Οι οδηγοί φορτηγών στον Καναδά και το κυνήγι των κρυπτονομισμάτων

Οι οδηγοί φορτηγών στον Καναδά και το κυνήγι των κρυπτονομισμάτων

Για εβδομάδες, μια ομάδα οδηγών φορτηγών που αντιτίθενται στην απαίτηση να εμβολιαστούν εάν περάσουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Καναδά, εμποδίζει την κυκλοφορία στις καναδικές πόλεις και, σε ορισμένα μέρη, ακινητοποιεί την κυκλοφορία.

Με την υποστήριξη από δεξιούς ακτιβιστές, η διαμαρτυρία έχει εξελιχθεί σε ένα ευρύτερο κίνημα που αντιτίθεται σε μια σειρά από μέτρα πανδημίας και στον πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό γενικότερα. Την περασμένη εβδομάδα ο Τριντό κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο για τη δημόσια τάξη με στόχο να σταματήσει τις διαδηλώσεις, την πρώτη φορά που η καναδική κυβέρνηση έλαβε τέτοια μέτρα εδώ και μισό αιώνα.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει επίσης στην αστυνομία να κατασχέσει φορτηγά και άλλα οχήματα που χρησιμοποιούνται σε αποκλεισμούς δρόμων. Οι χειριστές ρυμουλκούμενων φορτηγών, οι οποίοι ήταν απρόθυμοι να συνεργαστούν με την αστυνομία, θα αναγκαστούν τώρα να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου διαφορετικά θα συλληφθούν. Οι ασφαλιστικές εταιρείες θα υποχρεωθούν να ανακαλέσουν την ασφάλιση για τυχόν οχήματα που χρησιμοποιούνται σε αποκλεισμούς. Και οι τράπεζες μπορούν να παγώσουν τους προσωπικούς λογαριασμούς των διαδηλωτών.

Ήδη λογαριασμοί χρηματικής υποστήριξης των οδηγών φορτηγών κατασχέθηκαν, ενώ καμπάνιες σε ιστότοπους που διευκολύνουν δωρεές όπως το GoFundMe έκλεισαν. Η μόνη λύση του κινήματος των οδηγών φορτηγών ήταν η διέξοδος των κρυπτονομισμάτων, κάτι που βρήκε ιδιαίτερα ένθερμους υποστηρικτές από όλο τον κόσμο. Κυρίως ιδεολογικούς υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, παρά στο επενδυτικό κοινό.

Μπορεί όντως η κυβέρνηση του Καναδά να μην μπορεί να κατασχέσει τα κρυπτονομίσματα, ωστόσο κινήθηκε επιθετικά επιβάλλοντας κυρώσεις στις διευθύνσεις που χρησιμοποιήθηκαν, με σκοπό οι αρχές να παρακολουθούν τη ροή τους, Με στόχο να τα κατασχέσουν εάν αυτά κατατεθούν σε κάποιο κεντροποιημένο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων.

Η επαρχιακή αστυνομία του Οντάριο και η Βασιλική Καναδική Αστυνομία διέταξαν όλες τις ελεγχόμενες χρηματοοικονομικές εταιρείες να σταματήσουν να διευκολύνουν οποιεσδήποτε συναλλαγές από 34 πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που συνδέονται με τη χρηματοδότηση διαδηλώσεων στη χώρα.

Οι ομοσπονδιακές αστυνομικές υπηρεσίες, σε συνεργασία με το Κέντρο Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών και Αναφορών του Καναδά (FINTRAC), ερευνούν δωρεές κρυπτονομισμάτων. Οι διαμαρτυρίες θεωρούνται πλέον παράνομες βάσει του νόμου περί εκτάκτων αναγκών που επικαλέστηκε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.

Η λίστα αποτελείται από 29 διευθύνσεις Bitcoin, μία διεύθυνση Ethereum, μία διεύθυνση Cardano, μία διεύθυνση Ethereum Classic, μία διεύθυνση Litecoin και μία διεύθυνση Monero, σύμφωνα με τη σειρά.

Έχουν συγκεντρωθεί περισσότερο από 20 BTC στις διευθύνσεις ως δωρεές, αξίας άνω των 870.000 $. Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Chrystia Freeland δήλωσε ότι οι τράπεζες μπορούν να παγώσουν ή να αναστείλουν αμέσως τραπεζικούς λογαριασμούς που συνδέονται με τους οδηγούς φορτηγών χωρίς δικαστική απόφαση και χωρίς ρίσκο αστικής ευθύνης.

«Όλες οι πλατφόρμες crowdfunding και οι πάροχοι υπηρεσιών πληρωμών που χρησιμοποιούν τώρα πρέπει να εγγραφούν στο Κέντρο Ανάλυσης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών και Αναφορών του Καναδά (FINTRAC) και πρέπει να αναφέρουν μεγάλες και ύποπτες συναλλαγές στη FINTRAC», δήλωσαν οι αρχές. «Καθώς η κατάσταση είναι νέα και εξελίσσεται γρήγορα, η Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία δεν είναι σε θέση να προσφέρει περισσότερες πληροφορίες για το crowdfunding μέσω κρυπτονομισμάτων αυτήν τη στιγμή» προσέθεσαν. 

Μπορεί όντως τα κρυπτονομίσματα να μην μπορούν να κατασχεθούν, ωστόσο όπως διαφαίνεται οι κυβερνήσεις έχουν τη δύναμη να περιορίσουν αισθητά την «ελευθερία συναλλαγών» επιβάλλοντας κυρώσεις που περιορίζουν την ελεύθερη κίνηση των κρυπτονομισμάτων.