Μικρές απώλειες για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Μικρές απώλειες για τον ΓΔ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Του Θεόδωρου Σεμερτζίδη

Πτωτικά κινείται ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε ποσοστό 0,57% στις 621,69 μονάδες, έπειτα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό των 631,31 μονάδων.

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφονται στο ταμπλό, στο μέσο της συνεδρίασης, έπειτα από την διάσπαση των 628 μονάδων.

Σημειώνεται ότι από την σημερινή συνεδρίαση αυξάνεται η στάθμιση για τις μετοχές των τραπεζών, οι οποίες στο μεγαλύτερο μέρος της έως τώρα διαπραγμάτευσης εμφανίζουν μικρές απώλειες.  

Η μετοχή της ΕΤΕ κινείται στον «απόηχο» της πώλησης της Finansbank έναντι 2,75 δισεκατομμυρίων στην τράπεζα του Qatar και φαίνεται ότι αξιολογείται θετικά το τίμημα από τους επενδυτές, καθώς η μετοχή σημειώνει άνοδο 8,39% στα €0,336.

Επίσης η μετοχή της ΔΕΗ, στην οποία κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις παρατηρείται αυξημένη μεταβλητότητα, συνεχίζει την πορεία προς το επίπεδο αντίστασης των €4,3878, αν και η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα με απώλειες 2,20% στα €4.

Η μετοχή της ΦΦΓΚΡΠ έκλεισε χθες πάνω στο σημείο αντίστασης των €16, προσπαθώντας στην σημερινή συνεδρίαση να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα. Αυτή την ώρα διαπραγματεύεται σταθερά πάνω από τα €16 στα €16,10 με κέρδη 0,63%.

Τέλος η μετοχή του ΜΥΤΙΛ συνεχίζει και σήμερα ανοδικά, προσπαθώντας να προσεγγίσει το επίπεδο αντίστασης των €4,4938. Αυτή την ώρα βρίσκεται στα €3,80 με κέρδη 0,83%.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε πως από χθες, μετά από απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επιτρέπεται το short selling και στις τέσσερεις τραπεζικές μετοχές. Χρειάζεται ωστόσο ιδιαίτερη προσοχή κυρίως όσον αφορά τους τραπεζικούς τίτλους καθώς, όπως αποδείχθηκε μετά από την περίοδο των δύο προηγούμενων ΑΜΚ των τεσσάρων τραπεζών, μετά από μια ανοδική κίνηση ακολούθησε καταποντισμός της τιμής τους, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι κερδοσκόπησαν (νόμιμα φυσικά) πουλώντας μετοχές (και μέσω short selling) με συνέπεια τον εξευτελισμό της τιμής τους λίγο πριν την τελευταία ΑΜΚ.

Προς το παρόν το ανοδικό σήμα στον γενικό δείκτη παραμένει και στην σημερινή συνεδρίαση θα δούμε εάν θα έχουμε αντιστροφή της ανοδικής κίνησης, αφού από τεχνικής απόψεως ο γενικός δείκτης εχθές διαγραμματικά σημείωσε «σταυρό» που ίσως σηματοδοτήσει αλλαγή τάσης.

Ο τζίρος βρίσκεται μέχρι στιγμής στα 97,56  εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων στα €7,34 εκατ., όλα σε τραπεζικές μετοχές.

Από τις μετοχές που έχουν κάνει πράξη, 39 κινούνται ανοδικά, 44   πτωτικά και 13 παραμένουν αμετάβλητες.