ΗΠΑ: Πτώση για τις τιμές των μετοχών εταιρειών social media
AP
AP

ΗΠΑ: Πτώση για τις τιμές των μετοχών εταιρειών social media

Τη μείωση των τιμών των μετοχών της Meta Platforms, της Alphabet (ιδιοκτήτη της Google) και όσων εταιρειών πωλούν ψηφιακή διαφήμιση, προκάλεσε χθες η κίνηση της Snap, ιδιοκτήτριας του Snapchat να κατηγορήσει τον πληθωρισμό για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων της.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση από τότε που η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο, πριν από πέντε χρόνια.

Η Snap είναι η πρώτη εταιρία του τομέα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα των εσόδων της για το μήνα Σεπτέμβριο και η τιμή των μετοχών της κατρακύλησε κατά 25% μετά τα απογοητευτικά οικονομικά αποτελέσματα. Η Snap προειδοποίησε ότι δεν θα έχει αύξηση στα έσοδά της κατά το τρίμηνο των διακοπών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους.

Η τιμή των μετοχών της Meta, ιδιοκτήτριας του Facebook μειώθηκε κατά 4%, της Alphabet κατά 2%, αλλά και της Pinterest, περίπου κατά 8%. Οι πωλήσεις μετοχών που έγιναν εξάλειψαν κεφάλαια μετοχικής αξίας άνω των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις εταιρίες που ασχολούνται με τις διαφημίσεις στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων της Spotify και της Roku.

Η προειδοποίηση της Snap έγινε μετά την καταγραφή σημαντικών απωλειών στις τιμές των μετοχών των εταιριών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τις τιμές των μετοχών της Meta να έχουν καταγράψει ετήσια μείωση κατά περίπου 60% μέχρι σήμερα, αλλά και τις τιμές των μετοχών της Pinterest να έχουν μειωθεί περίπου κατά 40%.

Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η οικονομία μπορεί να υποστεί σοβαρό πλήγμα από τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων που πραγματοποιεί η Fed, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη εδώ και δεκαετίες ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

Η μετοχή της Snap έκλεισε περίπου στα 8 δολάρια, έχοντας καταγράψει μείωση της τιμής της, κατά 90% σε σύγκριση με το κλείσιμο ρεκόρ που κατέγραψε τον Σεπτέμβριο του 2021. Η εταιρία εισήχθη στο χρηματιστήριο με την αρχική δημόσια προσφορά των μετοχών της να γίνεται το 2017, με τιμή μετοχής στα 17 δολάρια.

Σε μία επιστολή της προς τους επενδυτές, η Snap ανέφερε ότι ο πληθωρισμός προκάλεσε τη μείωση των προϋπολογισμών μάρκετινγκ αρκετών επενδυτών.

Τα έσοδα για το τρίτο τρίμηνο, που έκλεισε στις 30 Σεπτεμβρίου, καταγράφηκαν στο 1,13 δισεκατομμύριο δολάρια, με αύξηση 6% από το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου.

Οι επενδυτές ανέμεναν έσοδα 1,14 δισεκατομμυρίου ευρώ (Refinitiv).

Η εταιρία ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα απολύσει ποσοστό 20% των εργαζομένων της και θα διακόψει την υλοποίηση προγραμμάτων που σχετίζονται με βιντεοπαιχνίδια, αλλά και με ιπτάμενα μη επανδρωμένα οχήματα (drone) που θα διαθέτουν κάμερα, προκειμένου να μειώσει το λειτουργικό της κόστος, αλλά και να οχυρώσει τη θέση της, σε μία οικονομία που επιδεινώνεται.

Η Alphabet αναμένεται να ανακοινώσει τα αποτελέσματα τριμήνου την Τρίτη, ενώ η Meta την Τετάρτη.