Ισχυρό το αποτύπωμα της πανδημίας στα αποτελέσματα των εταιρειών FTSE 25

Ισχυρό το αποτύπωμα της πανδημίας στα αποτελέσματα των εταιρειών FTSE 25

Ισχυρό είναι το αποτύπωμα της πανδημίας του COvid-19 και όλων όσων ακολούθησαν με το lockdown και τη στρέβλωση της οικονομικής δραστηριότητας στα αποτελέσματα 1ου εξαμήνου 2020 των εταιρειών που συνθέτουν τον FTSE 25 του ελληνικού χρηματιστηρίου, σύμφωνα με μελέτη της Beta Χρηματιστηριακή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλες αποκλείσεις και τεράστιες διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον τομέα δραστηριοποίησης, όμως, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Μάνος Χατζηδάκης, αν εξαιρεθούν οι ακραίες περιπτώσεις όπως Aegean και τα διυλιστήρια που επλήγησαν τα μέγιστα από την κρίση, η υπόλοιπη εικόνα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανθεκτική.

Ανθεκτικότητα στον κύκλο εργασιών έδειξαν όμιλοι όπως Τέρνα Ενεργειακή (αύξηση 18% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2019), ΑΔΜΗΕ (+9%), Σαράντης (+7%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (+7%), ΕΥΔΑΠ (+4%), ΟΤΕ (σταθερότητα), ΔΕΗ (πτώση μόλις 2% το φετινό εξάμηνο), Τιτάν (σταθερότητα), Μυτιληναίος (πτώση μόλις 6%), ΟΛΠ (πτώση 6%), Biohalco (-15%) και Coca Cola HBC (-16%).

Τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών που επικράτησαν στην αγορά, οι ανωτέρω επιδόσεις κρίνονται εξαιρετικές σε κάποιες περιπτώσεις, ανθεκτικές σε άλλες.

Τη μεγαλύτερη πτώση στον κύκλο εργασιών φέτος έχει εύλογα η Aegean Airlines που στην ουσία είδε τον κλάδο που δραστηριοποιείται να… μηδενίζει, οπότε καμιά ουσιαστική σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με αντικειμενικούς όρους με προηγούμενες χρήσης. Η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών το πρώτο εξάμηνο μόλις 187,40 εκατ. ευρώ έναντι 519,40 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό!

Μεγάλη πτώση στον κύκλο εργασιών είχε και η Motor Oil που είχε πωλήσεις 457,76 εκατ. ευρώ φέτος έναντι 705,13 εκατ. πέρυσι, καθώς το δίμηνο lockdown αλλά και η υπολειτουργία όλης της οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κατανάλωση καυσίμων όλων των ειδών.

Παρόμοια πτώση (-33%) είχαν και τα ΕΛΠΕ, ενώ μεγάλες απώλειες (-34%) είχε και ο ΟΠΑΠ λόγω του δίμηνου κλεισίματος όλων των καταστημάτων σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και λόγω της ματαίωσης μεγάλων διοργανώσεων όπως Euro 2020, Ολυμπιακοί Αγώνες, αλλά και της εν γένει προβληματικής λειτουργίας εγχώριων αλλά και διεθνών πρωταθλημάτων. Σημαντική πτώση κατά 38% στο τζίρο είχε και ο όμιλος Ελλάκτωρ, λόγω της μεγάλης – μια κι έξω – καταγραφής ζημιάς από το εξωτερικό στον κλάδο των κατασκευών.

Σε ό,τι αφορά τα καθαρά κέρδη, εντυπωσιακές επιδόσεις είχαν όμιλοι όπως ΔΕΗ (+111%), ΟΤΕ (+73%), Τιτάν (+68%), Σαράντης (+14%), ΕΧΑΕ (+2%), ΑΔΜΗΕ (-2%), ΟΛΠ (-2%) και Τέρνα Ενεργειακή (-16%).

Στον αντίποδα, η Eurobank καταγράφει την έκταση ζημιά 1,1 δισ. ευρώ λόγω των τιτλοποιήσεων (Cairo), ενώ μεγάλες ζημιές 158,8 εκατ. ευρώ κατέγραψε για τους λόγους που αναφέρουμε πιο πάνω η Aegean Airlines. Μεγάλες ζημιές 341,83 εκατ. ευρώ παρουσίασαν τα ΕΛΠΕ, ενώ η Motor Oil είχε ζημιές 150,48 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2020.

Αρνητικό αποτέλεσμα είχαν επίσης και οι Ελλάκτωρ (ζημιές 37,50 εκατ. ευρώ), Viohalco (ζημιές 17,47 εκατ.), Fourlis (-7,25 εκατ. ευρώ), Lamda Development (-5,66 εκατ. ευρώ) κ.λπ. Πάντως, πέραν των ειδικών περιπτώσεων και των έκτακτων δεδομένων, η μεγάλη πλειονότητα των εταιρειών που συνθέτουν τον FTSE 25 ήταν κερδοφόρα.