Του Απόστολου Σκουμπούρη
Πτωτικά για 8η συνεδρίαση στις εννέα τελευταίες κινείται το ελληνικό χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αγορά, στην οποία κυριαρχεί η ανασφάλεια, η κακή ψυχολογία και η ανησυχία για το επόμενο διάστημα.
Παρότι οι ευρωπαϊκές αγορές αντιδρούν σήμερα μετά την πίεση των τελευταίων ημερών, το Χ.Α. παρουσιάζει την ίδια, παγιωμένη εικόνα με τους short να κυριαρχούν, ενώ όγκοι και τζίροι είναι μειωμένοι.
Η εικόνα της αγοράς καθρεφτίζει την… αλήθεια για την κατάσταση στην οικονομία, τις τράπεζες, τις επιχειρήσεις, αλλά και την πολιτική κατάσταση στη χώρα. Εταιρείες και εργοστάσια κλείνουν, παραγωγικές μονάδες μεταφέρονται αλλού, επενδύσεις αναβάλλονται ή αναστέλλονται, γενικώς υπάρχει μια... άρση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη χώρα.
Η ματαίωση, η αναβολή, η αναστολή και η… κωλυσιεργία επενδυτικών projects δίνει κάκιστο μήνυμα σ' όλη τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Η χώρα δείχνει ότι – ουσιαστικά – κάνει… πολεμική κατά των επενδύσεων, οπότε τα διεθνή χαρτοφυλάκια δεν εισρέουν νέα κεφάλαια στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.
Αυτός είναι ο λόγος που όλο το τελευταίο διάστημα υπάρχει μόνο δραστηριοποίηση από traders, οι οποίοι ανακυκλώνουν περίπου τα ίδια κεφάλαια και αυτός είναι ο λόγος που ο τζίρος έχει παγιωθεί στην περιοχή των 40-45 εκατ. ευρώ.
Άλλωστε, σ' ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, τα διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια έχουν πολλαπλές επιλογές επένδυσης, οπότε επιλέγουν άλλες αγορές, έστω και αν σε πολλές περιπτώσεις ευκαιρίες και στο Χ.Α.
Μέσα σ' αυτό το σκηνικό, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται σε χαμηλά 6,5 μηνών, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έχοντας κατέλθει στην περιοχή των 650 μονάδων, ακουμπά νέα χαμηλά 52 εβδομάδων!
Πιο αναλυτικά, ο Γ.Δ. διαπραγματεύεται στις 716 μονάδες με πτώση 0,34%, με την αξία συναλλαγών στα 15 εκατ. ευρώ, κινούμενη σε πολύ περιορισμένα επίπεδα. Ο τραπεζικός δείκτης με απώλειες άνω του 2% αρχικά έφτασε έως το χαμηλό των 647,87 μονάδων – που είναι νέα χαμηλά έτους – όμως γίνεται προσπάθεια περιορισμού της ζημιάς.
Πτώση άνω του 2% έχει η Alpha Bank και η Attica Bank, ενώ άνω του 1% υποχωρούν οι Εθνική, Πειραιώς και Eurobank. Στο χώρο των μη τραπεζικών blue chips, στήριγμα στο Γ.Δ. δίνουν οι Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Folli Follie, Fourlis, Aegean Airlines και ΑΔΜΗΕ.
Αντιθέτως, αυξημένες πιέσεις δέχεται για ακόμη μια συνεδρίαση η Lamda Development λόγω της υπόθεσης του Ελληνικού, στο -2,01% η ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% υποχωρούν τίτλοι όπως Jumbo, Viohalco, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΛΠ.
Στην ευρύτερη αγορά πιέσεις δέχονται μετοχές όπως Frigoglass, Κρέκα, Κέκροψ (δικαίωμα αλλά και μετοχή), Μινωικές, Reds, Centric, Inform Λύκος, Έλαστρον, Τεχνική Ολυμπιακή, Σελόντα, J&P Άβαξ και Ευρωπαϊκή Πίστη.
Στο σύνολο της αγοράς μόλις 25 μετοχές ενισχύονται έναντι 62 που καταγράφουν απώλειες.