Στηρίξεις από ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo και Πειραιώς στο ΧΑ

Στηρίξεις από ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Jumbo και Πειραιώς στο ΧΑ

Την επιβεβαίωση ότι όταν πλησιάζει επικίνδυνα τη ζώνη των 615 μονάδων βγαίνουν άμυνες, αναχώματα και ένστικτο αυτοσυντήρησης κάνει και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο μετά την αρχικά πτωτική κίνηση έχει γυρίσει θετικά και στις 625 μονάδες, βρίσκοντας στηρίξεις σε ΑΔΜΗΕ, Ελλάκτωρ, Motor Oil, Viohalco, Jumbo, ΟΛΠ κ.α.

Η αγορά έχει ήδη συμπληρώσει ένα αρνητικό σερί πτωτικών συνεδριάσεων, οπότε υπάρχουν λόγοι αντίδρασης έστω και καθαρά τεχνικού χαρακτήρα, ενώ και αρκετές τιμές σε μετοχές της πραγματικής οικονομίας θεωρούνται ελκυστικές. Αξίζει να σημειωθεί πως στις δέκα συνεδριάσεις που έχουν γίνει από τις 15/9 έως σήμερα, οι οκτώ είναι πτωτικές, με το Γενικό Δείκτη να χάνει άνω του 6%, τον FTSE 25 στο -6,65%, ενώ οι τράπεζες υποχωρούν 12,57%.

Έτσι λοιπόν σήμερα ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 618,50 μονάδων (-0,78%) όμως πλέον διαπραγματεύεται στις 626 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,50%. Αντίστοιχα ο FTSE 25 υποχώρησε έως τις 1.475 μονάδες (-0,80%) ενώ πλέον βρίσκεται στις 1.496 μονάδες με άνοδο 0,58%. Ο τραπεζικός δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 297,31 μονάδων, ενώ πλέον βρίσκεται στις 303 μονάδες με άνοδο 0,70%.

Η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 19 εκατ. ευρώ, κινούμενη στο γνώριμο ήπιο τέμπο όλου του τελευταίου διαστήματος.

Ρόλο στη βελτίωση της ψυχολογίας και στο θετικό γύρισμα έπαιξε η δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, όπου το ελληνικό δημόσιο άντλησε το ποσό των 487,5 εκατ. ευρώ, με την απόδοση να διαμορφώνεται σε αρνητικό επιτόκιο (-0,1%), ενώ το ζητούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 3,5 φορές. Υπενθυμίζεται πως κατά την δημοπρασία εντόκων γραμματίων που είχε διενεργηθεί τον Αύγουστο του 2020, το ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί με επιτόκιο 0,25%.

Στο χώρο του Large Cap, ξεχωρίζει και σήμερα η μετοχή του ΑΔΜΗΕ που μετά το χθεσινό +5% ενισχύεται εκ νέου κατά 3,46% έχοντας ξανά αυξημένο όγκο 493.000 τεμαχίων, ενώ χθες διακινήθηκαν 719.747 τεμάχια, που είναι ο μεγαλύτερος όγκος από τον περασμένο Μάρτη. Ο λόγος της αφύπνισης της μετοχής του ΑΔΜΗΕ είναι η αναβάθμιση από τη Eurobank Equties που συστήνει αγορά με τιμή στόχο τα 3,30 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές.

Καλή εικόνα με κέρδη άνω του 3% έχει και η Ελλάκτωρ που συνεχίζει την αντίδραση του προηγούμενου διημέρου με στόχο να περιορίσει τις πρόσφατες πιέσεις, ενώ στήριξη δίνουν και μετοχές όπως Motor Oil (+2,93%), Viohalco, Jumbo, ΟΛΠ, Πειραιώς, Eurobank, ΕΧΑΕ, Lamda Development κ.α. Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος κινούνται μετοχές όπως Coca Cola HBC, Fourlis, Aegean Airlines, ΔΕΗ και ΓΕΚ Τέρνα.

Βελτιωμένη είναι η εικόνα και στον Mid Cap, όπου η Πλαστικά Θράκης κερδίζει 6,41%, η Cenergy Holdings έχει άνοδο +4,41% (νέο σημαντικό έργο για τη θυγατρική της Σωλ. Κορίνθου στον κόλπο του Μεξικού), η AVAX +5,03%, ενώ κέρδη σημειώνουν οι Intracom Holdings, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ, Profile κ.α. Σταθεροποιητικά κινείται η MIG που έως τώρα έχει διακύμανση 15%. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι υπέρ των αγοραστών, καθώς 70 μετοχές ενισχύονται έναντι 41 που υποχωρούν.