράπεζες να αρχίσουν σταδιακά να αυξάνουν τα επιτόκια καταθέσεων.  

Όπως παρατηρεί ο Ενρία, ήδη λαμβάνει χώρα μια σημαντική μετακύλιση για τους εταιρικούς πελάτες και ως εκ τούτου βλέπουμε μια μετάβαση από τις καταθέσεις όψεως στις προθεσμιακές καταθέσεις. Αν και στον τρέχοντα κύκλο αυξήσεων, ο ρυθμός μετακύλισης των υψηλότερων επιτοκίων στους καταθέτες δεν προχωρά όπως σε προηγούμενους κύκλους αυξήσεων, εντούτοις έχει ξεκινήσει η μετακύλιση και για τα νοικοκυριά, αν και προς το παρόν ο ρυθμός είναι περιορισμένος.  

Αυτή η μετακύλιση αναμένεται να επιταχυνθεί για έναν απλό λόγο: Οι τράπεζες επιστρέφουν τις στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, τα γνωστά TLTRO. Καθώς όμως μειώνονται τα πλεονάζοντα αποθεματικά, αυξάνεται ο ανταγωνισμός για τις καταθέσεις.

Ήδη οι τράπεζες που έχουν λιγότερα πλεονάζοντα αποθεματικά και έχουν καθυστερήσει την επιστροφή των TLTRO έχουν αρχίσει να μετακυλούν επιθετικότερα την αύξηση των επιτοκίων στους καταθέτες τους. 

Αν τώρα προσθέσουμε στο πλάνο ότι το 2024 είναι μια χρονιά που ωριμάζει ένα σημαντικό μέρος του κυβερνητικού αλλά και εταιρικού χρέους και ότι θα υπάρχουν αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης, γίνεται κατανοητό ότι κάποιες τράπεζες θα πρέπει να προσπαθήσουν περισσότερο για να πείσουν τους επενδυτές ότι η καλή πορεία της κερδοφορίας τους θα συνεχιστεί. 

Ο Ενρία μίλησε και για τους προβληματισμούς όσον αφορά τη χαμηλότερη αποτίμηση του κλάδου πανευρωπαϊκά.

Η ανάλυση στην Επισκόπηση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας  υπέδειξε ότι σύμφωνα με τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, οι αποτιμήσεις θα έπρεπε να είναι υψηλότερες. 

Προφανώς, οι προβληματισμοί για τη βιωσιμότητα της κερδοφορίας τους που περιγράψαμε παραπάνω είναι η αιτία αυτής της αναντιστοιχίας. 

Πλήγμα στον κλάδο ακινήτων της Ευρώπης

Η απότομη αύξηση των επιτοκίων τα τελευταία δύο χρόνια ταλαιπωρεί την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων, με την αξία των αποθηκών να βυθίζεται κατά 30% τους τελευταίους 18 μήνες και τις τιμές στα γραφεία να υποχωρούν κατά 20%. 

Αρκετοί κατασκευαστές έχουν ήδη οδηγηθεί στη χρεοκοπία και οι τράπεζες προχωρούν σε προβλέψεις για ζημιές από τα δάνεια.

Χθες, η εταιρία διαχείρισης ακινήτων Signa Holding μετά από προσπάθειες εβδομάδων να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα για εξωδικαστική αναδιάρθρωση, κήρυξε πτώχευση και ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Εμπορικό Δικαστήριο της Βιέννης, προκειμένου να τεθεί σε διαδικασία αναδιάρθρωσης υπό αυτοδιαχείριση.

Την περασμένη Παρασκευή είχε κηρύξει ήδη πτώχευση η Signa Real Estate Management Germany, θυγατρική στη Γερμανία της Signa Prime Selection. Είχε προηγηθεί τον Οκτώβριο η πτώχευση της Signa Sports United.

Η Signa δεν είναι μια τυχαία εταιρεία. Μέχρι πρότινος ήταν μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες  εταιρείες  στον κλάδο των ακινήτων και των εμπορικών συναλλαγών στην Ευρώπη, με περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 15 δισ. ευρώ. Της ανήκουν μερικά από τα πιο διάσημα ακίνητα στη Βιέννη όπως το «Χρυσό τετράγωνο» και το ξενοδοχείο Hyatt στην ακριβότερη περιοχή της αυστριακής πρωτεύουσας, ενώ κατασκευάζει τον Πύργο Elbtower στο Αμβούργο και στη Νέα Υόρκη συμμετέχει στην ιδιοκτησία του διάσημου Chrysler Building.

Εκτός από τον τομέα των κτηματομεσιτικών, η εταιρία επένδυσε στο λιανικό εμπόριο, εξαγοράζοντας τις γερμανικές αλυσίδες πολυκαταστημάτων Galeria Kaufhof και Kika/Leiner και την Globus στην Ελβετία.

Ο μόνος λόγος ίσως που η αγορά αγνόησε χθες επιδεικτικά την είδηση για τη Signa Holding, είναι ότι οι περισσότεροι αναλυτές του real estate εκτιμούν ότι η  κρίση στην αγορά ακινήτων πλησιάζει στο τέλος της, με το 2023 να αποτελεί μια χρονιά βαθιάς ανατιμολόγησης του κλάδου. 

Σύμφωνα λοιπόν με το Βloomberg οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η ανατιμολόγηση αυτή έχει ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί και έτσι οι προβλέψεις για το 2024 είναι αιφνιδιαστικά θετικές.

Ειδικότερα, οι αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων στο κομμάτι που αφορά τις καλύτερες αποθήκες, γραφεία και καταστήματα θα είναι περίπου 9,2% ετησίως την τετραετία έως το 2028.  

Οι εκτιμήσεις αυτές εδράζονται στο γεγονός ότι η στρατηγική που ανέτρεψε η άνοδος των επιτοκίων -οι επενδυτές δανείζονται όταν αγοράζουν ακίνητα για να αυξήσουν τις αποδόσεις τους- θα επιστρέψει, καθώς η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η επιβράδυνση της ανάπτυξης σηματοδοτούν ότι το κόστος δανεισμού θα μειωθεί μεσοπρόθεσμα. 

Σύμφωνα με αυτό το σκεπτικό λοιπόν τα deals ακινήτων που στηρίζονται σε δάνεια θα είναι πάλι ελκυστικά από το 2025 και μετά. 

Το θέμα βέβαια είναι πόσο δύσκολο θα αποδειχθεί το 2024 και πόσες επόμενες Sigma Holdings θα υπάρξουν.

Black Friday: Αυξημένες πωλήσεις χάρη στο buy-now/pay-later

Οι δαπάνες για το ηλεκτρονικό εμπόριο της φετινής Black Friday στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 7,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, φτάνοντας το ρεκόρ των 9,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με έκθεση της Adobe Analytics, ενώ σύμφωνα με ξεχωριστή μέτρηση της Salesforce, οι διαδικτυακές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 9% σε ετήσια βάση.

Δεδομένου ότι οι αποταμιεύσεις από την εποχή της πανδημίας λιγοστεύουν και τα επιτόκια παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, οι αγορές για τις φετινές γιορτές αποτελούν σημείο αναφοράς για την ανθεκτικότητα των καταναλωτών στις ΗΠΑ. 

Τα δείγματα από την Black Friday είναι μάλλον καλά και λειαίνουν τις αρχικές προβλέψεις για μια δυσοίωνη αύξηση πωλήσεων στις φετινές γιορτές.

Υπάρχει όμως μια λεπτομέρεια: Οι καταναλωτές χρησιμοποίησαν ευρέως την επιλογή  αγοράζω τώρα/πληρώνω αργότερα - buy-now/pay-later – με τις αγορές αυτού του προφίλ να αυξάνονται κατά 72% σε σχέση με την εβδομάδα πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών σύμφωνα με το Bloomberg.

Την αύξηση του ευέλικτου τρόπου πληρωμής buy now/pay later στην αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου κατέδειξε και η Shopify με έδρα τον Καναδά. 

Σύμφωνα με την εταιρεία οι παγκόσμιες πωλήσεις της Black Friday αυξήθηκαν κατά 22% αλλά την ίδια στιγμή ο ευέλικτος τρόπος πληρωμής σημείωσε αύξηση κατά 47% από την περσινή χρονιά.

Τέλος δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι η Salesforce προέβλεψε ότι οι διαδικτυακές πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 1% κατά τη διάρκεια όλης της εορταστικής περιόδου σε σύγκριση με το 2022. Πρόκειται για τον  βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών. 

Η Adobe καθώς μετράει τις πωλήσεις άλλων προϊόντων αναμένει ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 4,8%, αλλά και πάλι πρόκειται για έναν ρυθμό αύξησης πολύ πίσω από τον προ πανδημίας μέσο ετήσιο ρυθμό του 13%.

Συμπεριλαμβανομένων λοιπόν των λεπτομερειών, η φετινή Black Friday μάλλον «χλιαρή» μπορεί να χαρακτηριστεί.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.