Η Europcar είναι μια εταιρεία στον κλάδο της ενοικιάσεως αυτοκινήτων με κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη. Παρέχει οχήματα για ενοικιάσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για αναψυχή.
Μετά από μια απότομη πτώση όταν δημοσίευσε τα κέρδη Q3, ανάσαναν οι αριθμοδείκτες και έτσι πλέον διαπραγματεύεται με ένα p/e για το 2018 στο 9,4 σε σύγκριση με p/e στο 14 για τους ανταγωνιστές της AVIS και SIXT.
Η επόμενη ημερομηνία ανακοίνωσης αποτελεσμάτων είναι σήμερα, 17 Ιανουαρίου 2018, και ενδεχομένως θα μπορούσε να αποτελέσει θετικό καταλύτη για την μετοχή, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων που αναμένονται από το πρόσφατο κύμα εξαγορών. Στις 5 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την εξαγορά της Goldcar, μιας ευρωπαϊκής εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων χαμηλού κόστους.
Η εξαγορά αυτή θα επιτρέψει στην Europcar να γίνει σημαντικός παράγοντας στον ταχέως αναπτυσσόμενο τομέα χαμηλού κόστους στην Ευρώπη. Η Goldcar άλλωστε έχει ένα από τα καλύτερα περιθώρια EBITDA (20% το οποίο αν συγκριθεί με το περιθώριο της Europcar που είναι στο 11,8%, η διαφορά είναι προφανής).
Η εξαγορά αυτή σε συνδυασμό και με άλλες που προηγήθηκαν όπως αυτή της Buchbinder, θα προσφέρει στην Europcar γρήγορη αύξηση πωλήσεων με προστιθέμενα έσοδα 550 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας. Υπενθυμίζεται επίσης ότι σύμφωνα με το business plan, η εταιρεία περιμένει κύκλο εργασιών πέριξ των 3 δισ. ευρώ και περιθώριο EBITDA 14%.
Μαίρη Βενέτη
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή, ή προτροπή για αγορά ή πώληση των αναφερομένων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται, βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δεν δίνεται ότι είναι ακριβείς ή πλήρεις και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.
Photo by David Zalubowski/AP