Οριακές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες, υπό το βάρος του πετρελαίου

Οριακές μεταβολές στους ευρωπαϊκούς δείκτες, υπό το βάρος του πετρελαίου

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές διαπραγματεύονται οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι επενδυτές αντιδρούν νευρικά μετά τη χθεσινή υποχώρηση κατά σχεδόν 5% της τιμής του πετρελαίου αλλά και την αβεβαιότητα σχετικά με τα μελλοντικά βήματα στην παραγωγή του μαύρου χρυσού.

Ειδικότερα, χθες οι τιμές του αργού πετρελαίου μειώθηκαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Shell για τετραπλασιασμό κερδών το α'' τρίμηνο. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent έπεσε κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τότε που ο OPEC και αρκετές χώρες εκτός OPEC συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή σε μια προσπάθεια αύξησης των τιμών. Και σήμερα, όμως, οι τιμές του αργού ξεκίνησαν αρχικά με υποχώρηση 3%, για να γυρίσουν στη διάρκεια σε μικρή άνοδο. 

Στο πλαίσιο αυτό ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 βρισκόταν στο +0,14%, με τους περισσότερους ωστόσο τομείς να διαπραγματεύονται σε αρνητικό έδαφος.

 Ο FTSE 100 καταγράφει ισχνά κέρδη 0,01% στις 7.248 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX βρίσκεται στο -0,24%, στις 12.617 μονάδες.

Ο CAC 40 στη Γαλλία ενισχύεται κατά 0,07% στις 5.375 μονάδες.

Ο IBEX 35 στην Ισπανία βρίσκεται στο -0,06% (11.005 μονάδες), ενώ ο πορτογαλικός PSI 20 υποχωρεί κατά 0,36% στις 5.216 μονάδες.

Τέλος, στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύεται κατά 0,56% και βρίσκεται στις 21.286 μονάδες.

Οι μετοχές των ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών διαπραγματεύονταν σε αρνητικό έδαφος νωρίτερα ενώ ο CEO της Goldman Sachs τόνισε στο BBC ότι το ρίσκο του Brexit θα πλήξει το City του Λονδίνου.
 
Ο όμιλος IHG υποχωρούσε κατά 2% μετά την αποκάλυψε ότι ο CEO, Richard Solomons, θα αποχωρήσει από τη θέση του έως το τέλος Ιουλίου και θα αντικατασταθεί από τον CFO του ομίλου Keith Barr.

Ο τηλεπικοινωνιακός κλάδος ανέκαμψε ελαφρώς, παρά το γεγονός ότι Telefonica και Inmarsat υποχωρούν σημαντικά.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ διαπραγματευόταν σε υψηλό σχεδόν έξι μηνών στις ασιατικές αγορές, καθώς ο E. Macron φέρεται να έχει τα κλειδιά για το μέγαρο των Ηλυσίων στην τσέπη του.