Οι 10 Ακραίες Προβλέψεις της Saxo Bank για το 2016

Οι 10 Ακραίες Προβλέψεις της Saxo Bank για το 2016

Πρώτη δημοσίευση: 16 Δεκεμβρίου 2015

Θα μπορούσαν το ευρώ, η Βραζιλία και το πετρέλαιο να στεφθούν οι αναπάντεχοι νικητές του επόμενου έτους; Μπορεί ο άργυρος να πετύχει άνοδο 33% και να ξεπεράσει το χρυσό; Μπορεί μια ενδεχόμενη επιθετική πολιτική της Fed να προκαλέσει την κατάρρευση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων;

Δύνανται οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στη Βραζιλία να ωθήσουν σε ανάκαμψη τις αναδυόμενες αγορές αγορές; Αυτά και άλλα... ακραία σενάρια εξετάζει στην καθιερωμένη μελέτη της για το νέο έτος η Saxo Bank, ειδικός στις διαδικτυακές συναλλαγές και επενδύσεις.

Πρόκειται για τις ετήσιες Ακραίες Προβλέψεις για το 2016 και όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της, είναι «δέκα απίθανα, αλλά ίσως υποτιμημένα, γεγονότα με ενδεχόμενες σημαντικές συνέπειες στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον κατά τη διάρκεια του 2016».

Οι προβλέψεις καλύπτουν όλα τα μήκη και τα πλάτη των αγορών και των γεωγραφικών περιοχών – από γεγονότα όπως η αποφασιστική επάνοδος του πετρελαίου σε τιμές της τάξης των 100 USD ανά βαρέλι μέχρι την επιστροφή των πολυσυζητημένων «μονόκερων» της Σίλικον Βάλεϊ στη σφαίρα της φαντασίας.

Άλλες προβλέψεις αφορούν την αύξηση του ρωσικού ρουβλιού κατά 20% έναντι του δολαρίου και του ευρώ, το άλμα ανάκαμψης της Βραζιλίας με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και την κατάρρευση των εταιρικών ομολόγων.

Ο Steen Jakobsen, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Saxo Bank, σχολίασε σχετικά: «Πλησιάζουμε στο τέλος μιας εποχής που είχε ως κύριο χαρακτηριστικό την παράλυση ως απάντηση των φορέων πολιτικής στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Η ποσοτική χαλάρωση και άλλες μορφές παρέμβασης απέτυχαν.

Η Κίνα διανύει ένα μεταβατικό στάδιο και οι γεωπολιτικές εντάσεις είναι πιο σύνθετες από ποτέ. Το οριακό κόστος κεφαλαίου αυξάνεται, ενώ το ίδιο ισχύει με τη μεταβλητότητα και την αβεβαιότητα. Αυτά ακριβώς τα δεδομένα λάβαμε υπόψη μας προκειμένου να συνθέσουμε τις φετινές προβλέψεις.» 

«Οι Ακραίες Προβλέψεις της Saxo Bank εξακολουθούν να αποτελούν μια άσκηση, στο πλαίσιο της οποίας αναζητούνται δέκα σχετικά αμφιλεγόμενες και μεταξύ τους άσχετες ιδέες που θα μπορούσαν να ανατρέψουν τον επενδυτικό μας κόσμο. Αποτελεί μεγάλη ικανοποίηση να βλέπουμε τις Ακραίες Προβλέψεις να προκαλούν τη σκέψη των πελατών μας και να τροφοδοτούν μια διαρκή συζήτηση.

Ακριβώς αυτή η διαδικασία συζήτησης και ανατρεπτικής σκέψης συνθέτει την ουσία της καταξιωμένης, πλέον, παράδοσης της Saxo Bank – μιας προσπάθειας να στρέψει την προσοχή σε όλα όσα δεν τολμάμε να σκεφτούμε ότι μπορεί να συμβούν» πρόσθεσε ο Steen Jakobsen. 

Οι Ακραίες Προβλέψεις της Saxo Bank για το 2016:

1.     Ποια είναι η κατεύθυνση του EURUSD; Το 1,23...

Η Ευρώπη διαθέτει αυτή τη στιγμή ένα τεράστιο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και ο μειωμένος πληθωρισμός της λογικά (σύμφωνα με τη μακροοικονομική θεωρία) σημαίνει πιο ισχυρό νόμισμα – όχι πιο αδύναμο. Το πτωτικό ράλι έχει πλέον ολοκληρώσει τον κύκλο του, γεγονός που σημαίνει ότι το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής επιτοκίων στις ΗΠΑ είναι η εκ νέου αποδυνάμωση του USD.

2.    Το ρωσικό ρούβλι αυξάνεται κατά 20% έως τα τέλη του 2016

Μέχρι τα τέλη του 2016, μια ανάκαμψη στη ζήτηση του πετρελαίου, καθώς και η αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) με απαράδεκτα αργό ρυθμό, πυροδοτούν άνοδο του ρωσικού ρουβλιού κατά 20% περίπου έναντι του USD και του EUR.

3.    Οι «μονόκεροι» της Σίλικον Βάλεϊ προσγειώνονται ξανά στη Γη

Το 2016 θα θυμίσει τη Σίλικον Βάλεϊ του 2000, με περισσότερες start-up εταιρείες να καθυστερούν το στάδιο της εμπορευματοποίησης και της κατάθεσης απτών επιχειρηματικών μοντέλων, με αντάλλαγμα την προσθήκη χρηστών, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν σημαντικό μέγεθος.

4.     Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ωθούν τις αναδυόμενες αγορές σε ανάκαμψη, με πρώτη τη Βραζιλία

Η σταθεροποίηση, οι επενδύσεις λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων και οι συντηρητικές μεταρρυθμίσεις βοηθούν το συναίσθημα να ανακάμψει στη Βραζιλία, με τις εξαγωγές των αναδυόμενων αγορών να ενισχύονται από τα φθηνότερα εθνικά νομίσματα. Το αποτέλεσμα: οι μετοχές των αναδυόμενων αγορών καταγράφουν μια πολύ καλή χρονιά, προσφέροντας υπεραποδόσεις έναντι των ομολόγων και των λοιπών μετοχών.

5.     Οι Δημοκρατικοί διατηρούν την προεδρία και ανακαταλαμβάνουν το Κογκρέσο το 2016

Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα χάνει την ισχύ του και καταλήγει δραματικά αδύναμο, καθώς τα χάσματα από την εσωκομματική μάχη με αφορμή τη μελλοντική πορεία του κόμματος βαθαίνουν. Το γεγονός αυτό οδηγεί σε σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών, οι οποίοι διενεργούν άλλη μια επιτυχημένη εκστρατεία «get-out-the-vote» υπέρ της ψήφου στις εκλογές, που οδηγεί τους «Millennials» (όπως αποκαλείται η γενιά της νέας χιλιετίας) να μεταβούν μαζικά στις κάλπες, απελπισμένοι από το πολιτικό αδιέξοδο και τις χαμηλές προοπτικές απασχόλησης των τελευταίων οκτώ ετών.

6.     Ο ΟΠΕΚ προκαλεί σύντομη επιστροφή του πετρελαίου στα 100 USD/βαρέλι

Η τιμή στο καλάθι αργού πετρελαίου του ΟΠΕΚ υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009 και η ανησυχία των πιο αδύναμων, αλλά και των πλουσιότερων μελών του καρτέλ αναφορικά με τη στρατηγική για έλεγχο της αγοράς μέσω της προσφοράς συνεχίζει να εντείνεται. Η πολυαναμενόμενη ένδειξη για κατακόρυφη μείωση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ επιτέλους εμφανίζεται. Εμφανώς ικανοποιημένος, ο ΟΠΕΚ αιφνιδιάζει την αγορά με μείωση της παραγωγής. Η τιμή καταγράφει ταχεία ανάκαμψη, με τους επενδυτές να παλεύουν να ξαναχτίσουν θέσεις αγοράς, φέρνοντας έτσι ξανά στο προσκήνιο τα επίπεδα τιμών στα 100 USD/βαρέλι.

7.     Ο άργυρος ξεπερνάει το εμπόδιο του χρυσού και σημειώνει ράλι 33%

Το 2016 επιστρέφει η εμπιστοσύνη στον άργυρο. Τα πολιτικά κίνητρα για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα μέσω στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενισχύει περαιτέρω τη ζήτηση για το μέταλλο από τις βιομηχανίες, δεδομένης της χρήσης του στα φωτοβολταϊκά. Ως εκ τούτου, ο άργυρος σημειώνει ράλι ύψους 33% και ξεπερνά τα υπόλοιπα μέταλλα.

8.     Η επιθετική Fed προκαλεί κατάρρευση στις παγκόσμιες αγορές ομολόγων

Στα τέλη του 2016, η επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, επιλέγει την οδό της επιθετικότητας, υιοθετώντας μια σειρά από επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, που με τη σειρά τους προκαλούν μαζικές πωλήσεις σε όλες τις βασικές αγορές ομολόγων, αφού οι αποδόσεις των ομολόγων αρχίζουν να αυξάνονται. Καθώς το μέρος των ισολογισμών των τραπεζών και των χρηματιστηριακών εταιρειών που είχε κατανεμηθεί για συναλλαγές σε ομόλογα και market making έχει σχεδόν εξαφανιστεί, γίνεται σαφές ότι πλέον έχει εκλείψει ένα ζωτικό στοιχείο μιας λειτουργικής αγοράς. Η αγορά αργεί να συνειδητοποιήσει αυτή την εξέλιξη και το σύνολο των επενδυτών με θέσεις αγοράς κατευθύνονται με πανικό στον μονόδρομο των μαζικών πωλήσεων, ενώ τα εξελιγμένα μοντέλα κινδύνου σημαίνουν συναγερμό έκτακτης ανάγκης.

9.   Το φαινόμενο El Nino προκαλεί άνοδο του πληθωρισμού

Το φαινόμενο El Nino του 2016 είναι το ισχυρότερο που έχει καταγραφεί ποτέ και προκαλεί έλλειμμα υγρασίας σε πολλές περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και ξηρασίες στην Αυστραλία. Οι χαμηλότερες αποδόσεις στα αγροτικά εμπορεύματα περιορίζουν την προσφορά, σε μια περίοδο που η ζήτηση συνεχίζει να αυξάνεται λόγω της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης αγροτικών εμπορευμάτων Bloomberg σημειώνει άνοδο 40% και προσφέρει την πολυπόθητη πληθωριστική πίεση.

10.   Η ανισότητα νικά την πολυτέλεια

Αντιμέτωπη με την αυξανόμενη ανισότητα και με ποσοστό ανεργίας άνω του 10%, η Ευρώπη εξετάζει την υιοθέτηση ενός βασικού ενιαίου εισοδήματος που θα διασφαλίζει ότι όλοι οι πολίτες της έχουν τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες. Σε μια κοινωνία με περισσότερη ισότητα, όπου προβάλλονται άλλες αξίες, η ζήτηση για αγαθά πολυτελείας μειώνεται δραματικά και ο κλάδος καταρρέει.