Κέρδη για τη Wall με τη στήριξη του αργού

Κέρδη για τη Wall με τη στήριξη του αργού

Δεύτερη ημέρα κερδών για τη Wall Street καθώς το ράλι των τιμών του πετρελαίου βοήθησαν τους τρεις βασικούς δείκτες να κινηθούν σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης.  Ο κλάδος της ενέργειας στον S&P σημείωσε τα μεγαλύτερα κέρδη με 2,85 ενώ ακολούθησε ο κλάδος των χρηματοοικονομικών ( 2,37%)  και της υγείας ( 1,32%).

Σήμερα είναι η πρώτη μέρα που συνεδριάζει η επιτροπή χάραξης νομισματικής πολιτικής της Fed που ενδεχομένως να καταλήξει με την απόφαση αύξησης των επιτοκίων, για πρώτη φορά εδώ και εννέα χρόνια.

Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 157 μονάδες ( 0,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές  στις 17.525 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq κέρδισε 43 μονάδες ( 0,86%) τερματίζοντας τις συναλλαγές στις 4.995 μονάδες. Ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 23 μονάδων ( 1,04%) και έκλεισε στις 2.043 μονάδες. Στα αξιοσημείωτα του δείκτη, ότι και οι δέκα κλάδοι που δραστηριοποιούνται σε αυτόν έκλεισαν με κέρδη. Ο S&P 500 και ο Dow Jones έκλεισαν σε αρνητικό έδαφος για το 2015.

Τα μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν σήμερα και έδειξαν πως ο πληθωρισμός, πλέον δεν κινείται πτωτικά. Συγκριτικά με πέρυσι έχει αυξηθεί κατά 0,5%. Παρόλο που αυτή η μεταβολή είναι μικρή, είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση από το Δεκέμβριο του 2014. Τα στοιχεία αυτά είναι αρκετά ισχυρά ώστε να κρατήσει τη Fed στο «δρόμο προς την αύξηση των επιτοκίων». Υπενθυμίζεται πως ο στόχος που έχει θέσει η Fed για να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων είναι 2%.

Σε άλλα μάκρο, η πτώση της τιμής του φυσικού αερίου και των τροφίμων κράτησαν τις τιμές καταναλωτή αμετάβλητες στις ΗΠΑ για το Νοέμβριο. Οι τιμές των προϊόντων ενέργειας  έχασε 1,3%, καθώς η τιμή της βενζίνης υποχώρησε πάλι και οι τιμές των τροφίμων έχασαν 0,1%  καταγράφοντας την πρώτη απώλεια από το Μάρτιο.

Την ίδια ώρα, ο δείκτης βιομηχανίας Empire για το Δεκέμβριο έδειξε επίπεδο -4,6 σε σύγκριση με το -10,7 του Νοεμβρίου, γεγονός που δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Στα εταιρικά νέα, η μετοχή της 3M έχασε 6,03%  καθώς η εταιρεία υποβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη το 20015. Ωστόσο για το 2016 η 3Μ εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή θα αυξηθούν κατά 12%.

Την ίδια ώρα η μετοχή της Qualcomm Inc κέρδισε  2,54% μετά τη διάψευση της εταιρείας ότι οδεύει προς διάσπαση των δραστηριοτήτων της.

Η μετοχή της Lumber Liquidators Holdings Inc. έκανε άλμα 24,68% καθώς ένας short-seller έκλεισε τη θέση που είχε ανοίξει.

Παράλληλα, η μετοχή της F5 Networks Inc. κέρδισε 3,57% μετά τη χθεσινή παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου της λόγω «ζητημάτων προσωπικής συμπεριφοράς».