Διόρθωση στο Χ.Α. με αρνητικό ρεκόρ πολλών ετών στον όγκο

Διόρθωση στο Χ.Α. με αρνητικό ρεκόρ πολλών ετών στον όγκο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την ελεγχόμενη πτώση – διόρθωση των ευρωπαϊκών αγορών ακολούθησε την Πέμπτη το ελληνικό χρηματιστήριο, σε μια συνεδρίαση απολύτως ρηχή, με κύριο χαρακτηριστικό την απουσία αγοραστών, οπότε και με τις λίγες σχετικά πωλήσεις, η πτώση ήρθε εύκολα.

Αξίζει να σημειωθεί πως σ'' όλη την αγορά, διακινήθηκε όγκος μόλις 7,67 εκατ. τεμάχια, που μάλλον είναι αρνητικό ρεκόρ των τελευταίων πολλών ετών στο ελληνικό χρηματιστήριο! Θυμίζουμε πως έως πριν δύο – τρεις μήνες, όγκοι 5-10-20 ή και 30 εκατ. τεμαχίων ήταν στην ημερήσια διάταξη ακόμη και για μία μόνο τραπεζική μετοχή!

Η περίοδος που διανύουμε χαρακτηρίζεται από την αποχή των ισχυρών διεθνών χαρτοφυλακίων και αυτός είναι ο λόγος που η αγορά παρουσιάσει αυτή την εικόνα της απόλυτης ρηχότητας, όπου παρουσιάζονται φαινόμενα ακόμη και στον FTSE 25, μετοχές να διακινούν 719 τεμάχια (ΟΛΠ) σε εφτά ώρες συνεδρίασης!

Κατά τα λοιπά, η διόρθωση ήταν θεμιτή καθώς η αγορά είχε συμπληρώσει αρκετά καλό θετικό σερί, βελτιώνοντας σημαντικά την τεχνική του αποτύπωση. Πιο αναλυτικά η αγορά προέρχονταν από έξι ανοδικές στις οκτώ προηγούμενες συνεδριάσεις, με τη μία πτώση μάλιστα να είναι μόλις στο -0,05% (συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας), κάτι που έφερε χθες το Γενικό Δείκτη σε κλείσιμο πάνω από τις 770 μονάδες μετά από 17 συνεδριάσεις.

Φυσικά, δεν επρόκειτο για καμιά ουσιαστική αλλαγή σκηνικού ούτε για κανένα άξιο λόγου momentum, καθώς όλη αυτή η κίνηση έγινε σε εξαιρετικά «ρηχό» περιβάλλον, με μειωμένους όγκους και τζίρους.

Πρωτίστως αυτή η κίνηση ήρθε λόγω απόσυρσης των πωλητών, στοιχείο και αυτό κάτι δείχνει με τη σειρά του. Άλλωστε, η βελτίωση της εικόνας των ομολόγων το τελευταίο διάστημα, νομοτελειακά θα έδινε κάποια ώθηση και στη χρηματιστηριακή αγορά.

Σήμερα λοιπόν, όπως προαναφέρθηκε αντιστράφηκαν οι όροι και η διόρθωση ήρθε όχι λόγω καταιγισμού πωλητών, αλλά πρωτίστως λόγω απόσυρσης των αγοραστών.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 766,64 μονάδες με πτώση 0,92% που ήταν και το χαμηλό ημέρας, ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 772,54 μονάδες στο άνοιγμα. O τζίρος διαμορφώθηκε στα 17,67 εκατ. με τα 4,44 εκατ. ευρώ να διακινούνται στις τράπεζες.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τρεις μετοχές, οι ΟΤΕ, Πειραιώς και Μυτιληναίος είχαν τζίρο που ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ, κάτι εξαιρετικά σπάνιο αν όχι πρωτοφανές στην αγορά μας. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.030,67 μονάδες με πτώση 1,20%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.252,14 μονάδες με πτώση 1,95%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 858,27 μονάδες με πτώση 0,57%.

Στις τράπεζες η εικόνα ήταν για άλλη μια συνεδρίαση αδιάφορη, ενώ στο χώρο των blue chips υπήρξαν κάποιες σημαντικές πιέσεις, με τη μετοχή – leader της αγοράς της Coca Cola HBC να ξεχωρίζει αρνητικά σ'' όλη τη συνεδρίαση, φτάνοντας να υποχωρεί το πρώτο δίωρο κοντά στο 4%, ενώ έκλεισε τελικώς με πτώση 2,92%.

Πιέσεις άνω του 2% είχαν επίσης μετοχές όπως Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και Fourlis, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι ΔΕΗ, Viohalco, Αegean Airlines, ΑΔΜΗΕ, Lamda Development και ΟΛΠ. Ανοδικά έκλεισαν μόνο οι ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και Τιτάν.

Στο χώρο του Mid Cap σημαντικές πιέσεις σε ποσοστό 6,98% δέχτηκε ο τίτλος της Ελλάκτωρ, 3,17% υποχώρησε η Attica Bank, 2,48% η Cenergy Holdings και 1,33% η MIG. Απολύτως απαξιωμένη και εδώ η εικόνα καθώς υπήρξαν μετοχές με ελάχιστα τεμάχια, όπως ο ΟΛΘ που διακίνησε μόλις 12 μετοχές, η Κλουκίνας Λάππας μόλις 460 μετοχές και η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος 990 μετοχές.

Στην ευρύτερη αγορά κάποια μικρή κινητικότητα παρουσίασαν μετοχές όπως Attica Συμμετοχών, Βαρβαρέσος, Αιολική ΑΕΕΧ, Κρέτα Φαρμ, Mevaco, Flexopack, ΑΝΕΚ, Briq Properties, Lavipharm και Κυριακούλης. Στο σύνολο της αγοράς 46 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 55 που υποχώρησαν.