Σε χαμηλό 4,5 μηνών οι τράπεζες – Δέσποσε ξανά ο ΟΤΕ με πακέτα

Σε χαμηλό 4,5 μηνών οι τράπεζες – Δέσποσε ξανά ο ΟΤΕ με πακέτα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά κινήθηκε και την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθώντας τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές που επίσης κινήθηκαν χαμηλότερα, ενώ έντονο προβληματισμό προξενεί σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα η νέα άνοδος της αγοράς ομολόγων, με το 10ετές πάνω από το 4%.

Η κλιμάκωση της κρίσης στην αγορά ομολόγων έφερε νέες πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο που δε λέει να σηκώσει κεφάλι και να διαμορφώσει κάποιο momentum, ενώ στην πτώση πρωτοστάτησε για άλλη μια συνεδρίαση η Εθνική, που έκλεισε για 4η συνεχή συνεδρίαση πτωτικά, ενώ μόνο το διήμερο χάνει άνω του 5,5%!

Διεθνώς και κυρίως στην ευρωπαϊκή περιφέρεια υπάρχει κλιμάκωση της ανησυχίας κάτι που αντανακλάται στην αγορά ομολόγων της Ιταλίας, ενώ η κρίση στην τουρκική οικονομία καθώς και οι εξελίξεις στη Ρωσία όπου το ρούβλι έπεσε σε χαμηλό δύο ετών, επηρεάζουν ευρύτερα το κλίμα.

Οι επενδυτές φεύγουν από assets των αναδυόμενων αγορών, κάτι που επηρεάζει χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε βεβαίως πως όλο το επενδυτικό σύστημα είναι ακραία «υπερφορτωμένο», οπότε έχει τεράστια περιθώρια διόρθωσης, αποφόρτισης, ακόμη και πλήρους αλλαγής συνθηκών.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, το διεθνές επενδυτικό σύστημα δείχνει να έχει μεγάλες αμφιβολίες για το πως θα πορευτεί η χώρα στη μετά τα μνημόνια εποχή, αν θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, αν θα επιστρέψει στην πολιτική παροχών και λαϊκισμού και το κατά πόσο θα μπορέσει να «παίξει» επί ίσοις όροις στις αγορές!

Όλα αυτά, καθιστούν επισφαλή μια προσπάθεια εξόδου στις αγορές τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες.

Νέες ισχυρές πιέσεις στην Εθνική

Μέσα σ'' αυτό το σκηνικό, το Χ.Α. χωρίς να ξεφύγει από τη γνώριμη πορεία του τελευταίου διαστήματος κινήθηκε πτωτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τους μικρούς όγκους και τζίρους. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 754,65 μονάδες με πτώση 0,45% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας των 753,89 μονάδων, ενώ το υψηλό της συνεδρίασης ήταν στις 759,51 μονάδες.

Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 57,02 εκατ. ευρώ όμως τα 43,7 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα κυρίως στον ΟΤΕ, οπότε ο «καθαρός» τζίρος ήταν μόλις 13,3 εκατ. ευρώ. Ο ΟΤΕ δέσποσε καταλυτικά στη συνεδρίαση όπως έγινε και την περασμένη Τρίτη, όπου επίσης είχε διακινήσει τρία μεγάλα πακέτα από 1 εκατ. τεμάχια έκαστο.

Σήμερα έγινε ένα μεγάλο πακέτο 2,62 εκατ. τεμαχίων αξίας 29,5 εκατ. ευρώ, ένα άλλο 1 εκατ. τεμαχίων αξίας 11,25 εκατ. ευρώ και ένα μικρότερο 41.246 τεμαχίων αξίας 464 χιλ. ευρώ. Όλα τα πακέτα έγιναν στα 11,25 ευρώ, ενώ συνολικά στον τίτλο του ΟΤΕ διακινήθηκε όγκος 3,87 εκατ. τεμαχίων, έναντι τζίρου 43,57 εκατ. ευρώ!

Είναι σαφές ότι υπάρχει πολύ έντονη κινητικότητα στον οργανισμό, κάποιο πολύ ισχυρό χαρτοφυλάκιο «σκουπίζει» μετοχές, ενώ σήμερα ο όμιλος ανακοίνωσε εξαιρετικά – για ακόμη ένα τρίμηνο – αποτελέσματα. Γενικότερα, ο όμιλος ΟΤΕ βρίσκεται στην καλύτερη φάση της ιστορίας του, χρηματοοικονομικά, επιχειρηματικά και διαρθρωτικά.

Ο δείκτης FTSE 25 έχασε τις 2.000 μονάδες και έκλεισε στις 1.998,45 μονάδες με πτώση 0,57%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.198,68 μονάδες με άνοδο 0,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 815,11 μονάδες με ισχυρή πτώση 1,94%. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο των τελευταίων 4,5 μηνών για τον τραπεζικό δείκτη, καθώς χαμηλότερα είχε κλείσει στις 3 Απριλίου!

Πρωτοστατεί στην πτώση η Εθνική η οποία μετά το -2,26%, το -0,29% της Τρίτης και το -1,08% της Δευτέρας, έκλεισε με νέες ισχυρές απώλειες σε ποσοστό 3,28% πέφτοντας στα 0,2592 ευρώ, ενώ διακινήθηκε όγκος κοντά στα 5 εκατ. τεμάχια.

Με πιέσεις έκλεισαν και οι υπόλοιπες τράπεζες, με τη Eurobank να χάνει 2,16% της αξίας της, την Πειραιώς -1,43% και την Alpha Bank -1,20%. Αδιάφορη ήταν η εικόνα στα μη τραπεζικά blue chips του FTSE 25, η πλειονότητα των οποίων έκλεισε πτωτικά, με εξαιρετικά μικρούς όγκους, σε αρκετές περιπτώσεις.

Στο χώρο του Mid Cap θετικά ξεχώρισαν μετοχές όπως Ελλάκτωρ +2,08%, Πλαίσιο +1,01% και Τεχνική Ολυμπιακή +1,32%, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως J&P Άβαξ -3,33% και ΟΛΘ -1,61% (αλλά με όγκο μόλις 286 τεμάχια!). Γενικώς η εικόνα και στο χώρο του Mid Cap ήταν αδιάφορη γενικώς, χωρίς ουσιαστικό στίγμα.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρατηρήθηκε σε τίτλους όπως Αλουμύλ, Revoil, Profile, Πλαστικά Θράκης, Mevaco και Quest Συμμετοχών, ενώ πιέστηκαν μετοχές όπως CPI, Κορδέλλου, Δρομέας, Κρέτα Φαρμ, Λανακάμ, Κέκροπας, Quality & Reliability και Περσεύς. Στο σύνολο του χρηματιστηρίου, 38 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 47 που υποχώρησαν.