field_kentriki_fotografia
To Bitcoin κάνει ντεμπούτο στα συνταξιοδοτικά προγράμματα των Αμερικανών πολιτών

Το Coinbase - το μεγαλύτερο αμερικανικό ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ανακοίνωσε τη συνεργασία του με τον πάροχο συνταξιοδοτικών επενδυτικών προγραμμάτων 401(k) ForUsAll για να προσφέρει λογαριασμούς συνταξιοδότησης με απευθείας τοποθετήσεις σε κρυπτονομίσματα.

Οι συμμετέχοντες θα μπορούν να επενδύσουν έως και το 5% του χαρτοφυλακίου συνταξιοδότησής τους σε κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το Ethereum.

Η συνεργασία θα επιτρέψει στους πελάτες της ForUsAll, δηλαδή τους μικρομεσαίους εργοδότες, να προσφέρουν στους υπαλλήλους τους την επιλογή να επενδύσουν έως και το 5% του χαρτοφυλακίου τους σε κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin και το Ethereum.. Το Coinbase Institutional θα διαχειρίζεται την εμπορία και τη φύλαξη αυτών των ψηφιακών νομισμάτων.

Πρόκειται για μια επιλογή που δίνεται για πρώτη φορά, σύμφωνα με το ForUsAll, η οποία διαχειρίζεται περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για περισσότερους από 70.000 υπαλλήλους. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της αγοράς λογαριασμών συνταξιοδότησης ύψους 22 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρωτοβουλία έρχεται σε μια εποχή που οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα καθιερώνονται ως mainstream επενδύσεις, και οι θεσμικοί επενδυτές τοποθετούνται. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στις θετικές επιπτώσεις που θα έχει τόσο στη σταθερότητα, δεδομένου ότι ο χαρακτήρας αυτών των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα μακροπρόθεσμος.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, το Ελ Σαλβαδόρ έγινε η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα στην χωρά ενώ μάλιστα σχεδιάζει επενδύσεις στον τομέα της εξόρυξης με την χρήση γεωθερμικής ενέργειας που γίνεται διαθέσιμη από τα ηφαίστεια της χώρας.

Προς το παρόν, κανένας πάροχος 401 (k), συμπεριλαμβανομένων των γιγάντων Charles Schwab και Fidelity, δεν επιτρέπει άμεσες αγορές κρυπτονομισμάτων σε λογαριασμούς συνταξιοδότησης. Παρόλο που προσφέρουν επενδύσεις σε επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin - ωστόσο όχι απευθείας συμμετοχή.

Στον αντίποδα, η Επιτροπή της Βασιλείας, το παγκόσμιο όργανο τυποποίησης για τον τραπεζικό κανονισμών εποπτείας των τραπεζών, δημοσίευσε μια διαβούλευση την Πέμπτη ότι, εάν τελικά τεθεί σε ισχύ, θα επιβάλει αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις για τράπεζες που έχουν έκθεση σε bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα.

Είναι μια αξιοσημείωτη πρωτοβουλία, δεδομένου ότι οι μεγάλες τράπεζες σε όλο τον κόσμο επιδιώκουν να προσθέσουν στις υπηρεσίες θεματοφύλακα κρυπτονομισμάτων - ως απάντηση στη ζήτηση από τους πελάτες τους.

Ωστόσο, η διαβούλευση - η οποία έχει επισυναφθεί με ημερομηνία εξέτασης τον Σεπτέμβριο - σηματοδοτεί ότι οι ρυθμιστικές αρχές του τραπεζικού κόσμου σκοπεύουν να ακολουθήσουν μια συντηρητική προσέγγιση για την εποπτεία, απαιτώντας από τις τράπεζες να διαθέτουν αρκετά κεφάλαια για να καλύψουν το σύνολο των πιθανών ζημιών.

Το έγγραφο περιγράφει δύο τομείς. Μία ομάδα περιλαμβάνει tokenized περιουσιακά στοιχεία και stablecoins, με ένα άλλο που περιλαμβάνει το bitcoin και άλλα. Είναι η τελευταία ομάδα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, που θα συνεπαγόταν τις αυστηρές κεφαλαιακές απαιτήσεις λόγω των αντιληπτών κινδύνων.

Αντίστοιχα εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε πριν από μια συνάντηση με τον Nayib Bukele, πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ, ότι ο πρόσφατα κατοχυρωμένος νόμος για την καθιέρωση του bitcoin ως επίσημο χρήμα της χώρας «εγείρει μακροοικονομικά, οικονομικά και νομικά ζητήματα που απαιτούν πολύ προσεκτική ανάλυση».

Σύμφωνα με το Reuters, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Gerry Rice δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη ότι «η θέσπιση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος εγείρει μακροοικονομικά, χρηματοοικονομικά και νομικά ζητήματα που απαιτούν πολύ προσεκτική ανάλυση. Παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις μας με τις αρχές». 

Το Ελ Σαλβαδόρ ζητά δάνεια άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από το ΔΝΤ στο πλαίσιο μιας προτεινόμενης τριετούς πιστωτικής διευκόλυνσης... Η προσπάθεια ακολούθησε νομοθετικές νίκες από το πολιτικό κόμμα του Μπουκέλε που του έδωσε τον πλειοψηφικό έλεγχο επί του νομοθετικού σώματος της χώρας.