Οι πέντε μετοχές αξίας που προτείνει για το 2023
Shutterstock
Shutterstock
Bank of America

Οι πέντε μετοχές αξίας που προτείνει για το 2023

Οι περισσότερες αναλύσεις και εκτιμήσεις για τη χρονιά που έρχεται είναι επιφυλακτικές και φειδωλές όσον αφορά τις προβλεπόμενες αποδόσεις των διαφόρων επενδυτικών εργαλείων και μέσων.

Το διεθνές κλίμα είναι βαρύ, η ορατότητα χαμηλή, οι ευκαιρίες λίγες, καθώς μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια, οι θεσμικοί επενδυτές διακατέχονται από μια διστακτικότητα όπως είχαμε παρουσιάσει στο άρθρο Δυσμενείς οι εκτιμήσεις των θεσμικών επενδυτών για το 2023 (13/12/22).

Κοινό σημείο αναφοράς των αναλύσεων παραμένει η αναζήτηση μετοχών αξίας και για το 2023. Δηλαδή μετοχών των οποίων οι εταιρείες είναι καλά τοποθετημένες στην αγορά, σε κλάδους που δεν έχουν πληγεί και ταυτόχρονα δεν έχουν σημαντικές κεφαλαιακές ανάγκες για την ανάπτυξη τους.

Διότι όπως φάνηκε το 2022, η πρώτη παρενέργεια από την αύξηση των επιτοκίων ήταν η αποκλιμάκωση των αναπτυξιακών ρυθμών των εταιρειών.

Έτσι αφού η δουλειά μας είναι να αναζητούμε τις μετοχές που θα μπορούσαν να έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον, ας δούμε ποιες «μετοχές αξίας» ή αλλιώς «value stocks» προτείνει η BofA Securities (πρώην Bank of America / Merrill Lynch), για το 2023.

Από το χώρο των εταιρειών κοινής ωφέλειας, η BofA επιλέγει τη μετοχή της Εxelon (EXC) που είναι μια από τις πλέον αμυντικές του κλάδου. Με πολλαπλασιαστή κερδών στο 16,7, με χρηματιστηριακή τιμή στο 1,8 της λογιστικής αξίας, με τον δείκτη τιμής προς πωλήσεις στο 1,0 και τη μερισματική απόδοση στο 8%, η μετοχή συστήνεται σαν «buy» με στόχο τα 55 δολ., προσβλέποντας σε μια αύξηση της τάξης του 31%.

Από τον κλάδο των πετρελαϊκών εταιρειών, επιλέγεται η μετοχή της Exxon Mobil (XOM). H σύσταση είναι και εδώ “buy”, παρόλο που η τιμή της μετοχής έχει αυξηθεί ήδη κατά 44,8% από την αρχή του 2022, με στόχο τα 123 δολ. Το περιθώριο ανόδου βρίσκεται στο 19%. Στο «buy», συνηγορεί το χαμηλό Ρ/Ε που βρίσκεται στο 8,5 με βάση τις προβλέψεις του 2023, καθώς και η απόφαση της Exxon Mobil, να επαναγοράσει μέσω του χρηματιστηρίου το 25% των μετοχών της μέσα στην επόμενη πενταετία. 

Η BofA έχει επιλέξει από τον κλάδο των ασφαλιστικών εταιρειών την Hartford Financial Services (HIG). Στην ανάλυση σημειώνεται πως η HIG έχει επαναφέρει τους δείκτες ανάπτυξης της και τα περιθώρια κερδοφορίας της στα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ έχει εξαγγείλει ένα πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών για να υποστηρίξει τον δείκτη των κερδών ανά μετοχή. H σύσταση είναι «buy» και ο στόχος έχει τεθεί στα 90 δολ., με περιθώρια ανόδου να βρίσκονται στο 20%.

Από τον τραπεζικό κλάδο έχει επιλεγεί η M&T Bank (MTB), μια μεσαία τράπεζα που δραστηριοποιείται στη λιανική τραπεζική και την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών. Το τρέχον Ρ/Ε είναι στο 7,8, η τιμή προς λογιστική αξία στο 1,3 και οι ρυθμοί αύξησης των εσόδων από δάνεια ήταν το 2022 στο 54% και για το 2023 προβλέπεται να είναι στο 33%. Η τράπεζα έχει ανακοινώσει επαναγορά μετοχών. Η σύσταση “buy” συνοδεύεται με τιμή στόχο στα 193 δολ., με το περιθώριο ανόδου να βρίσκεται στο 28%.

Από τον τηλεπικοινωνιακό κλάδο η BofA έχει επιλέξει τη μετοχή της T-Mobile (TMUS). H Τ-Mobile, ολοκληρώνει μέσα στο 2023 την λειτουργική ενοποίηση με την Sprint, η συγχώνευση με την οποία είχε ολοκληρωθεί μέσα στο 2020. Η μετοχή της T-Mobile ανήκει στο top 10 των μετοχών αξίας και ταυτόχρονα στο top 10 των μετοχών ανάπτυξης. Η τιμή στόχος που συνοδεύει τη σύσταση «buy» βρίσκεται στα 175 δολ., με τα περιθώρια ανόδου να βρίσκονται στο 23%