Κέρδη στη Wall μετά την απόφαση της Fed

Κέρδη στη Wall μετά την απόφαση της Fed

Εναλλαγές προσήμου για τους τρεις βασικούς δείκτες στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της απόφασης της επιτροπής χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed, που ξεκίνησε να συνεδριάζει χθες.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κερδίζει 100 μονάδες (0,58%) κινούμενος στις 17.352 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq που κερδίζει 32 μονάδες (0,70%) βρίσκεται στις 4.761 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 12 μονάδες (0,62%) και κινείται στις 2.028 μονάδες.

Την ίδια ώρα, σήμερα δημοσιεύτηκαν μια σειρά από μακροοικονομικά μεγέθη που αφορούν την κατάσταση της αμερικάνικης οικονομίας τα οποία αξιολογούνται από επενδυτές και αναλυτές. Η αύξηση του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού που παρακολουθεί στενά η Fed σε συνδυασμό με την πτωτική τάση της ανεργίας μπορούν να δώσουν τα «εφόδια» στην Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων το τρέχον έτος.

Συγκεκριμένα, μείωση κατά 0,2% σημείωσε ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Φεβρουάριο στις ΗΠΑ, λόγω της πτώσης της τιμής της βενζίνης. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έχει ενισχυθεί κατά 1%, ενώ κατά την αντίστοιχη σύγκριση του Ιανουαρίου είχε ενισχυθεί 1,4%.

Εξαιρουμένων των τιμών ενέργειας και τροφίμων, ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% το Φεβρουάριο, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσαν άνοδο 2,3%, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2012.

Την ίδια ώρα, σε υψηλό πέντε μηνών ανήλθε η κατασκευή νέων κατοικιών το Φεβρουάριο, με τις κατασκευές μονοκατοικιών να αυξάνονται με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων εννέα ετών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις ανέγερσης κατοικιών ενισχύθηκαν κατά 5,2% στο ετήσιο επίπεδο των 1,18 εκατ. δολαρίων, με τους οικονομολόγους σε δημοσκόπηση της MarketWatch να έχουν διαμορφώσει εκτιμήσεις για 1,15 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα, πτώση 0,5% εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ το Φεβρουάριο, παρά τις αισιόδοξες ενδείξεις σταθεροποίησης τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. Σε ετήσια βάση, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε πτώση 1%.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της SunEdison Inc.χάνει 8,47% μετά την ανακοίνωση πως η αποκάλυψη νέων λογιστικών προβλημάτων την ανάγκασαν να χάσει την προθεσμία υποβολής της ετήσιας έκθεσής της.

Την ίδια στιγμή η μετοχή της Oracle Corp. κερδίζει 4,22% μετά την χθεσινοβραδινή ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων κερδών καθώς και την ενίσχυση του προγράμματος επαναγοράς μετοχών κατά 10 δις. δολάρια.

Η μετοχή της εταιρείας άνθρακα Peabody Energy Corp. καταρρέει κατά 44% μετά από την ανακοίνωση ότι μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της.

Νωρίτερα, μικτά ήταν τα πρόσημα των δεικτών των ασιατικών χρηματιστηρίων που και εκεί οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής για τις αποφάσεις της Fed.