«Βουτιά» 3,3% για το πετρέλαιο

«Βουτιά» 3,3% για το πετρέλαιο

Νέα «βουτιά» σημείωσε η τιμή του αργού πετρελαίου τύπου WTI, κάτω από τα 29 δολάρια, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν θα επιδεινώσει το πλεόνασμα της αγοράς.

Το συμβόλαιο του WTI, παραδόσεως Φεβρουαρίου, υποχώρησε κατά 96% σεντς, ή 3,3% στα 28,46 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το συμβόλαιο του Φεβρουαρίου λήγει αύριο.

Ωστόσο, το brent ανέκαμψε καθώς κάποιοι επενδυτές εκτίμησαν πως η χθεσινή υποχώρηση σε νέα χαμηλά 12 ετών ήταν υπερβολική. Συγκεκριμένα, το συμβόλαιο παραδόσεως Μαρτίου ενισχύθηκε κατά 21 σεντς ή 0,7% στα 28,76 δολάρια στο ICE του Λονδίνου.

Νωρίτερα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) διατήρησε την εκτίμησή του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για το 2016 αμετάβλητη στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα που προέβλεπε στην προηγούμενη μηνιαία έκθεσή του, σημειώνοντας πως οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες και η αύξηση της προσφοράς θα έχουν ως αποτέλεσμα η υπερβάλλουσα προσφορά στην αγορά του αργού πετρελαίου να διατηρηθεί τουλάχιστον έως τα τέλη του 2016.