Το στοιχείο που δείχνει ότι η εκρηκτική άνοδος του ΧΑ δεν είναι «φούσκα»

Το στοιχείο που δείχνει ότι η εκρηκτική άνοδος του ΧΑ δεν είναι «φούσκα»

Το Χρηματιστήριο συνεχίζει να κινείται έντονα ανοδικά διατηρώντας την τάση του, κάτι που οφείλεται πρωταρχικά στην ποιότητα και τον τρόπο που διαχέεται η ρευστότητα, παράλληλα με το ιδιαίτερα θετικό κλίμα διεθνώς.

Ο εκρηκτικός συνδυασμός δημοσιονομικής στήριξης στις μεγάλες οικονομίες λόγω κορονοϊού και νομισματικής πολιτικής χαλάρωσης με μηδενικά επιτόκια, αφενός δικαιολογεί την έξαρση στις αποτιμήσεις των μετοχών παγκοσμίως, αφετέρου ενδυναμώνει την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί αυτή στο εγγύς μέλλον.

Τα παραπάνω εδράζονται σε δύο - πλην άλλων -πυλώνες: την επίμονη διαβεβαίωση των κεντρικών τραπεζιτών ότι το περιβάλλον ελεγχόμενου πληθωρισμού είναι υπαρκτό και άθικτο, και τη συμπεριφορά των επενδυτών στις μετοχές, οι οποίοι συνεχίζουν και αγοράζουν μανιασμένα ακόμα και σε τέτοια ιστορικά υψηλά.

Επιστρέφοντας στην εγχώρια ανάλυση όμως, με εξαίρεση πολύ λίγες εισηγμένες έχει ξεδιπλωθεί μια πολύ ισχυρή ανοδική τάση η οποία μάλιστα αφορά στο σύνολο των μετοχών. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς λειτουργεί επικουρικά της ήδη αξιόλογης απόδοσης που έχει επιτευχθεί, και πολύ απλά υπονοεί βάθος και ποιότητα, απομακρύνοντας κίνδυνο να θεωρηθεί «φούσκα».

Εξάλλου, οι επιτυχημένες εκδόσεις εταιρικών και κρατικού ομολόγου, οι αυξημένοι όγκοι συναλλακτικής δραστηριότητας αλλά και τα επιμέρους οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων μας προδιαθέτουν για ευχάριστη συνέχεια.

Αναλυτικότερα, αναμένουμε ισχυρές αποδόσεις κυρίως από τον κλάδο της τεχνολογίας. Οι «μικρές» ΒΥΤΕ, Profile, Performance, Epsilon, Entersoft, Infoquest, Space, Ideal και Ίλυδα πιθανόν να έχουν την τιμητική τους και φέτος, έχοντας ήδη επιτύχει πολλαπλασιάσει την  κεφαλαιοποίηση τους από πέρυσι (λ.χ, Ίλυδα +325, Performance +273%, Epsilon +152%, BYTE +147%, Entersoft +141%). Ακόμα, αναμένουμε δυνατές αποδόσεις από τον ΟΤΕ χάρη στο 5G αλλά και στη θέση του ομίλου στον κλάδο.

Επίσης, οι ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι Viohalco, Cenergy και ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ, αλλά και οι ΔΕΗ και ΑΔΜΗΕ θα βρεθούν (ή καλύτερα θα συνεχίσουν να βρίσκονται) στο επίκεντρο των εξελίξεων, δεδομένης της δυναμικής τους.

Για τα λιμάνια του Πειραιά (ΟΛΠ) και της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), οι προοπτικές τους είναι δεδομένες και δεν χρήζουν περαιτέρω ανάλυσης, όπως βεβαίως και η πορεία των Jumbo (ΜΠΕΛΑ) και Πλαίσιο, στον χώρο της λιανικής.

Επιπλέον, κοιτώντας και την ανάπτυξη στον χώρο της ακίνητης περιουσίας, όλες οι ΑΕΕΑΠ (Briq, Intercontinental κ.λπ) και η Lamda προφανώς θα ακολουθήσουν με τον τρόπο τους την άνοδο.

Τέλος, δεν υφίσταται κάποιος κίνδυνος στο συνάλλαγμα ώστε να απαιτείται κάποιου είδους μετατροπή, καθώς τα πράγματα βαίνουν μεν ελαφρά υπέρ του δολαρίου ΗΠΑ (παρά τις προ μηνών προβλέψεις για αποδυνάμωση), ωστόσο τα νομισματικά καθεστώτα δεν διαφέρουν τόσο ώστε να θεωρηθεί αυτό απειλητικό.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.