Χρηματιστήριο: Κοντά στο ιστορικό χαμηλό ο τραπεζικός δείκτης

Χρηματιστήριο: Κοντά στο ιστορικό χαμηλό ο τραπεζικός δείκτης

Εγκλωβισμένο στο γεωπολιτικό ρίσκο αλλά και στην επιδεινούμενη πορεία της οικονομίας που πλήττεται από την πανδημία, οδηγώντας το ΔΝΤ σε δυσοίωνες εκτιμήσεις για εκτίναξη του χρέους στο 205,2% το 2020 είναι το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο με αιχμή τις τράπεζες, κύλησε εκ νέου χαμηλότερα κλείνοντας στις 632,81 μονάδες (-0,55%).

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε δυσμενείς εκτιμήσεις τόσο για την εκτίναξη του χρέους, όσο και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, προβλέποντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας θα εκτοξευτεί σε… μνημονιακά επίπεδα και άνω του 6% φέτος.

Με την πανδημία λοιπόν να έχει «αγκυλώσει» εκ νέου την οικονομία, επιφέροντας τεράστιο πλήγμα σε κομβικούς κλάδους όπως τουρισμός και εστίαση, αλλά και με το γεωπολιτικό ρίσκο σε έξαρση και το φόβο θερμού επεισοδίου ξανά στο προσκήνιο, ασφαλώς η διάθεση για νέα ρίσκα στο Χρηματιστήριο μειώνεται.

Σε μια έτσι κι αλλιώς ρηχή συνεδρίαση με το τζίρο μόλις 33,6 εκατ. ευρώ, στην αιχμή των πιέσεων βρέθηκε εκ νέου ο τραπεζικός κλάδος, με το σχετικό δείκτη να πέφτει στις 289,89 μονάδες με πτώση 2,14%, επίπεδα που είναι νέα χαμηλά πέντε περίπου μηνών. Παράλληλα, δεν απέχει πλέον πολύ από το ιστορικό χαμηλό των 263,25 μονάδων που βρέθηκε ενδοσυνεδριακά στις 14/5/2020.

Η κρίση του Covid-19 αλλά και η καταστροφική για τον τουρισμό σεζόν, έχει πολύ ξεκάθαρη νέα δυσμενή αντανάκλαση στον τραπεζικό κλάδο, με «φόρτωμα» επιπλέον τοξικών στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών ιδρυμάτων, πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω την προσπάθεια εξυγίανσης.

Φυσικά, καταλυτικό ρόλο στην αδυναμία που παρουσιάζει η αγορά όλο το τελευταίο διάστημα παίζει η επάνοδος του γεωπολιτικού ρίσκου και οι διαρκείς προκλήσεις της Τουρκίας στην ΝΑ Μεσόγειο, που αποτρέπουν τους επενδυτές από οποιαδήποτε νέα ανοίγματα και καινούρια ρίσκα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός δείκτης υποχωρεί πλέον σε ποσοστό 67,25% από την αρχή του 2020, όταν οι απώλειες για το Γενικό Δείκτη είναι στο 30,97% και για τον FTSE 25 στο -34,74%. Στην αντίδραση της περασμένης εβδομάδας, ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 6,67%, όμως ήδη στις τρεις πρώτες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας υποχωρεί κατά 7,67%! Η Eurobank έκλεισε στην κορυφή των πιέσεων χάνοντας 2,85%, στο -2,02% η Εθνική, -1,78% η Attica Bank, -1,74% η Alpha Bank και -1,26% η Πειραιώς.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.497,30 μονάδες με πτώση 0,75%, με τις Motor Oil και Jumbo να δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις χάνοντας άνω του 2%. Στον αντίποδα, στηρίξεις στην προσπάθεια διακράτησης των 630 μονάδων για το Γ.Δ. έδωσαν οι ΓΕΚ Τέρνα (+1,74%), Σαράντης, (+1,22%), Lamda Development (+1,09%), Aegean Airlines (+1%), Τέρνα Ενεργειακή, ΕΥΔΑΠ, Coca Cola HBC, Μυτιληναίος και ΟΛΠ.

Στον Mid Cap, κέρδη 3,39% είχε η AVAX, στο +1,72% η Ολυμπιακή Τεχνική και +1,08% η Πλαστικά Θράκης. Στον αντίποδα, σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι Ικτίνος, MIG, Intracom Holdings, Intrakat και Ευρωπαϊκή Πίστη. Στο σύνολο της αγοράς κυριάρχησαν οι πωλητές καθώς 67 μετοχές υποχώρησαν έναντι 34 που ενισχύθηκαν.