Συσσώρευση και ήπιες κινήσεις πέριξ των 760 μονάδων στο Χ.Α.

Συσσώρευση και ήπιες κινήσεις πέριξ των 760 μονάδων στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με κύρια χαρακτηριστικά την περαιτέρω μείωση των συναλλαγών αλλά και την απουσία πωλητών, κάτι που επιτρέπει στο Γενικό Δείκτη να κρατήσει την ευρύτερη ζώνη των 760 μονάδων ξεκινά η 3η χρηματιστηριακή εβδομάδα του Ιουλίου. Η αγορά προσπαθεί να κρατήσει τα κέρδη της περασμένης εβδομάδας, ακολουθώντας την επίσης ήπια θετική πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Όπως φαίνεται, τα ισχυρά χαρτοφυλάκια τηρούν στάση αναμονής έως ότου υπάρξει πιο ξεκάθαρο τοπίο και φανούν συγκεκριμένοι καταλύτες, οι οποίοι σ' αυτή τη φάση απουσιάζουν. Πάντως, το θετικό είναι πως, σ' όλες τις τελευταίες συνεδριάσεις αλλά και σήμερα, δε βγαίνουν σοβαρές πωλήσεις και αυτός είναι ο λόγος που η αγορά έχει βελτιώσει μερικώς την τεχνική της εικόνα.

Σήμερα ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 763 μονάδες με οριακή άνοδο 0,17%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται μόλις στα 4 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε ακόμη πιο ήπιο τέμπο έναντι των δέκα συνεδριάσεων του Ιουλίου που έχουν προηγηθεί.

Στο χώρο του FTSE 25 η πλειονότητα των μετοχών κινείται ανοδικά, ενώ ήπια πτώση σημειώνουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Motor Oil, ΟΠΑΠ, Jumbo, Lamda Development και Fourlis. Αντιθέτως, κέρδη άνω του 2% έχουν οι Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ, ενώ άνω του 1% κερδίζουν οι Viohalco, ΔΕΗ, Eurobank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΧΑΕ και Σαράντης.

Στον Mid Cap υπάρχουν κάποιες ενδιαφέρουσες κινήσεις, αν και το θέμα των ήπιων όγκων και τζίρων, καθιστά επισφαλή τα όποια συμπεράσματα. Η Νηρέας ενισχύεται άνω του 6%, η Ικτίνος κερδίζει άνω του 3%, ενώ κέρδη πλέον του 1% έχουν οι J&P Άβαξ και MIG. Πτωτικά στο μεσαίο χώρο κινούνται οι Υγεία, Cenergy Holdings, Intracom Συμμετοχών και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις, κινητικότητα και κέρδη καταγράφουν τίτλοι όπως Profile, Trastor και Παπουτσάνης, ενώ υποχωρούν μετοχές όπως Φιερατέξ, Κρέτα Φαρμ, CPI, Quality & Reliability, Κέκροπας, Attica Συμμετοχών και Σελόντα.

Στο σύνολο της αγοράς, 36 μετοχές ενισχύονται έναντι 24 που υποχωρούν, ενώ η πλειονότητα των μετοχών του ταμπλό δεν έχει ανοίξει, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί.

Θυμίζουμε πως την περασμένη εβδομάδα έγινε μια πρώτη προσπάθεια «απόδρασης» από τη ζώνη των 740-745 μονάδων, ενώ ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 760 μονάδες μετά από περίπου 15 συνεδριάσεις.

Παρ'' ότι η περίοδος που διανύουμε δεν έχει κανένα momentum σ'' ότι αφορά κεντρικούς δείκτες αλλά και τράπεζες – οι οποίες συνεχίζουν να μένουν ουραγοί – εντούτοις υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα πονταρίσματα σε blue chips και τίτλους του μεσαίου χώρου.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, ο Γ.Δ. ενισχύθηκε κατά 1,99%, ο FTSE 25 κέρδισε +3%, ο Mid Cap υποχώρησε κατά 1,22%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έμεινε ξανά ουραγός κερδίζοντας μόλις 0,94%.

Βεβαίως, με το τζίρο σε τόσο απαξιωμένα επίπεδα, κανένα σοβαρό momentum δεν μπορεί να διαμορφωθεί στην αγορά. Θυμίζουμε πως ο μέσος τζίρος την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκε στα 28,1 εκατ. ευρώ, ενισχυμένος κατά 11,7% έναντι της πρώτης εβδομάδας του Ιουλίου που ήταν μόλις στα 25,4 εκατ. ευρώ!

Αυτό σημαίνει πως οι μέσες συναλλαγές του Ιουλίου έχουν πέσει κάτω από τα 30 εκατ. ευρώ, επίδοση που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ πάρα πολλών μηνών.

Τον Ιούνιο ο μέσος τζίρος ήταν στα 49,3 εκατ. ευρώ, το Μάιο στα 81 εκατ. ευρώ (λόγω και του πακέτου του ΟΤΕ αξίας 284 εκατ. ευρώ), τον Απρίλιο στα 61,4 εκατ. ευρώ, το Μάρτιο στα 73,6 εκατ., το Φεβρουάριο στα 64,7 εκατ. και τον Ιανουάριο 2018 στα 76,3 εκατ. ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, η βελτιωμένη εσχάτως εικόνα των ομολόγων νομοτελειακά θα επηρέαζε και τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι ίδιοι δεν αναφέρονται σε κάποιο μεγάλο ράλι που θα άλλαζε επίπεδο την αγορά, αλλά να ένα αρχικό ξύπνημα που αναλόγως με την περαιτέρω πορεία των ομολόγων, θα έχει την αντίστοιχη δύναμη και ανθεκτικότητα. Θυμίζουμε πως οι αποδόσεις ομολόγων έχουν κατέλθει σε χαμηλά περίπου πέντε μηνών.