Αυτόν τον μήνα, η αξία των «Magnificent 7» έχει μειωθεί κατά περίπου 2,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι τεράστιες δαπάνες των τεχνολογικών «κολοσσών» για υποδομές βρίσκονται υπό όλο και μεγαλύτερη κριτική από τους επενδυτές, οι οποίοι διαβλέπουν υψηλότερες αποδόσεις σε άλλους τομείς της αγοράς.
Οι εταιρείες αυτές και ιδίως η Amazon, η Microsoft, η Alphabet και η Meta, δαπανούν συνολικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά μικροτσίπ και την κατασκευή κέντρων δεδομένων, προκειμένου να τροφοδοτήσουν τις υπηρεσίες Τεχνητής Νοημοσύνης τους. Μέρος αυτής της επένδυσης χρηματοδοτείται μέσω δανεισμού.
Οι επενδυτές περιμένουν να δουν απόδοση από αυτές τις επενδύσεις, με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του δεύτερου τριμήνου, η οποία ξεκινά τον επόμενο μήνα.
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη «δοκιμασία» τις επόμενες εβδομάδες για τον τομέα της τεχνολογίας, καθώς οι επενδυτές στον κλάδο περιμένουν μια πολύ σημαντική περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων για το 2ο τρίμηνο τον Ιούλιο, προκειμένου να επιβεβαιωθεί περαιτέρω η ανάπτυξη της επανάστασης της Τεχνητής Νοημοσύνης», ανέφερε ο Dan Ives, διευθύνων σύμβουλος της Wedbush Securities, σε σημείωμα που δημοσίευσε την Κυριακή.
Ορισμένες εταιρείες του «Mag 7» έχουν αποδώσει χειρότερα από άλλες. Η Microsoft έχει σημειώσει πτώση 20% τον Ιούνιο, ενώ η Nvidia έχει υποχωρήσει κατά περίπου 13%. Τόσο η Apple όσο και η Amazon έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 8%. Μέρος της πώλησης θα μπορούσε επίσης να αποδοθεί στην έλλειψη αφηγηματικής δυναμικής γύρω από τις «Mag 7».
«Η αγορά προσπαθεί να κατανοήσει το νέο πλαίσιο γύρω από τις Mag 7, καθώς αυτές μετατράπηκαν από εταιρείες με ελαφρύ ενεργητικό που παρήγαγαν μεγάλη ελεύθερη ταμειακή ροή, σε εταιρείες με πιο εντατικό ισολογισμό», δήλωσε ο Τομ Λι, επικεφαλής έρευνας της Fundstrat Global Advisors, στην εκπομπή «Morning Call» του CNBC την περασμένη εβδομάδα.
«Πιστεύω ότι οι επενδυτές θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται αυτόν τον ισολογισμό ως εργατικό δυναμικό. Ο λόγος για τον οποίο ξοδεύουν τόσα χρήματα είναι για να αντικαταστήσουν ουσιαστικά την ανθρώπινη εργασία με την Τεχνητή Νοημοσύνη. Αυτός ο ισολογισμός θα αξιοποιηθεί και θα αποφέρει αποδόσεις. Επομένως, πιστεύω ότι με την πάροδο του χρόνου οι επενδυτές θα αρχίσουν να το θεωρούν ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα... βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο όσον αφορά αυτή την ερμηνεία».
