Χάνει τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας το αργό

Χάνει τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας το αργό

Με πτώση άνω του 3% ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Δευτέρας η τιμή του αργού, χάνοντας σχεδόν τα μισά από τα κέρδη της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς το Ιράν «πάγωσε» τις προσδοκίες για σταθεροποίηση της παραγωγής πετρελαίου.

Τα futures του αργού WTI υποχώρησαν κατά 3,25% ή 3,4% στα 37,18 δολάρια το βαρέλι στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, έχοντας ενισχυθεί κατά 7,2% την προηγούμενη εβδομάδα. Η τιμή κλεισίματος της Δευτέρας ήταν η χαμηλότερη από τις 8 Μαρτίου.

Το Brent, παραδόσεως Μαρτίου έχασε 86 σεντς ή 2,1% στα 39,53 δολάρια το βαρέλι.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το Ιράν επανέλαβε ότι σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή του στα 4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπου ήταν πριν την επιβολή των κυρώσεων, από το τρέχον επίπεδο των 3 εκατ. βαρελιών.

Παράλληλα, κάποια άλλα μέλη του OPEC υποστηρίζουν πως δεν σχεδιάζουν να συμφωνήσουν σε σταθεροποίηση της παραγωγής εάν δεν συμμετάσχουν όλοι οι παραγωγοί.

Νωρίτερα, σε έκθεσή του ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) διατήρησε αμετάβλητη την εκτίμησή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος.

Η ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016 στα περίπου 94,23 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του OPEC, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα σε σχέση με την έκθεση του Φεβρουαρίου. 

Ωστόσο, η ζήτηση για το πετρέλαιο παραγωγής του OPEC αναμένεται να διαμορφωθεί στα 31,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, χαμηλότερα κατά 100.000 βαρέλια σε σχέση με τις εκτιμήσεις του προηγούμενου μήνα και υψηλότερα κατά 1,8 εκατ. βαρέλια σε σχέση με πέρυσι.