«Πράσινη» η Ευρώπη μετά τα ρεκόρ στα μάκρο

«Πράσινη» η Ευρώπη μετά τα ρεκόρ στα μάκρο

Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι βασικοί ευρωπαϊκοί δείκτες με τους επενδυτές να παρακολουθούν τόσο τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ όσο και μια σειρά από μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου που θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους και θα αποτρέψει την αναστολή της λειτουργίας ομοσπονδιακών υπηρεσιών ως τη 16η Φεβρουαρίου κι έστειλε το κείμενο αυτό στη Γερουσία, όπου όμως το μέλλον του θεωρείται αβέβαιο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,5%, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2015.

Στους επιμέρους ευρωπαϊκούς δείκτες, ο βρετανικός FTSE ενισχύθηκε 0,39% στις 7.731 μονάδες. Ο γαλλικός CAC ενισχύθηκε 0,49% στις 5.521 μονάδες και ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε 1,11% στις 13.429 μονάδες.

Οι μετοχές στον κλάδο της ενέργειας υποχώρησαν κατά 0,77% μετά την ανακοίνωση του OPEC ότι θα αυξηθούν τα αποθέματα πετρελαίου μέσα στο 2018 γεγονός που οδήγησε τις τιμές του brent και του WTI να χάσουν 1,2 % και 1,27% αντίστοιχα.

Στα μάκρο της ημέρας της ημέρας, πλεόνασμα 32,5 δισ. ευρώ κατέγραψε τον Νοέμβριο του 2017 το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιέυτηκαν σήμερα. Οι αυξημένες εξαγωγές έδωσαν τη σχετική ώθηση ενώ υπενθυμίζεται πως το πλεόνασμα τον Οκτώβριο ήταν στα 30,3 δισ. δολάρια.

Στο μεταξύ, πτώση σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,5% τον Δεκέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, ξεπερνώντας με τους επενδυτές να κάνουν λόγο για πτώση 0,8%. Αυτή είναι η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιούνιο του 2016, όταν είχε πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για το Brexit.